Pokud jste milovníkem sýrů a chcete si doma připravit lahodný a krémový sýr, pak vyzkoušejte naši jednoduchou variantu s rajčatovou šťávou a bazalkou. Uvidíte, že díky třem ingrediencím, které jsou k přípravě této lahůdky potřeba, potěšíte celou rodinu. Navíc budete přesně vědět, co jíte a z čeho byl váš sýr vyroben, nebudete se tedy muset ničeho bát.
Jak si vyrobit základní domácí sýr, se podívejte na videu:
Jak jistě víte, sýry jsou zdrojem vápníku, který naše tělo potřebuje pro správné fungování kostí, proto je nutné abyste je jedli. V dnešní době nejsou sýry levnou záležitostí, když si ho tedy připravíte doma, ušetříte a ještě si pochutnáte mnohem více než na klasickém kupovaném taveňáku.
Tento sýr je navíc velmi zdravý, a to už jen díky tomu, že se do něj přidává rajčatová šťáva, která má přímo zázračné účinky na lidský organismus. Rajčatová šťáva je totiž bohatá na vitamíny B1, B2, B6, C, E a K. Když vypijete 240 ml této šťávy šťávy, pokryjete tím téměř celou doporučovanou denní dávku vitamínu C, ale také 22 % vitamínu A ve formě alfa a beta-karotenoidů. Z minerálních látek pak obsahuje především draslík, železo a zinek.
Bazalka dodá sýru chuť a aroma
No a o bazalce, která se do sýra přidává, nemluvě. Tato bylinka patří i jinam než do italské kuchyně a vaše tělo vám za ni dostatečně poděkuje. Bazalka se dříve dokonce považovala za afrodiziakum, protože prý navozuje dobrou náladu. Také pomáhá při migrénách a závratích. Je skvělým pomocníkem v boji s nespavostí a podporuje správné vylučování žaludečních šťáv a také chuť k jídlu.
Teď už víte vše a je ten správný čas si říci, jak tento lahodný sýr vyrobit. Na přípravu budete potřebovat pouze tři ingredience, tudíž jeho příprava ani nezatíží vaši peněženku. Jde o 2 litry mléka, 1/2 lžičky soli, 200 g řeckého jogurtu, 250 ml rajčatové šťávy a bazalku.
Domácí sýr s rajčatovou šťávou je levný a snadný
Do mléka dejte půl lžičky soli a zamíchejte. Nechte mléko vařit a mezitím si vedle v misce připravte řecký jogurt, do něj nalijte rajčatovou šťávu a pečlivě rozmíchejte. Do uvařeného mléka přidejte směs s rajčaty a opět promíchejte. Vařte na mírném ohni asi sedm minut, než se oddělí syrovátka. Vypněte sporák, přiklopte pokličkou a nechte deset minut působit. Mezitím si operte a nasekejte bazalku. Po deseti minutách odeberte z hrnce syrovátku a přendejte ji do čisté misky. Do ní naházejte nasekanou bazalku a promíchejte. Směs přendejte do cedníku a vytlačte přebytečnou vodu. Ideálně něčím zatížit a nechat deset minut působit. Poté sýr vyklepněte a máte hotovo.
Zdroj: www.pikant.cz, www.mojemedicina.cz