V létě dozrávají rajčata tak rychle, že najednou nevíte, co s nimi. Kromě klasických zavařovaných rajčatových směsí jako jsou lečo nebo kečup, se dají červené plody konzervovat i sušením. Sušená rajčata mají intenzivní chuť, naložená do oleje s kořením jsou opravdovou delikatesou. Hodí se do salátu, k těstovinám, do pomazánek, ale jsou proklatě dobrá i jen tak samotná na opečeném pečivu. Připravte si tuto dobrotu, která vám v zimě připomene žhavé paprsky letního slunce.

Příprava rajčat na sušení

Na sušení můžete použít v podstatě jakýkoli druh rajčat, nejvíc se hodí pevná a masitá rajčata s menším obsahem šťávy. Délka sušení pak závisí na vodnatosti rajčat i zvoleném postupu. Plody před sušením zbavte stopek, omyjte, osušte a rozkrájejte na poloviny nebo na čtvrtky. Pokud máte větší rajčata, zbavte je dužiny se semínky nebo nakrájejte na 1 až 2 cm silné plátky, výrazně tak urychlíte proces sušení. Menší cherry rajčata se dají sušit celá, pouze překrojena na polovinu. Pamatujte, že při sušení rajčata výrazně zmenší svůj objem, nekrájejte je tedy na příliš malé kousky.

Sušení na slunci trvá déle

Rajčata sušená na slunci jsou výtečná, i když proces jejich přípravy je zdlouhavější. Pro sušení si vyberte dny, které slibují pořádnou dávku slunečních paprsků a vyšší denní teploty. Rajčata rozložte na plastová, případně drátěná síta určená nejčastěji k sušení hub, která před tím lehce potřete olejem. Plátky (měsíčky, půlky) rajčat posypte solí, kořením a bylinkami (nejlépe s rajčaty ladí bazalka, tymián, rozmarýn apod.). Sušení větších kusů rajčat bude trvat 3 až 4 dny, plátky silné asi 1 cm budete sušit přibližně dva dny. Přes noc je schovávejte dovnitř, aby nezvlhla rosou. Správně usušená rajčata jsou kožovitá a vláčná, zbavená většiny tekutiny, ale nejsou tvrdá a lámavá.

V troubě či sušičce usušíte rajčata za několik hodin

Proces sušení můžete výrazně zkrátit použitím trouby na pečení. Rajčata rozložte na plech vyložený pečícím papírem a osolte. Bylinky a koření raději přidejte až při finální úpravě, během sušení hrozí, že se zelené bylinky spálí a znehodnotí chuť rajčat. Troubu předehřejte na 80–90 °C a vložte dovnitř klidně několik plechů s rajčaty najednou. Celková doba sušení se pohybuje kolem 10 až 12 hodin, velmi záleží na typu trouby a druhu i velikosti rajčat. Dvířka trouby nechte pootevřená na několik centimetrů (například pomocí zaklesnuté vařečky), abyste zlepšili cirkulaci vzduchu a odvádění vlhkosti.

Ještě o trochu kratší je sušení v sušičce, rajčata budou hotová za 6 až 8 hodin. Na plátky naporcovaná a ochucená rajčata rozložte v sušičce, dejte pozor, ať se vzájemně nedotýkají nebo nepřekrývají. Jestli váš přístroj umožňuje volbu teploty, nastavte ji na 70–80 °C.

Sušená rajčata v oleji vydrží déle

Vychladlá rajčata naskládejte do suché uzavíratelné nádoby a uložte v lednici. Takto uskladněná rajčata spotřebujte během několika týdnů. Jinou možností je sušená rajčata naložit do oleje a ochutit pomocí dalších ingrediencí. Připravte si bylinky, česnek sušený nebo čerstvý nakrájený na plátky, drcený pepř a olivový olej. Milovníci výrazných chutí mohou rajčata doplnit o chilli. Sušené kousky rajčat skládejte do čisté sklenice, podle chuti proložte plátky česneku, chilli papriček, kořením a bylinkami. Zalijte olejem tak, aby byla rajčata zcela ponořená a zavíčkujte. Teď už musíte jen pár dní vydržet, než se do nich pustíte, aby rajčata dokonale nasála aroma použitých přísad. Takto naložená rajčata vydrží i půl roku.