Těstoviny jsou chutné, lehké a příprava je snadná, zrovna tak jako u rajčatové omáčky na ně. Vyzkoušejte italskou klasiku, která se nikdy neormzí.

Klasická rajčatová omáčka na těstoviny

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 na kostičky pokrájené cibule
  • 1/2 šálku panenského olivového oleje
  • 15 středně velkých rajčat
  • Lžičku soli
  • ½ lžičky pepře
  • Hrst bazalkových lístků

Postup:

  1. Cibulku na oleji smažte, až začne zlátnout (obvykle stačí 5 minut, neměla by se přepalovat)
  2. Přisypte pokrájená rajčata, sůl a pepř, promíchejte
  3. Přiveďte k varu a poté teplotu snižte tak, aby omáčka mírně probublávala – takto ji ponechejte 10-20 minut, dokud nezhoustne
  4. Nakonec přisypte najemno pokrájenou bazalku

Tip: pokud máte rádi ostré, přidejte na počátku vaření i najemno nasekanou pálivou papričku.

Rychlá omáčka z lehce restovaných rajčat

Zatímco klasická rajčatová italská omáčka na těstoviny se vaří i hodinu, aby se chuť rajčat náležitě zahustila, zde zůstávají téměř čerstvá. Na jejich kvalitě proto velmi záleží. Na čtyři porce je potřeba přibližně kilogram rajčat.

  • Rajčata je třeba zbavit slupky, což je většinou za čerstva téměř neproveditelné. Pokud je však naříznete křížem a ponoříte na půl minuty do vroucí vody, půjde slupka dolů lehounce. Pro koupání rajčat se vyplatí mít po ruce naběračku s otvory či jakýkoli cedníček.
  • Rajčata rozpulte, odstraňte semínka a poté je nakrájejte na malé kousky. Tato důkladná příprava se nazývá concassé.
  • Na pánvi rozehřejete čtyři lžíce oleje a oříšek másla (ideálně přepuštěného), stroužek česneku a pokrájenou cibuli.
  • Poté přidejte rajčata a na prudkém ohni restujte pouze dvě či tři minuty.
  • Hotovou omáčku dosolte, případně mírně opepřete a ochuťte čerstvým oregánem, tymiánem či bazalkou a podávejte s čerstvě uvařenými těstovinami.

Tip: Pokrm můžete vylepšit přídavkem strouhaného parmezánu či jiného tvrdého sýra, kousky černých oliv nebo kapary. Rajčatové slupky můžete obalit v mouce a s troškou soli a koření a usmažit do křupava.

Pečená rajčata

  • Pekáč vyložte jednou vrstvou přepůlených rajčat bříšky dolů.
  • Zalijte je hojně olivovým olejem, posypte solí, několika pokrájenými stroužky česneku a hrstí nasekaného tymiánu. Můžete přidat i rozmarýn a oregano.
  • Pečte při teplotě 100-150C °C až dvě hodiny.
  • Z trouby vytáhnete vonící směs, ve které dokonale prolnul česnek s bylinkami, rajčatová šťáva s olivovým olejem a rajčata mají jedinečnou, intenzivní chuť.

Pečená rajčata můžete lehce promačkat vidličkou promíchat se špagetami a výtečný pokrm je hotový. Skvělé jsou i na rizoto nebo topinky (v Itálii na variantu ze světlého pečiva zvanou bruschetta).

Tip: Pokud ještě horká rajčata naskládáte do čistých sklenic a zalijete olivovým olejem, vydrží v lednici mnoho týdnů. Obvykle je však sníte dříve…