Takové menu může tvořit slavnostní oběd: Srdíčka do polévky vykrojíme z bagety nebo namalujeme smetanou. Pod lidovým názvem bruč a skuč podáváme vepřové plátky a kapustu. Vedle dezertu s granátovým jablkem nabídneme sladké ptáčky.
Rajská polévka se srdíčky
Potřebujeme
- 1 cibuli
- 2 lžíce olivového oleje
- stroužek česneku
- loupaná rajčata v konzervě
- sůl a pepř
- 250 ml zeleninového vývaru
- 5 až 8 kapek tabaska
- 50 ml smetany
- 20 kousků nasucho opečených srdíček vykrájených z bagety
Jak na to
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme utřený česnek, nakrájená rajčata a asi 3 minuty za stálého míchání prudce opékáme.
Osolíme, opepříme, zalijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni vaříme asi 25 minut.
Polévku rozmixujeme, dochutíme tabaskem, pro zjemnění přidáme smetanu.
rajská polévka
Na talířích do každé porce přidáme opečená srdíčka. Srdíčko můžeme na polévku také namalovat zakysanou smetanou a přizdoit něčím zeleným, třeba nasekanou cibulovou natí.
Bruč a skuč
Dva vepřové plátky z kýty osolíme, opepříme a prudce opečeme na slabě pomaštěné pánvi.
Plátky vyjmeme, necháme v teple, na vypečenou šťávu na pánvi vhodíme kapustu (připravíme ji tak, že půl hlávky kapusty opereme ve vodě a necháme 15 minut spařovat na pařáku. Pokličku trochu odkryjeme, aby unikly čpavé látky.
Změklou kapustu nasekáme a na pánvi mírně osmahneme, osolíme a okořeníme mletým zázvorem a trochou dobromysle.
Necháme chvíli podusit, nakonec položíme navrch maso a přelijeme je směsí z pokrájených kyselých okurek, lžičky hořčice, petrželky a lžičky smetany.
vepřové s kapustou
Ovocný dezert s granátovým posypem
Na 2 porce potřebujeme
- 2 oloupaná kiwi
- 1 mango
- 1 banán
- 1 velké granátové jablko
Jak na to
Vše nakrájíme na silnější plátky, zakapeme citrónovou šťávou a necháme odpočívat po tu dobu, než si připravíme další potřebné suroviny.
Nařízneme kalich granátového jablka a obsah vytlačíme do misky (zrníčka chutnají nakysle, trpce až sladce, barvu mají od růžové po granátově červenou).
Dále si připravíme pánev, kterou vymažeme rostlinným máslem a promícháme lžíci cukru se špetkou mleté skořice.
granátové jablko
Ovoce podusíme krátce na pánvi, zakapáváme zbylou šťávou, posypeme cukrem a nakonec granátovými zrníčky. Horké rozdělíme do dvou misek.
Ptáčkové ze kynutého těsta
Potřebujeme
- 250 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 150 ml mléka
- sůl
- 70 g cukru
- vejce
- 50 g tuku
Jak na to
Z trochy oslazeného nahřátého mléka a droždí připravíme kvásek. Na vál prosejeme mouku, přidáme špetku soli, celé vejce a žloutek (bílek použijeme na potírání), cukr a rozpuštěný tuk, přilijeme kvásek a vypracujeme tužší těsto a necháme je vykynout.
Vyválíme silnější váleček, odkrajujeme kousky a z nich přiměřeně naší šikovnosti a fantazii tvarujeme ptáčata. Očička uděláme z malých rozinek, pírka vytiskneme vidličkou. Klademe na plech vyložený pečicí fólií, potřeme bílkem a dáme do vyhřáté trouby péci.
Pečením sladkých ptáčků můžeme vedle jiného v zimě přivolávat jaro, jak se to kdysi na venkově dělávalo, nebo je péci na únorový křesťanský svátek − na Hromnice.
Olga Štěpničková