obrázek z archivu ireceptar.cz

Rajská se srdíčky, plátky z kýty s kapustou, dezert s jablky

Takové menu může tvořit slavnostní oběd: Srdíčka do polévky vykrojíme z bagety nebo namalujeme smetanou. Pod lidovým názvem bruč a skuč podáváme vepřové plátky a kapustu. Vedle dezertu s granátovým jablkem nabídneme sladké ptáčky.

Rajská polévka se srdíčky

Potřebujeme 

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku
  • loupaná rajčata v konzervě
  • sůl a pepř
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 5 až 8 kapek tabaska
  • 50 ml smetany
  • 20 kousků nasucho opečených srdíček vykrájených z bagety

Jak na to 

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme utřený česnek, nakrájená rajčata a asi 3 minuty za stálého míchání prudce opékáme.

Osolíme, opepříme, zalijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni vaříme asi 25 minut.

Polévku rozmixujeme, dochutíme tabaskem, pro zjemnění přidáme smetanu.

rajská polévkarajská polévkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Na talířích do každé porce přidáme opečená srdíčka. Srdíčko můžeme na polévku také namalovat zakysanou smetanou a přizdoit něčím zeleným, třeba nasekanou cibulovou natí.

Bruč a skuč

Dva vepřové plátky z kýty osolíme, opepříme a prudce opečeme na slabě pomaštěné pánvi.

Plátky vyjmeme, necháme v teple, na vypečenou šťávu na pánvi vhodíme kapustu (připravíme ji tak, že půl hlávky kapusty opereme ve vodě a necháme 15 minut spařovat na pařáku. Pokličku trochu odkryjeme, aby unikly čpavé látky.

Změklou kapustu nasekáme a na pánvi mírně osmahneme, osolíme a okořeníme mletým zázvorem a trochou dobromysle.

Necháme chvíli podusit, nakonec položíme navrch maso a přelijeme je směsí z pokrájených kyselých okurek, lžičky hořčice, petrželky a lžičky smetany.

vepřové s kapustouvepřové s kapustouAutor: Archiv ireceptar.cz

Ovocný dezert s granátovým posypem

Na 2 porce potřebujeme

  • 2 oloupaná kiwi
  • 1 mango
  • 1 banán
  • 1 velké granátové jablko

Jak na to

Vše nakrájíme na silnější plátky, zakapeme citrónovou šťávou a necháme odpočívat po tu dobu, než si připravíme další potřebné suroviny.

Nařízneme kalich granátového jablka a obsah vytlačíme do misky (zrníčka chutnají nakysle, trpce až sladce, barvu mají od růžové po granátově červenou).

Dále si připravíme pánev, kterou vymažeme rostlinným máslem a promícháme lžíci cukru se špetkou mleté skořice.

granátové jablkogranátové jablkoAutor: Archiv ireceptar.cz

Ovoce podusíme krátce na pánvi, zakapáváme zbylou šťávou, posypeme cukrem a nakonec granátovými zrníčky. Horké rozdělíme do dvou misek.

Ptáčkové ze kynutého těsta

Potřebujeme 

  • 250 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 150 ml mléka
  • sůl
  • 70 g cukru
  • vejce
  • 50 g tuku

Jak na to 

Z trochy oslazeného nahřátého mléka a droždí připravíme kvásek. Na vál prosejeme mouku, přidáme špetku soli, celé vejce a žloutek (bílek použijeme na potírání), cukr a rozpuštěný tuk, přilijeme kvásek a vypracujeme tužší těsto a necháme je vykynout.

Vyválíme silnější váleček, odkrajujeme kousky a z nich přiměřeně naší šikovnosti a fantazii tvarujeme ptáčata. Očička uděláme z malých rozinek, pírka vytiskneme vidličkou. Klademe na plech vyložený pečicí fólií, potřeme bílkem a dáme do vyhřáté trouby péci.

Pečením sladkých ptáčků můžeme vedle jiného v zimě přivolávat jaro, jak se to kdysi na venkově dělávalo, nebo je péci na únorový křesťanský svátek − na Hromnice.

Olga Štěpničková