Fantastický rajčatový koláč z listového těsta
Zdroj: Shutterstock

Fantastický rajčatový koláč z listového těsta je delikatesa hotová bleskem

Překvapte doma v době sklizně čerstvých rajčat prvotřídní a zdravou večeří. Upečte rajčatový koláč z listového těsta. Je lehký, svěží a na přípravu úplně jednoduchý.

Koláče naslano jsou v posledních letech velice populární i u nás. A není divu, jsou plné chuti čerstvě sklizené zeleniny se spoustou vitamínů a výživných látek. A navíc nestojí moc peněz a máte je na stole „jedna dvě“.

Rajčatový koláč s ricottou

Jde o typický středomořský koláč, kde byste neměli šetřit lístky tymiánu a také se nebát kombinace různých odrůd rajčat. Mají odlišnou chuť, od lehce kyselé až po intenzivní sladkou, kterou je známá černá odrůda kumato.

rajčatový koláč Rajčatový koláč je vynikající, levný a příprava zabere jen pár chvil. Zdroj: profimedia.cz

Potřebné ingredience

  • 1 kg rajčat
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 balíčky vyváleného listového těsta
  • 500 g ricotty
  • Čerstvá bazalka
  • Čerstvý tymián
  • 6 stroužků česneku
  • 1 vejce na potření
  • hnědý cukr
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup

Připravte si 2 plechy vyložené pečicím papírem, položte na ně rozválené těsto a rozkrojte je na dvě poloviny. Měli by vám vzniknout čtyři podlouhlé obdélníky. Zhruba 1 cm těsta po celém obvodu přeložte, vznikne vám okraj. Celou plochu pak potřete rozšlehaným vejcem. Rozmíchejte si směs z připravené ricotty, nasekané bazalky, polovičního množství olivového oleje a špetky soli. Vše rozetřete na těsto s vajíčkem na prvním plechu, další dvě části vyložte pokrájeným či rozdrobeným feta sýrem.

Všechny 4 kusy poklaďte na kolečka pokrájenými rajčaty, plátky čerstvého česneku a potrhanými lístky tymiánu. Povrch lehce pocukrujte hnědým cukrem, jemně posolte a opepřete. Těsto trošku pokapejte olivovým olejem, vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 35 až 40 minut. Před servírováním můžete ještě jednou koláč pokapat olivovým olejem, popřípadě posypat sezamem nebo slunečnicovými semínky.

Francouzsky název vystihuje, že listové těsto by mělo mít tisíc lístků. Natenko vyváleným listovým těstem vyložte připravenou formu a na několika místech propíchněte vidličkou. Zdroj: shutterstock.com

Rajčatový koláč z listového těsta s tvarohem

Natenko vyváleným listovým těstem vyložte připravenou formu a na několika místech propíchněte vidličkou. Vložte na pár minut do rozpálené trouby a upečte do zlatova. V misce si rozmíchejte 2 vajíčka, 100 g tvarohu, 100 g pokrájené mozzarelly, 200 g nastrouhané goudy a špetku soli a pepře.

Inspirujte se na videu zde: 

Připravenou směs rovnoměrně rozetřete do formy na upečené těsto. Rozkrájejte si na poloviny 350 g cherry rajčat a ozdobte jimi vrchní část koláče. Nakonec posypte parmezánem a oreganem a dejte na půl hodiny zapéct při teplotě 200 °C. Před servírováním můžete koláč ozdobit čerstvou bazalkou.

Zdroje: www.irozhlas.cz, www.fresh.iprima.cz, www.milluji.cz

Akční letáky