Pýchavka hojně roste po celé naší zemi v závěru letní sezóny. Vyskytuje se na loukách, zahradách, polích a v lesích. Většina lidí o ní nejeví zájem, což je v mnoha ohledech škoda. Říká se jí také například „čertovo kuličky, zaječí pytlík nebo babin duch“.

Nalézt tuto houbu, která má v průměru 10 cm až 70 cm, není nijak složité, protože tuhle bílou obryni nepřehlédnete. Dužina houby je bílá, později dostává nádech žluté až zelené barvy. Jedlá je pouze ve stádiu, kdy má dužinu bílou.

Dříve se pýchavka využívala k zastavení krvácení a nyní je používána v homeopatii.

Výhodou této netradiční houby je fakt, že si jí s žádnou jinou houbou nespletete. Její tvar zpočátku připomíná malý atomový hřib, později merunu nebo Měsíc.

Pěstování pýchavky na zahradě? Zkuste!

Sadbu docela dobře seženete. Podařit se vám může i koupě podhoubí, kde určitě nebude chybět i „návod“ na pěstování. Vysadit ho můžete právě teď. Vatovec má rád vlhkou půdu. Tam, kde vám rostou kopřivy, tam bude růst i vatovec. Musíte být ale velmi trpěliví! Pýchavka vám poroste možná v příštím roce, ale stává se, že se objeví až za roky tři!

Pár receptů, aneb co z vatovce vykouzlit

Pýchavkový mozeček

Na másle osmažte jemně nakrájenou cibulku, přidejte nakrájenou houbu, sůl, pepř. Duste na pánvi do měkka, poté zalijte vejcem. Chleba jako příloha je ideální, ale můžete si k mozečku uvařit i brambory.

Smažené řízky z pýchavky

Taková pýchavková klasika. Obalte v trojobalu a smažte dozlatova. Žádná věda, ale pochoutka to je neskutečná.

Smaženice „všehochuť“

Pokud najdete plný košík hub a na konci výpravy velkou pěknou pýchavku, neváhejte a podřízněte jí také! Doma houby očistěte, na pánev nalijte olej, smažte dostatečné množství cibule (tedy pokud jí máte rádi jako já), naházejte rozkrájené houby, přidejte sůl, pepř a drcený kmín. Duste alespoň 10 minut, směs nechte vystydnout a dejte do pytlíků. Osobně dávám do pytlíku tak dvě porce, ať si můžeme dát v zimě po Vánocích smaženici nebo houbovou omáčku.

Pýchavkový „guláš“

Jednu menší cibuli najemno nakrájejte a osmahněte na 4 lžících sádla. Vmíchejte jednu lžičku mleté sladké papriky a na nudličky nakrájené 3 menší čerstvé papriky. Poduste. Mezitím si sloupněte a nakrájejte 400 g houby a přidejte do směsi, kterou osolte, zalijte vývarem a opět poduste. Až budou houby měkké, přidejte deci kysané smetany smíchané se 2 lžícemi hladké mouky. Na chviličku poduste a podávejte s brambory nebo chlebem.

Smažené pýchavky obalené v pivním těstě

Připravte si těsto, které je ze škrobu, vejce, mouky a piva. Pýchavku nakrájejte na cca 2 cm silné plátky, osolte, popepřete, zaprašte moukou, obalte v připraveném těstíčku a osmažte, jak jinak než dozlatova.

Zdroje: www.receptyonline.cz, zena-in.cz, www.vitalia.cz