Nebaví vás už stále dokola ohrané evergreeny klasických pomazánek? Využijte momentální sezónu bohaté úrody rajčat a zkuste to po středomořsku. Stačí dodat pár správných ingrediencí a společnost jistě uchvátíte svou novou a vynikající „chuťovkou“. Pomazánku lze využít nejen k namazání, ale i jako samostatný předkrm s kouskem pečiva. A chuť čerstvých rajčat nikdy nezklame! Naopak dodá svěžest a příjemnou vůni.
Jak připravit rajčatovou pomazánku s bylinkami se podívejte na tomto videu:
Jak zpracovat rajčata
Ze všeho nejlepší je použít čerstvě utržená a umytá rajčata, která nakrájíte na jemné kousky. Vzhledem k tomu, že jsou rajčata plná šťávy, počítejte s tím, že bude pomazánka řidší. Pokud však chcete uchovat konzistenci vhodnou k namazání, šťávu z rajčat slijte a zpracujte dalším způsobem. Nakrájená rajčata můžete také chvilku orestovat na kapce olivového oleje. Pro někoho je tato forma lépe stravitelnější a pomazánka bude tužší.
Rajčatová pomazánka s tvarohem a balkánským sýrem
Zhruba 6 až 7 rajčat nakrájejte na malé kostičky a lehce je pár minut orestujte. Nechte je vychladnout a poté je vložte do misky. Pomalu vmíchejte 250 g jemného tvarohu (ne z vaničky) a obě ingredience náležitě propojte.
Přidejte jemně pokrájené 2 lahůdkové cibulky nebo klasické středně velké cibule a 50 g najemno nastrouhaného balkánského sýra. Opět směs promíchejte a na závěr dochuťte solí, pepřem a dostupnými bylinkami dle vaši chutě. Pomazánku lze mazat na domácí chléb, pečivo, ale případně i na suchary. Současně je i skvělým dipem třeba ke grilovanému masu.
Tip
Chcete mít pomazánku velejemnou a neholdujete rajčatovým slupkám? Před použitím je tedy oloupejte. Abyste se s touto činností nemuseli lopotit, stačí rajčata na pár minut ponořit do horké vody. Slupka se uvolní a půjde vám velice dobře z rajčete stáhnout.
A co takhle slunečnicovo-rajčatová pomazánka?
Asi tak ½ hrnku slunečnicových semínek namočte přes noc do vody a následný den vodu slijte. Vložte je do misky a přidejte 4 až 5 nakrájených rajčat, 1 až 2 lžičky čerstvé citronové šťávy, hrst čerstvé petrželky a 1 rozmačkaný stroužek česneku. Pak už nezbývá než směs rozmixovat tyčovým mixérem. Na závěr jen dochuťte solí a pepřem dle své chuti. Místo petrželky lze využít i momentálně dostupné čerstvé bylinky.
Nejnovější epizodu podcastu iReceptář do ucha si poslechněte přímo ZDE:
Související články
Zdroje: www.varilamysicka.cz, www.varimesmozkem.cz, www.vareni.cz