Voňavá rajská s horkým ochuceným pečivem

Potřebujeme

  • 1 dlouhou bagetu
  • 3 lžíce pesta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli nakrájenou nahrubo
  • 1 stroužek česneku nakrájený na plátky
  • 650 g červených paprik nahrubo nakrájených
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml rajského protlaku
  • 1 lžíci nasekaného čerstvého nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička cukru
  • sůl a pepř

Víte, že piniové oříšky v italské specialitě pesto, složené z nasekaných či namixovaných lístků bazalky, olivového oleje, česneku a strouhaného parmezánu lze nahradit i vlašskými ořechy?

Jak na to

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C (plyn stupeň 4). Dlouhou bagetu rozkrojíme napříč na polovinu, aby se vešla do trouby. Obě poloviny nakrájíme na 3,5 cm silné plátky tak, aby spodní stranou pořád držely pohromadě. Odtáhneme je od sebe a každý plátek tence potřeme pestem. Potom je opět přitiskneme k sobě, zabalíme do alobalu a odložíme.
  2. V hrnci na polévku rozehřejeme olej. Přidáme cibuli, česnek a 5 minut opékáme, až cibulka změkne, ale nezhnědne. Vmícháme papriky a za občasného míchání opékáme dalších 5 minut. Zalijeme vývarem a odstavíme.
  3. Bagetu dáme do trouby a 15 minut ji pečeme. Mezitím polévku rozmixujeme dohladka. Vmícháme do ní protlak, tymián, skořici a cukr. Opatrně ji zahříváme, ale už nevaříme. Osolíme a opepříme podle chuti.
  4. Polévku nalijeme do nahřátých talířů a každou porci ozdobíme lžící zakysané smetany a snítkou bazalky. Podáváme s horkou bagetou s pestem.