obrázek z archivu ireceptar.cz

Putování po vinných sklepích: výpravy za ochutnávkami vín

Stává se vám, že vás poklidný či až příliš pracovní pobyt na letní chalupě poněkud nudí? Pak pro vás máme tip, jak si jej zpestřit zajímavým a poučným víkendovým výletem. Musíte k tomu mít ovšem rádi víno a jižní Moravu.

Otevřené sklepy

Moravští vinaři byli k náhodným návštěvníkům pohostinní odjakživa. I když měli zrovna plné ruce práce, málokdy odmítli zvědavého hosta. Vždy si našli chvilku a rádi podebatovali a okoštovali vína.

Společně, v jeden vybraný den v roce, však začali své sklípky otevírat celkem nedávno, svého času to jako první zkusili ve Velkých Bílovicích. Vinaři totiž přišli na to, že je to nejlepší forma propagace jejich vína.

Červené víno zraje v sudech s červeným čelem, bílé v sudech zelených, v moderních „nerezech“ už barvČervené víno zraje v sudech s červeným čelem, bílé v sudech zelených, v moderních „nerezech“ už barvAutor: Archiv ireceptar.cz

Postupně se z otevřených sklepů stala nesmírně populární akce, která mezi řízenými degustacemi, košty vín, vinařskými trhy a dalšími vinařskými slavnostmi zaujímá velmi významné místo. Na otevřené sklepy se dnes můžete vypravit prakticky do každé vinařské obce a je tedy z čeho vybírat. Pokud se však na otevřené sklepy chystáte poprvé, možná se vám bude hodit pár rad.

Sezona

Vinaři své sklepy otevírají pro návštěvníky zpravidla v období někdy mezi dubnem, kdy je hotov loňský ročník, a zářím, dokud je ještě hezky. Podle velikosti obce bývá otevřeno od deseti do pětadvaceti sklepů, ale někdy se domluví vinaři třeba v několika sousedních obcích na společné akci a návštěvníky převážejí mezi vesnicemi autobusy.

Podívat se můžete i do starobylých malebných sklípkůPodívat se můžete i do starobylých malebných sklípkůAutor: Archiv ireceptar.cz

Něco k vínu

Každý vinař má svůj sklep nějak označen — vlajkou, cedulí. Ve sklepě na návštěvníky čeká ochutnávka všech vín, většinou nechybí něco k zakousnutí, třeba škvarky, uzeniny, různé pomazánky, sýry, samozřejmostí je chléb a voda. Sklepy se zpravidla otevírají již v jedenáct hodin dopoledne, zavírají kolem osmé večer, ale žádný vinař, pokud je o jeho víno zájem, návštěvníky ze sklepa nevykáže.

  • Moravský kolorit podtrhává většinou i cimbálovka, ve větších obcích je kapel i několik. Po oficiálním ukončení akce často následuje ještě večerní taneční veselice v amfiteátru či na fotbalovém hřišti.

Když mají dobré, tak to ve sklepě hučí jako v úleKdyž mají dobré, tak to ve sklepě hučí jako v úleAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Za kolik

Vstupné na otevřené sklepy se pohybuje od 250 do 600, výjimečně i 700 korun, nejobvyklejší cena je 400 Kč. Až na výjimky je ve vstupném zahrnuta kromě skleničky, plánku sklepů i poukázka na nákup vína v hodnotě 200 Kč, za niž si pak nejlépe až druhý den ráno můžete koupit víno, které vás zaujalo nejvíc.

Výjimečně dávají vinaři přednost jinému řešení: Vstupné je jen například 100 Kč, jednotlivé ochutnávky si ale ve sklepích každý platí sám. Čili čím více vypijete, tím více také zaplatíte. Je to však nepraktické, neboť musíte mít při ruce stále peníze, pro slabé pijáky ovšem finančně výhodné, neboť v součtu se vstupným utratí méně.

Vinaři v Šardicích otevírají sklepy uprostřed létaVinaři v Šardicích otevírají sklepy uprostřed létaAutor: Archiv ireceptar.cz

Chuťové zážitky 

Nejčastější obavu začátečníků, totiž že se brzo opijí a všechny sklepy ani nestačí obejít, vám každý, kdo na otevřených sklepích už byl, snadno vyvrátí: Neustálé přecházení ze sklepa do sklepa totiž spolehlivě brání prudkému narůstání hladiny alkoholu v krvi, a vy tak můžete s myslí nezkalenou a s chutí nezmenšenou vychutnávat ta nejlepší vína.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Otevřené sklepy jsou také výborná příležitost dozvědět se leccos o pěstování a výrobě vína. Majitelé sklepů s návštěvníky totiž ochotně diskutují a rádi je zasvětí do detailů a tajů výroby vína.

Rovněž plynulý přísun pochutin a dobrot z moravské domácí kuchyně kompenzuje a zpomaluje tempo ochutnávky, takže jen nezkušení pijáci či povahy nestřídmé a nezdrženlivé se na „sklepích“ opíjejí — ke své ostudě i škodě!

Základním a prvním důvodem k návštěvě sklepů je však možnost ochutnat celou šíři chutí a vůní moravských vín. Leckdo až tady zjistí, jak moc se od sebe může lišit jedna a tatáž odrůda vína od různých výrobců. Nebo objevíte odrůdy, o kterých jste do té doby ani neslyšeli!

Vejděte a ochutnávejteVejděte a ochutnávejteAutor: Archiv ireceptar.cz

Moravské víno není už jen tradiční müllerka, veltlín, vlašák nebo frankovka, vavřinec a portugal, ale i tajemně znějící Děvín, Hibernal, Malverina, Nitra, Fratava, Modrava či dokonce Domina! Spektrum odrůd pěstovaných na Moravě se prostě rok od roku i díky mírnému oteplování stále rozšiřuje. A nabídka otevřených sklepů je stále bohatší — tak neváhejte a ochutnávejte!

Foto autor