Sezóna rajčat je v plném proudu a s ní přichází i touha po nových a zajímavých receptech. Klasické rajčatové rizoto je skvělým základem, který můžete obohatit o nejrůznější přísady dle svých potřeb a chutí. Zkuste však pro tentokrát originální recept, kde kombinací šťavnatých rajčat, sladkého fenyklu a voňavých bylinek vytvoříte nezapomenutelný chuťový zážitek.
Chcete znát recept na krémové rajčatové rizoto s křupavou česnekovou strouhankou? Podívejte se na toto zajímavé YouTube video na kanálu Kitchen Sanctuary:
Lehké italské rizoto
Využijte úrody čerstvých rajčat a připravte z nich lehký oběd. Vyzkoušejte rizoto, jak ho dělají Italové. Můžete jej podávat nejen jako hlavní chod, ale i jako zajímavou přílohu. V tomto případě je plné chutí a vůní, které rizotu kromě rajčat dodávají i čerstvé bylinky, sladký fenykl a trocha bílého vína. Díky rajčatové šťávě a olivovému oleji dosáhnete příjemné krémové textury, kterou jsou italská rizota známá.
Rajčatové rizoto s fenyklem a čerstvými bylinkami
Nejprve si omyjte rajčata a pokrájejte je na menší kousky. Vložte je do síta na hrnec a lehce z nich vymačkejte šťávu. Měli byste získat cca 2 ½ šálku. Pokud nemáte rajčat dostatek, je možné šťávu naředit i vodou.
Připravte si základ
Ve velkém hrnci se silným dnem zahřejte ¼ šálku olivového oleje, přidejte najemno pokrájenou cibuli a čerstvý fenykl a zeleninu restujte do zlatova. Pak přidejte 1 ½ lžičky soli a lehce zasypte i sušeným fenyklem. Následně vsypejte i rizotovou rýži, zamíchejte a restujte asi 1 až 2 minuty, aby se lehce opekla. Přilijte trochu bílého vína a míchejte, dokud se do rýže zcela nevstřebá.
Vařte rýži v rajčatové šťávě
Poté přidejte ½ šálku rajčatové šťávy a obsah hrnce řádně promíchejte. Nechte vařit pod pokličkou na mírném stupni plotýnky a jakmile rýže absorbuje veškerou tekutinu, průběžně přidávejte po ½ až 1 šálku rajčatové šťávy, dokud ji zcela nespotřebujete. Pak vmíchejte rajčata ze sítka a povařte rizoto ještě tak 2 až 3 minuty. V tuto chvíli pokrm dosolte, případně i opepřete a nechte rýži dojít, aby byla al dente.
Přidejte olej a bylinky
Pak rizoto stáhněte z plotýnky a vmíchejte do něj ½ šálku olivového oleje, vmíchejte čerstvě posekanou bazalku, případně další oblíbené bylinky a můžete servírovat na stůl. Rizoto lze na talíři posypat strouhaným parmezánem a ozdobit pár snítky čerstvé bazalky.
Zdroje: www.coleycooks.com, www.fresh.iprima.cz, www.apetitonline.cz