Letošní letní teploty byly pro většinu obyvatel náročné, ale nebe bez mráčku skvěle nahrávalo pěstování rajčat. Ta nám na zahrádce či v kontejnerech na balkoně dozrávají jedna báseň. Možná vás i vysoká úroda trochu zaskočila, rajčátka se vám hromadí v misce a nemáte šanci je zkonzumovat, neboť neustále přibývají. Nezpracovat je a nechat pomalu hnít… to přeci nedopustíte, když jste si s rostlinami dali takovou práci.

Možná ho také znáte pod pojmem chutney, je to vynikající pochoutka z Indie, která má za úkol dochucovat všemožná jídla. Hodí se jak k masitým pokrmům, tak i do bezmasých jídel, dokonce udělá chuťovou parádu i na kousku chleba.

Čatní podle Petry

Recept je od zahrádkářky Petry, která zkouší neustále nějaké nové věci, zejména recepty.

Budete potřebovat menší přebytková rajčátka, česnek, olivový olej, cukr, bazalku, rozmarýn, sůl a pepř.

Předehřejte si troubu na 180 °C. Velikost pekáčku zvolte podle množství rajských jablíček. Vsypte rajčata do vybrané nádoby, souměrně je rozprostřete (rajčata mohou být ve vrstvě). Pokapejte je olivový olejem, opepřete, posolte, rozhoďte cukr (nemusíte šetřit) a prolisujte několik stroužků česneku. Vše spolu dobře promíchejte a nakonec vložte do směsi větvičku rozmarýnu s několika lístky bazalky. Pekáček dejte do trouby, a jakmile se vrch směsi opeče, vše promíchejte. Takto pokračujte do doby, než bude směs hustá. Až k tomu dojde, začněte ochutnávat a dochucovat podle svých chuťových buněk. Hned jak budete spokojení, nezapomeňte vyndat větvičku rozmarýnu. Směs přendejte do předehřátých sklenic a otočte víčkem dolů.

Indické čatní

Jelikož je čatní tradičním pokrmem v Indii, nabízíme recept, který vás svou chutí do Indie alespoň na okamžik v duchu přenese. Na tento recept si připravte 500 g rajčat, 250 g červené cibule, 3 lžíce jablečného octa, chilli papričku, 3 lžíce datlového sirupu nebo „sladěnky“, sůl a pepř.

Nachystejte si pánev, do ní dejte červenou cibuli zbavenou slupky a pokrájenou najemno, nakrájená rajčata na cca dvoucentimetrové kousky a přihoďte i najemno pokrájenou chilli papričku bez semínek. K základu dodejte zbytek surovin - sirup, ocet a špetku soli s pepřem. Směs promíchejte a duste pod poklicí za občasného promíchání cirka 35minut. Čatní přendejte do čisté sklenice a uchovávejte v lednici.

Související články

Zdroje: primanapady.cz, superkvasaci.cz, petrazahradnici.cz