Základní rajčatový salát

Rajčata je možné upravovat nejrůznějšími způsoby. Ale asi nejlépe chutnají syrová v salátu:

Nakrájíme je na plátky, zalijeme lžící olivového oleje, lžící balzamikového octa, přidáme šťávu z poloviny citronu, 1 až 2 stroužky česneku a pár lístků čerstvé bazalky.

Zapékaná rajčata

Potřebujeme

  • 1 kg brambor
  • 1 kg rajčat
  • 100 g sýru Eidam
  • 1 cibuli
  • špetkiu pepře
  • lžíci olivového oleje

Jak na to

Brambory uvaříme do poloměkka. Rajčata, cibuli a vychladlé oloupané brambory nakrájíme na plátky.

Do zapékací mísy vymazané olejem střídavě vrstvíme rajčata, cibuli a brambory. Dáme asi na 20 minut zapéci do trouby, pak posypeme nastrouhaným eidamem a necháme ještě 10 minut dopéci.

Plněná rajčata

Potřebujeme

  • 8 menších rajčat
  • petrželku

na náplň

  • 100 g taveného sýra
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1–2 lžičky dijonské hořčice
  • nastrouhaný křen
  • sůl

Jak na to

Pevnější rajčata téže velikosti seřízneme (okraj můžeme nařezat i ozdobně) a dužninu vydlabeme lžičkou. Rajčata položíme otvorem dolů na sítko a necháme je okapat.

Variant náplní do rajčat je nekonečně, záleží jen na fantazii kuchaře. Skvěle chutná třeba náplň z žervé a česneku nebo třené nivy. V časové tísni stačí rajčaqta naplnit třeba jen koupeným bramborovým salátem.

Pak je naplníme taveným sýrem našlehaným se smetanou, přidáme nastrouhaný sýr a náplň dochutíme hořčicí, nastrouhaným křenem a solí.

Naplněná rajčata ozdobíme třeba snítkou petrželky.

Žemlovka s rajčaty

Potřebujeme

  • 500 g rajských jablíček
  • 8 rohlíků
  • mléko
  • 4 vejce
  • lžíci másla

Jak na to

Rohlíky nakrájíme na tenčí kolečka a pokapeme je mlékem. Pevná rajčata nakrájíme na plátky. Do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku střídavě vrstvíme plátky rohlíků a rajčat, poslední je zeleninové vrstva.

Vše pokapeme rozpuštěným máslem a zapečeme. Asi po půl hodině směs zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a dopečeme.

Přizdobit můžeme petrželkou nebo pažitkou.

Sušená rajčata v oleji

Potřebujeme

  • asi 2 kg rajčat (nejvhodnější jsou oválná, protože mají méně šťávy)
  • 1/2 hrnku lístků bazalky
  • asi tři čerstvé feferonky
  • 3 velké česneky
  • lžíci mořské soli
  • 2 lžičky cukru
  • olivový olej

Jak na to

Rajčata rozkrájíme na poloviny, posolíme je a trochu pocukrujeme a řezem nahoru je rozložíme na mřížku.

Na jiném plechu sušíme česnek nakrájený na plátky, feferonky a bazalku.

Nejlepší je sušit rajčata na přímém slunci, jak to dělají třeba v Itálii. V našich podmínkách je budeme spíše sušit v troubě při teplotě do 120 °C nebo v sušičce zeleniny.

Všechny suroviny musí být suché, ale přitom mají zůstat vláčné. Bazalka a česnek jsou sušené asi za 45 minut, feferonky asi za 2,5 hodiny a rajčata asi za 9 hodin. Rajčata při sušení čas od času obracíme.

Když máme suroviny nasušené, pěchujeme rajčata do čistých sklenic a prokládáme je bazalkou, česnekem a feferonkami.

Pak vše zalijeme olejem, aby rajčata byla ponořena. Sklenice uzavřeme a dáme je do chladničky. Rajčata je možné použít už za 3 dny, ale lepší je počkat alespoň 3 týdny.

Kečup

Potřebujeme

  • 1,25 kg rajčat
  • 250 g cibule
  • 200 ml 8% octa
  • 1 polévkovou lžíci soli
  • 10 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 130 g krystalového cukru
  • 2 feferonky nebo na špičku nože čili koření
  • 2 větší jablka
  • 1−2 papriky

Jak na to

Rajčata, jablka, papriky, feferonky a cibuli rozemeleme a vaříme ve velkém hrnci na mírném ohni asi dvě hodiny. Potom hmotu přepasírujeme a vaříme ještě hodinu − kečup je pak jemnější.

Nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a uskladníme v chladu a temnu.

Polévka z kečupu

Potřebujeme

  • ovesné vločky
  • sladký kečup
  • nové koření
  • bobkový list
  • kostku zeleninového bujonu
  • sůl a pepř
  • nastrouhaný eidam

Jak na to

V litru vody rozpustíme bujon, přidáme koření a vločky a uvaříme je doměkka. Pak přilijeme kečup a nakonec bohatě přidáme nastrouhaný eidam.