Koláče naslano jsou v posledních letech velice populární i u nás. A není divu, jsou plné chuti čerstvě sklizené zeleniny se spoustou vitamínů a výživných látek. A navíc nestojí moc peněz a máte je na stole „jedna dvě“.
Rajčatový koláč s ricottou
Jde o typický středomořský koláč, kde byste neměli šetřit lístky tymiánu a také se nebát kombinace různých odrůd rajčat. Mají odlišnou chuť, od lehce kyselé až po intenzivní sladkou, kterou je známá černá odrůda kumato.
Potřebné ingredience
- 1 kg rajčat
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 2 balíčky vyváleného listového těsta
- 500 g ricotty
- Čerstvá bazalka
- Čerstvý tymián
- 6 stroužků česneku
- 1 vejce na potření
- hnědý cukr
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
Připravte si 2 plechy vyložené pečicím papírem, položte na ně rozválené těsto a rozkrojte je na dvě poloviny. Měli by vám vzniknout čtyři podlouhlé obdélníky. Zhruba 1 cm těsta po celém obvodu přeložte, vznikne vám okraj. Celou plochu pak potřete rozšlehaným vejcem. Rozmíchejte si směs z připravené ricotty, nasekané bazalky, polovičního množství olivového oleje a špetky soli. Vše rozetřete na těsto s vajíčkem na prvním plechu, další dvě části vyložte pokrájeným či rozdrobeným feta sýrem.
Všechny 4 kusy poklaďte na kolečka pokrájenými rajčaty, plátky čerstvého česneku a potrhanými lístky tymiánu. Povrch lehce pocukrujte hnědým cukrem, jemně posolte a opepřete. Těsto trošku pokapejte olivovým olejem, vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 35 až 40 minut. Před servírováním můžete ještě jednou koláč pokapat olivovým olejem, popřípadě posypat sezamem nebo slunečnicovými semínky.
Rajčatový koláč z listového těsta s tvarohem
Natenko vyváleným listovým těstem vyložte připravenou formu a na několika místech propíchněte vidličkou. Vložte na pár minut do rozpálené trouby a upečte do zlatova. V misce si rozmíchejte 2 vajíčka, 100 g tvarohu, 100 g pokrájené mozzarelly, 200 g nastrouhané goudy a špetku soli a pepře.
Inspirujte se na videu zde:
Připravenou směs rovnoměrně rozetřete do formy na upečené těsto. Rozkrájejte si na poloviny 350 g cherry rajčat a ozdobte jimi vrchní část koláče. Nakonec posypte parmezánem a oreganem a dejte na půl hodiny zapéct při teplotě 200 °C. Před servírováním můžete koláč ozdobit čerstvou bazalkou.
Zdroje: www.irozhlas.cz, www.fresh.iprima.cz, www.milluji.cz