Zdroje: fresh.iprima.cz, www.allrecipes.com
Sezóna rajčat začíná
Už sklízíte rajčátka a chtěli byste si je dát k večeři? Kromě salátů existuje celá řada vynikajících receptů na rychlá chutná jídla z rajčat, která si nyní můžete vyzkoušet. Stačí přidat dobrý sýr, pár bylinek a budete se olizovat až za ušima.
Zapečená rajčata si oblíbila také Martina Jindřichovská, která se s vámi podělí o recepty na oblíbené, rychlé, a hlavně rajčatové večeře. Jsou jednoduše rajské!
Rychlý, levný a rajský koláč
A co ten slibovaný rychlý a levný rajčatový koláč? Receptů na koláče z rajských jablek je celá řada a většina z nich je doslova naditá sýrem, což je jistě fajn i chutné, ale také dost drahé. I tento koláč je se sýrem, ale v těstě. Je velmi jednoduchý a může být i rychlý, přestože je z křehkého těsta.
Křehké těsto je z mouky, tuku nebo oleje a trošky vody, někdy také s vejcem, jindy bez. Aby se dalo dobře vyválet a použít, je nutné jej nechat vychladit alespoň půlhodinku v lednici.
Pokud spěcháte, připravte si těsto předem nebo jej použijte hned, ale nesnažte se ho vyválet. Můžete kousky těsta do formy vmáčknout rukama. V tom případě si dejte pozor na stejnou tloušťku, a to především v rozích, případně v místě, kde se stýká dno s okraji formy.
Nezapomeňte křehké těsto vždy na několika místech propíchat vidličkou, než začnete koláč plnit.
Recept na rajčatový koláč
Na těsto budete potřebovat 300 g hladké mouky, na menší kousky pokrájených 100 g másla, najemno pokrájený nebo nahrubo postrouhaných 85 g tvrdého sýra podle vašeho výběru a půl lžičky soli a zhruba 150 ml vody. Všechny tyto ingredience kromě vody promíchejte rukama a podle nutnosti přidejte po lžičkách vlažnou vodu. Určitě je také možné zpracovat těsto v kuchyňském robotu. Po odležení těsto vyválejte, vyložte jím formu a na několika místech propíchněte dno vidličkou.
Předehřejte troubu na 200 °C a začněte s přípravou náplně, ta bude z rajčat a cibule, sýru a bylinek. Na náplň budete potřebovat půl kila rajčat, 3 nebo 4 cibule, mohou být i červené, lžíci másla a trochu olivového oleje k osmahnutí. Dále 85 g strouhanky, 25 g sýra typu parmezán nebo pecorino, 2 lžíce cukru, sůl, pepř, tymián a šalvěj.
Na másle a oleji připravte nakrájenou cibulku, přidejte cukr a čerstvé nebo sušené bylinky. Nechejte mírně rozdusit a počkejte, až se šťáva zredukuje. Odstavte směs mimo sporák a vmíchejte do ní strouhanku a sýr. Směs rozprostřete na dno a potřete i kraje těsta.
Rajčata pokrájejte na plátky a rovnoměrně jimi vyložte koláč. Kraje koláče můžete mírně stáhnou směrem do středu. Posypejte ještě troškou koření, solí a čerstvě drceným pepřem a nechejte zapéct asi 25 minut.
Koláč servírujte ještě teplý, posypaný troškou sýra.
Jak správně zavařovat ovoce a připravovat marmelády? To si poslechněte v nejnovější poradně našeho podcastu iReceptář do ucha přímo TADY: