Teplá polévka je jedno z nejlepších jídel, které si v zimě můžete dát. Nejenže zahřeje, ale často postačí i jako hlavní jídlo. Pokud patříte mezi milovníky rajčat, zkuste z nich doma překvapit sytou polévkou podle receptu známého a oblíbeného šéfkuchaře a porotce pořadu MasterChef Česko Radka Kašpárka. Jak vaří rajčatovou polévku nejraději právě on?

Jak připravit rajčatovou polévku se podívejte na YouTube videu na kanále Televize Barrandov:

Zdroj: Youtube

Polévka plná zdraví

Zdravotní účinky rajčat nelze zpochybnit. Jsou skvělým zdrojem vitamínů B, C, D, E, K ale i látek jako například draslík, vápník, zinek, železo, měď, mangan, selen a kyselina listová. Konzumace jednoho rajčete denně pokryje zhruba 28 % denní doporučené dávky vitamínu C. Navíc 95 % obsahu rajčete tvoří voda a obsahuje jen něco kolem 22 kalorií. Rajčata jsou významná i svým obsahem antioxidantů jako je zeaxantin a lutein.

Jsou však i zdrojem silného antioxidantu lykopenu, který se ovšem uvolňuje pouze během tepelné úpravy. Proto je zdravá nejen rajčatová polévka, ale i omáčka. Rajčata se také podílejí na snižování vysokého tlaku a nezdravého cholesterolu, podporují kvalitnější trávení, správnou funkci prostaty a jsou i skvělou prevencí před vznikem nebezpečných nádorových chorob.

Rajčatová polévka se zeleninkou a písmenky

Nejprve si očistěte 1 mrkev, 1 stonek řapíkatého celeru a 1 cuketu. Zeleninu pokrájejte na menší kousky a zhruba 5 minut ji restujte na rozpuštěném másle. Následně zasypte ½ lžičkou cukru a nechte lehce zkaramelizovat.

Pak přidejte 2 oloupaná a pokrájená rajčata a zalijte ¾ l zeleninového vývaru. Osolte a opepřete, případně můžete přidat i další oblíbené polévkové koření. Zhruba 10 minut vše provařte, a nakonec zjemněte trochou mléka.

Těstovinová písmenka

Než se uvaří polévka, dejte si do druhého hrnce vařit těstoviny, kterými polévku později zahustíte. Radek Kašpárek rád používá těstovinová písmenka, která jistě ocení hlavně děti. Jakmile zvolené těstoviny uvaříte doměkka, sceďte je a vložte do hotové rajčatové polévky.

Jak polévku servírovat

Polévku nalijte do misky nebo talíře a vložte i hrstku sekané bazalky a posypte pár hoblinami parmazánu. Na závěr zakápněte pár kapkami kvalitního olivového oleje a trochou citronové šťávy.

Tip na závěr

Pokud se nechcete zdržovat spařováním, loupáním a krájením rajčat, zkuste využít oblíbený trik. Rajčata rozřízněte napůl a pak je řeznou stranou nastrouhejte na hrubém struhadle. Loupaná a drcená rajčata tak budete mít hotová během chvilky, protože vám v ruce zůstane jen tenká slupka.

Související články

Zdroje: www.vareni.cz, www.apetitonline.cz, www.cookidoo.cz