Zpestřete si zimní dny stylovou sladkostí a naservírujte na stůl dezert v podobě horských zasněžených vrcholků, podle nichž se tato lahůdka jmenuje právě Mont Blanc. Jedná se vlastně o pusinkový dort. Stejně tak však můžete tuto sladkost připravit i do jednotlivých pohárů.

Jak připravuje dezert Mont Blanc francouzský šéfkuchař se podívejte v tomto YouTube videu, kanál How To Cuisine:

Zdroj: Youtube

Dort Mont Blanc

Originální receptura na tento lahodný sladký dezert se skládá ze sněhových pusinek, šlehačky a kaštanového krému. Charakteristickým prvkem jsou pak kaštanová vlákna, která snadno vytvoříte pomocí klasické cukrářské špičky nebo s pomocí jiného presovače.

Dno formy vyskládáte vrstvou pusinek z italského merinquea sněhu a zalijete 2/3 formy bavorským krémem, můžete lehce do pár míst dodat i trochu kaštanového pyré. Následně dáte do lednice zachladit alespoň na 20 až 30 minut.

Následně nanesete na zchlazený dortový základ kaštanové špagety, z nichž vytvoříte Mont Blanc. Zbytek dortu dozdobte připraveným merinquea sněhem ve formě pusinek. Nakonec lze lehce pocukrovat moučkovým cukrem.

Kaštanový bavorský krém

Začněte tím, že si nalijete do hrnce 125 g mléka a 375 g 35 % smetany, přidejte 25 g krystalového cukru a vanilkový lusk. Směs postupně zahřejte na 82 °C a v tento moment vlijte 45 g čerstvých vaječných žloutků a ještě zahřívejte po dobu zhruba 2 minut. Následně ještě do teplé směsi vmíchejte 75 g bílé čokolády, 200 g kaštanového krému, 7 plátků namočené želatiny a kandované kaštany.

Kaštanové špagety

Na zdobení jsou nezbytné kaštanové špagety, které vyrobíte ze směsi 250 g kaštanového pyré, 300 g kaštanového krému a 100 g másla. Jednotlivé ingredience řádně promíchejte a z konzistentní směsi budete později pomocí tvořítka nebo lisu na brambory vytvářet pomyslnou horu Mont Blanc.

Sladká šlehačka neboli Chantilly

V tomto případě si dejte do menšího hrnce svařit 500 g šlehačky s 80 g cukru krupice a s podélně rozkrojeným vanilkovým luskem. Nechte směs následně vychladnout. Pak odstraňte lusk a řádně vyšlehejte.

Italský sníh merinquea

Sníh na tento dezert vytvoříte smícháním 60 g vaječných bílků se 45 g vody. Jednotlivé ingredience dejte do vyšší nádoby a nejprve je začněte šlehat na nižší obrátky, později rychlost zvyšte. Postupně byste měli dosáhnout čtyřnásobného obsahu. V tento moment začněte postupně po lžicích přidávat 150 g krupicového cukru, který by se měl naprosto rozpustit.

Sněhová pěna by měla být ve výsledku hustá, aby držela tvar a zároveň bude krásně lesklá. Můžete ji nanášet v této formě, což je vhodnější do pohárů, anebo si z ní upéct pusinky různých tvarů dle vaší fantazie, kterými dort dozdobíte a zkombinujete je i s nepečenými nadýchanými kopečky sněhu, který můžete nanést pomocí zdobícího sáčku nebo polévkové lžíce.

Související články

Zdroje: www.foodnetwork.co.uk, www.ceskatelevize.cz, www.maslovabrioska.blog