Letošní úroda u mnohých zahrádkářů byla více než úspěšná. I proto možná máte plnou spíž nejrůznějších zavařovaček s nejrůznějším obsahem. Dejte ještě šanci nakládaným rajčatům s česnekem, kterým se mimo jiné říká „rajčata na sněhu“, ty se vám ve špajzu budou náramně v nadcházejícím zimním období hodit.

Proč zrovna rajčata na sněhu? Protože jestliže sklenici otočíte dnem vzhůru jako klasické sněžítko, začne v sklenici padat sníh v podobě česneku. Efekt sice není tak kouzelný jako u sněžítek, ale po otevření sklenice vás čeká pošimrání chuťových buněk, což je efekt sice zcela jiný, ale na 100% příjemný.

Není nad domácí rajčata

Rajská jablíčka si s oblibou lidé pěstují každou sezónu nejen na záhonech na zahrádce, ale mnohým stačí větší kontejner nebo pytel na terase, a i tak rajčata plodí o sto šest. V zimě se vám tak trošku po čerstvých šťavnatých rajčátkách stýská a sem tam si je koupíte v obchodě. Jakmile se ale zakousnete do koupeného červeného plodu, stýská se vám po vlastní úrodě ještě více, protože kupovaná rajská jablíčka nemají s těmi vynikajícími domácími srovnání. Možná i proto bylinkový doktor Zbyněk Mlčoch píše, že by se rajčata měla konzumovat pouze v letním období a začátkem podzimu, jednoduše v tu dobu, kdy jsou schopná u nás na polích dozrát.

Rajčata mají i vcelku dost léčivých účinků. Obsahují totiž vitamíny B1, B2, B6, provitamín A, vitamín E a C. Dále pak fosfor, vápník, jód, železo, draslík nebo měď. Pročišťují ledviny, hodí se k doprovodné léčbě při zánětu močových cest. Detoxikují celé naše tělo, zvyšují imunitu, dokonce upravují trávení. Při horečnatých stavech je vhodné popíjení čerstvé rajčatové šťávy, protože tělo ochladí i uleví od únavy.

Rajčata by ale neměla konzumovat část lidí, která trpí dnou nebo artritidou, neboť plody můžou podpořit usazování kyseliny močové v kloubech.

Nakládaná celá rajčata

Na celý postup přípravy se můžete podívat zde na videu:

Zdroj: Youtube

Nejprve si do rendlíku nalijte dva litry vody a přiveďte k varu – toto množství je zhruba na 2, 5 kila rajčat. V mezičase, než voda začne vřít, máte prostor na přípravu sklenic, které samozřejmě musejí být čistě umyté. Počet sklenic od oka odhadněte podle množství rajčat.

Do sklenic neházejte rajčata halabala, musíte je tam pečlivě poskládat, aby se jich tam vešlo co nejvíce a neplýtvali jste zbytečně místem. Na rajčata můžete i jemně zatlačit, aby se vedle sebe vměstnala, jen dejte pozor, aby nějaké neprasklo.

Následně nalijte opatrně horkou vodu (nejideálněji přes lžíci) do sklenic s vyskládanými rajčaty. Jakmile naplníte vodou sklenici, položte na ni vždy volně víčko a všechny nechte 20 minut odpočívat.

Využijte opět mezičas na přípravu česneku. Zbavte slupky 20 stroužků česneku a nasekejte je v sekáčku.

Po požadované době vodu z rajčat vraťte do rendlíku, následně do vody přidejte 100 g cukru, 100 ml 8% octa a dvě lžíce soli, pečlivě promíchejte a dejte na sporák na chvilku povařit.

Nasekaný česnek rozdělte rovnoměrně do sklenic a naplňte je horkým připraveným roztokem. Poté zavíčkujte a několikrát se sklenicemi otočte dnem vzhůru, aby se česnek dostal všude tam, kam má.

Hotové dílo zabalte do teplé deky a v ní nechejte sklenice vychladnout. Pak už jen stačí uložit do tmavé chladné místnosti.

Související články

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, bylinkovo.cz, youtube.com