„Jsou skvělé. Chodíme na ně léta a nemají chybu,“ libuje si milovnice pokrmu Ludmila z Velkých Přílep u Prahy, která považuje masové kuličky za skvost skandinávské kuchyně. Ale ono to ve skutečnosti tak není. Kuličky se sice objevují ve švédských, norských nebo dánských kuchařkách, ale jejich autora byste museli hledat trochu více na jihu.

Suvenýr pro generace

Ačkoliv Švédsko na to nevypadá, ale za některé vymoženosti vděčí Turecku. Alespoň to tvrdí badatelka a historička Annie Mattsonová, která prohlásila, že za recept na oblíbené kuličky z hovězího masa vděčí Švédové králi Karlu VIII., který po neúspěšné bitvě u Poltavy našel útočiště u sultána Ahmeda III.

V Osmanské říši strávil dlouhé tři roky a za tu dobu stačil ochutnat spoustu tamějších specialit, včetně kuliček z mletého hovězího masa, kterým místní říkali köfte. Když se pak vracel do své domoviny, odvážel si s sebou recepty na turecké kuličky, plněnou kapustu a přípravu výborné turecké kávy.

Švédské jídlo se stalo předlohou

Za tu dobu, co se ve Skandinávii smaží masové kuličky, jejich podoba se všelijak přetvořila a vytvořily se různé variace. Nejčastější podoba masových koulí spočívá ve směsi vepřového a hovězího mletého masa, mléka, strouhanky, smetany, vajíček, soli, pepře a osmažené cibulky. Ale v severnějších částech těchto končin se místo klasického hovězího masa používá maso losí. Kuličky se servírují se smetanovou omáčkou, brusinkovým džemem a přílohou.

Domácí masové koule s rajčatovou omáčkou

Kuličky s rajčatovou omáčkou jsou syté, levné a dobré. Uvařte si je podle videa krok za krokem.

Zdroj: Youtube

I my Češi máme své masové kuličky, které milujeme. Na rozdíl od Skandinávců nebo Turků si je přizpůsobujeme našim národním chutím. Vyzkoušejte třeba jednoduché masové koule v rajské omáčce. V míse smíchejte ½ kg mletého hovězího masa (pokud nemáte, můžete použít mix hovězího a vepřového mletého masa) se špetkou soli, stroužkem česneku, 1 vejcem, mletým pepřem, 1 lžičkou majoránky, 1 lžící hladké mouky a 2 lžícemi strouhanky. Ze směsi vymodelujte kuličky, které opečte na sádle.

Příprava rajské omáčky

V hrnci na sádle zpěňte cibulku, přidejte hladkou mouku a vše důkladně promíchejte. Pak přilijte 1 balení pasírovaných rajčat, 1 rajský protlak a trochu vlažné vody. Omáčku nechte zvolna na vařiči „probublávat“. Přidejte do ní 2 nadrobno nakrájené mrkve, sůl, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, ¼ lžičky skořice a cukr krystal dle chuti. Hotovou omáčku rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes cedník.

Jako příloha se hodí těstoviny i knedlíky

Do omáčky vložte osmažené masové koule a servírujte je s vybranou přílohou. K omáčce se hodí jak těstoviny tak i houskové knedlíky.

Zdroje: www.irozhlas.cz, www.youtube.com