Děláte polévky z pečené zeleniny? Zkuste to!
Není rajská jako rajská. Až objevíte kouzlo pečené zeleniny, ze které se dělají všechny možné varianty polévek, zjistíte, že výborně chutnat může jakákoli zelenina. Od rajčat přes papriky, cibule, česnek k mrkvím či zázvoru. Jednoduše, vařit se dá všelijak a rajská polévka rozhodně není jediná.
Jak připravit rajskou polévku podle Gordona Ramseyho? Názorně vám to ukáže právě sám šéfkuchař v tomto videoreceptu z YouTube kanálu Gordon Ramsay Hell's Kitchen.
Jak na polévku z pečených rajčat?
Příprava polévky vypadá trošku chaoticky, ale brzy zjistíte, že to není nic složitého. Pokud toužíte také po vynikajícím pestu, který podává Ramsay k této polévce, pak rozhodně neprohloupíte. Právě tohle kombo je báječné jídlo do nepohody i chladnějších podzimních dnů.
Na polévku budete potřebovat 2 červené cibule, alespoň 2 stroužky česneku, 1,5 kila rajčat, sůl, pepř, olivový olej, 1 lžičku cukru, lžičku balsamica a následně pak také litr vývaru a deci smetany na vaření.
Troubu rozehřejte na 180 °C a začněte s přípravou zeleniny. Na plech dejte napřed nakrájené cibule a česnek, přidejte trošku kajenského pepře a olivový olej. Plech zahřejte na plotně sporáku a nechte cibuli a česnek trochu povolit.
Poté na plech přidejte také půlená rajčata, vše osolte, opepřete, pocukrujte a přelijte balsamicem i olivovým olejem a nechte další 4 minutky dělat na sporáku, než celý plech přemístíte do trouby. Tímto způsobem zelenina nejen změkne, ale také mírně zkaramelizuje.
A v tom je právě kouzlo takto připravené zeleniny, díky níž má polévka docela jiné chutě i aroma. Ramsay peče zeleninu v troubě na 180 °C zhruba 20 min.
Plech vytáhněte opět na sporák a začněte zahřívat na mírném plameni, po chvíli následuje přidání vývaru. Vývar se zeleninou nechte probublávat asi 5 minut, poté přilijte i smetanu a ještě chvilku povařte.
Nyní se můžete rozhodnout, zda vše rozmixujete tyčovým mixérem, nebo se rozhodnete jen zeleninu rozmačkat či přepasírovat. Před podáváním samozřejmě ochutnejte a dokořeňte podle potřeby.
Nezapomeňte na pesto a pivní nátěrku na chleba
Ramsey ale jen u polévky samotné nekončí, nezapomenutelný zážitek dodá talíři polévky také pořádná lžíce pesta. Jak na to?
V hmoždíři nebo sekáčku rozmělněte 2 až 3 lžíce opražených piniových oříšků, 75 g nakládaných sluncem sušených rajčat, ze kterých také použijete trošku oleje. Nezbytný je do pesta také strouhaný parmazán a to zhruba 50 g. Pesto se neobejde také bez trošky olivového oleje a zhruba lžíce oleje z rajčat.
Pokud vás zajímá i opečený chleba s ultimátní pivní nátěrkou ze sýra, začněte malým množstvím světlé jíšky. Přidejte do ní trošku tmavého piva, lžičku dijonské hořčice a zakápněte worcestrovou omáčkou. Nutná je i hrst pořádně vyzrálého strouhaného sýra. Ramsey zvolil výrazný čedar. Zkuste to také! Polévka s pestem a topinkami je bezkonkurenční.
Zdroje: express.co.uk, foonoo.wordpress.com