Radek Kašpárek je jméno, které rezonuje ve světě gastronomie jako synonymum pro inovaci, kreativitu a nekompromisní kvalitu. Jako jeden z předních českých šéfkuchařů si Kašpárek vybudoval pověst díky své schopnosti transformovat tradiční české suroviny a receptury do moderních kulinářských děl. Jeho restaurace jsou považovány za místa, kde se setkává výjimečný talent, vášeň pro jídlo a láska k detailu.
Radek Kašpárek je také častým hostem v televizních kuchařských show, kde se dělí o své bohaté zkušenosti a inspiruje ostatní kuchaře i domácí vařiče k experimentování a objevování nových chutí a textur. Jeho přístup k vaření, který zdůrazňuje čerstvost surovin, inovaci v kombinování chutí a estetickou prezentaci pokrmů, z něj činí nejen špičkového kuchaře, ale také ambasadora moderní české kuchyně.
Losos v křehkém těstě s pórkem a restovaným žampionem
Tento pokrm představuje skvělou volbu pro speciální příležitosti. nebo když chcete své blízké ohromit něčím opravdu výjimečným. Losos v křehkém těstě doplněný o aromatické ragú z pórku a na másle restované žampiony je důkazem, že i doma lze připravit pokrmy na hvězdné úrovni.
Nezapomeňte na pečlivé vykostění ryby, abyste ji mohli zabalit do těsta a neriskovali, že se vám kost zasekne v krku. Druhý tip Radka Kašpárka je, že když si koupíte lososa a chcete ho připravovat až druhý den, vyřízněte z ryby její hnědou část a až pak ji uložte do lednice.
Podívejte se na YouTube kanál Televize Barrandov z edice Kašpárku vař – Losos v křehkém těstě s pórkem a restovaným žampionem:
Suroviny
Na lososa:
- 600 g filé z lososa bez kůže
- 1 menší pórek
- 150 ml smetany
- 100 g másla
- 1 citron
- Sůl, pepř
- Balení fillo těsta
Na restované žampiony:
- 300 g žampionů
- Listová petržel
- 80 g másla
- Sůl, pepř, citron
Postup přípravy
1. Příprava lososa:
Začneme přípravou náplně. Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm najemno krájený pórek. Po chvíli přilijeme smetanu a vaříme, dokud směs nezhoustne. Ochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu. Losos rozdělíme na čtyři stejné kousky, na každý naneseme připravené ragú z pórku a pečlivě zabalíme do fillo těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 12 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
2. Příprava restovaných žampionů:
Mezitím na další pánvi rozehřejeme máslo a přidáme na plátky nakrájené žampiony. Restujeme do zlatova, přidáme nasekanou listovou petržel, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou.
Dobrou chuť!
Zdroj: youtube.com