Těstoviny jsou chutné, lehké a příprava je snadná, zrovna tak jako u rajčatové omáčky na ně. Vyzkoušejte italskou klasiku, která se nikdy neormzí.
Klasická rajčatová omáčka na těstoviny
Na 4 porce potřebujete:
- 2 na kostičky pokrájené cibule
- 1/2 šálku panenského olivového oleje
- 15 středně velkých rajčat
- Lžičku soli
- ½ lžičky pepře
- Hrst bazalkových lístků
Postup:
- Cibulku na oleji smažte, až začne zlátnout (obvykle stačí 5 minut, neměla by se přepalovat)
- Přisypte pokrájená rajčata, sůl a pepř, promíchejte
- Přiveďte k varu a poté teplotu snižte tak, aby omáčka mírně probublávala – takto ji ponechejte 10-20 minut, dokud nezhoustne
- Nakonec přisypte najemno pokrájenou bazalku
Tip: pokud máte rádi ostré, přidejte na počátku vaření i najemno nasekanou pálivou papričku.
Rychlá omáčka z lehce restovaných rajčat
Zatímco klasická rajčatová italská omáčka na těstoviny se vaří i hodinu, aby se chuť rajčat náležitě zahustila, zde zůstávají téměř čerstvá. Na jejich kvalitě proto velmi záleží. Na čtyři porce je potřeba přibližně kilogram rajčat.
- Rajčata je třeba zbavit slupky, což je většinou za čerstva téměř neproveditelné. Pokud je však naříznete křížem a ponoříte na půl minuty do vroucí vody, půjde slupka dolů lehounce. Pro koupání rajčat se vyplatí mít po ruce naběračku s otvory či jakýkoli cedníček.
- Rajčata rozpulte, odstraňte semínka a poté je nakrájejte na malé kousky. Tato důkladná příprava se nazývá concassé.
- Na pánvi rozehřejete čtyři lžíce oleje a oříšek másla (ideálně přepuštěného), stroužek česneku a pokrájenou cibuli.
- Poté přidejte rajčata a na prudkém ohni restujte pouze dvě či tři minuty.
- Hotovou omáčku dosolte, případně mírně opepřete a ochuťte čerstvým oregánem, tymiánem či bazalkou a podávejte s čerstvě uvařenými těstovinami.
Tip: Pokrm můžete vylepšit přídavkem strouhaného parmezánu či jiného tvrdého sýra, kousky černých oliv nebo kapary. Rajčatové slupky můžete obalit v mouce a s troškou soli a koření a usmažit do křupava.
Pečená rajčata
- Pekáč vyložte jednou vrstvou přepůlených rajčat bříšky dolů.
- Zalijte je hojně olivovým olejem, posypte solí, několika pokrájenými stroužky česneku a hrstí nasekaného tymiánu. Můžete přidat i rozmarýn a oregano.
- Pečte při teplotě 100-150C °C až dvě hodiny.
- Z trouby vytáhnete vonící směs, ve které dokonale prolnul česnek s bylinkami, rajčatová šťáva s olivovým olejem a rajčata mají jedinečnou, intenzivní chuť.
Pečená rajčata můžete lehce promačkat vidličkou promíchat se špagetami a výtečný pokrm je hotový. Skvělé jsou i na rizoto nebo topinky (v Itálii na variantu ze světlého pečiva zvanou bruschetta).
Tip: Pokud ještě horká rajčata naskládáte do čistých sklenic a zalijete olivovým olejem, vydrží v lednici mnoho týdnů. Obvykle je však sníte dříve…