Na podzim dozrává rakytník. Je to vitamínová bomba, která vám pomůže při nachlazení, chřipkách i podzimní rýmě. Pokud máte problémy se suchou kůží, pokožkou hlavy, nebo vám vypadávají vlasy, i v tom vám oranžové bobulky pomohou. Rakytník také čistí cévy a je dobrý na srdce.

Základem je šťáva

Jako základní ingredienci pro přípravu marmelády si musíte opatřit jeden litr rakytníkové šťávy bez semínek. Vezměte si hrnec, jaký vám je velikostně nejpříznivější a šťávu do něj vylijte. Poté přidejte 500 gramů krupicového cukru, který poslouží jako zahušťovadlo. A marmeláda po něm bude výtečně sladká. Promíchejte šťávu s cukrem.

Youtube návod, jak udělat výtečnou marmeládu na kanálu Kuchyně Lidlu, si můžete pustit zde:

Zdroj: Youtube

Hrušky a tajné koření

Nastrouhejte si cca 600 gramů hrušek. Hrušky také poslouží jako zahušťovadlo a navíc po nich marmeláda získá skvělou chuť. Přidejte nastrouhané hrušky do hrnce a přidejte k nim dvě tyčinky skořice a 16 tobolek kardamomu. Díky tomuto koření získá celá směs zvláštní, neodolatelnou chuť. Vše promíchejte.

Nakrájejte jablka

Nakrájejte oloupaná jablka. Bude vám stačit 600 gramů. Nakrájejte je na menší kostky a vsypte do hrnce. Jablka se úplně nerozvaří, takže až si marmeládu budete natírat na vámi zvolený kus pečiva, uvidíte jejich strukturu. Vaši marmeládu rozvařte a počkejte, až získá správnou hustotu. O vitamíny z rakytníkové šťávy se nemusíte bát, žádná tepelná úprava jim neublíží.

Už to skoro máte

Až budete mít zredukováno, vyjměte skořici z hrnce. Kardamom tam ale nechte, jelikož dodá marmeládě zajímavou chuť. Stačí je na pár vteřin umístit do vroucí vody a následně je vyjmout a položit ideálně na nějaký ubrousek nebo utěrku. Voda se z velké většiny vypaří sama, není tedy důvod sklenice osušit.

Naplňte sklenice

Nyní se můžete pustit do naplňování sklenic. Dejte si pozor, aby vám marmeláda nepokapala okraj sklenice. Když se to stane, nezoufejte a pečlivě sklenici očistěte. Pak už stačí jen sklenice zavíčkovat, dobře utáhnout a otočit víkem dolů. Díky tomu se uzavře a dlouho vám vydrží. Rakytníkový džem si můžete namazat na pečivo jako jakoukoliv jinou marmeládu, je však vynikající i s masovými pokrmy.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.nonnapaperina.it