Zdroje: www.igurmet.cz, www.vareni.cz

Není rajská jako rajská

Pokud máte čas na vaření a chcete si vážně pochutnat, pak sáhněte po tomhle receptu. Je to vážně něco! Pečená rajčata se spoustou zeleniny jsou prostě skvělá a omáčce dodají fantasticky bohatou chuť.

Na to, jak připravit tuto báječnou omáčku, se můžete podívat v tomto krátkém video-receptu.

Zdroj: Youtube

Pečená rajčata dodají omáčce jedinečnou chuť

Příprava rajčatové omáčky z čerstvých rajčat s masovými kuličkami začíná právě pečením rajčat. Každý, kdo má rajčata rád, dobře ví, že je lze zpracovat různými způsoby a že i obyčejná rajčátka chutnají docela jinak. Dobrým příkladem jsou třeba rajčata sušená na sluníčku a nakládaná v olivovém oleji. Jsou chuťově docela jiná a plná chuti! Podobně je to i s rajčaty pečenými. Redukcí šťáv pečením s dalšími ingrediencemi získají jedinečnou chuť a omáčku doslova dotáhnou do konce, i když nejde zdaleka o jedinou surovinu, která do této omáčky patří. Co budete potřebovat?

Rajská omáčka z čerstvých rajčat

  • Plech vyložte papírem na pečení. 1 kg rajčat rozložte na plech, okořeňte solí i pepřem a přidejte pár snítek čerstvého tymiánu nebo dvě špetky sušeného, zakápněte olejem a dejte péct na 190 °C na alespoň půl hodiny.

Masové kuličky

K této omáčce se výborně hodí i hovězí maso, nicméně autor receptu se rozhodl pro oblíbené masové kuličky. Volba je jen na vás.

  • Masové kuličky připravíte z:
  • ½ kg mletého hovězího
  • 1 vejce
  • 1 lžičky sušené hořčice,
  • 1 lžičky sušené cibule
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • Špetky mletého muškátového oříšku
  • 200 g nakrájeného špeku na smažení nebo sádlo či jiný tuk

Všechny ingredience dobře promíchejte v míse. Aby se chutě propojili, můžete nechat maso půl hodinky uležet nebo se rovnou vrhněte na smažení. K tomu přidejte 200 g špeku, který krásně ovoní masové kuličky, ale také dá základ omáčce, takže rozhodně není zbytečný. Masové kuličky na špeku osmahněte pěkně ze všech stran a odložte bokem.

Pánev se špekem nikam neodkládejte. Ve vaření se bude pokračovat. Nyní přišel čas na omáčku samotnou.

  • Na přípravu omáčky budete potřebovat:
  • 100 g najemno nakrájené petržele
  • 100 g najemno nakrájené mrkve
  • 100 g najemno nakrájeného celeru
  • 1 najemno nakrájenou cibuli
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíci cukru, ideálně třtinového
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého nového koření
  • 1,5 l vývaru
  • kousek másla

Po vyjmutí kuliček dejte na špek osmahnout petržel, mrkev, celer a na závěr pak i cibuli. Když je i cibule zlatavá, přidejte protlak, cukr a následně upečená rajčata. Do zeleninové směsi vmíchejte také nové koření i skořici. Veškerou zeleninu je nutné rozdusit do měkka obzvláště pokud budete omáčku pasírovat. Jestliže se na ni vhrnete s tyčovým mixérem, pak si můžete dovolit větší i ne zcela rozměklé kousky.

Do dobře provařené rozmixované nebo přepasírované směsi přidejte vývar a vše dobře zamíchejte. Zredukujte nebo nařeďte podle svých představ a na závěr přidejte kousek másla na zjemnění a ovonění. Ochutnejte a osolte, či opepřete podle potřeby.
Masové kuličky vraťte zpět do omáčky, aby se prohřály. K této rajské omáčce z pečených rajčat se výborně hodní knedlíky, ale i těstoviny. To už je jen na vás. Je to omáčka bohatá na chutě a vůně, která si najde místo i na svátečním stole. Dobrou chuť.

Související články