Zdraví: bylinky.doktorka.cz, www.vitalia.cz

Léčivý rakytník zpracujete mnoha způsoby

Plody rakytníku jsou, stejně jako šípky, plody, o které bychom neměli přijít. Pokud rakytník pěstujete, skliďte poctivě vše, co vám tento pichlavý keř nabízí. Z rakytníku lze doma připravit spoustu zajímavých pochutin, které vám či rodině po zbytek roku dodají dostatek vitaminů a zdraví prospěšných látek, díky nimž je právě ovoce rakytníku tak ceněné.

Můžete se setkat s recepty na výrobu marmelády, šťávy, octa, oleje a samozřejmě i čaje, který lze připravit z plodů i listů. Doma si můžete také vyrobit rakytníkový med, ale také med s rakytníkem. V čem je rozdíl, jistě tušíte!

Rakytníkový med připravíte snadno

Rakytníkový med se připravuje z ovoce rakytníku, podobně jako třeba med pampeliškový. Na 165 g plodů, tj zhruba 200 kusů, spotřebujete 1 kg krupicového cukru, 1 litr vody a 1 citrón v bio kvalitě, abyste mohli přidat citron i s kůrou.

Postup je docela jednoduchý. Do čistých plodů nalejte vodu a přidejte citron nakrájený na kolečka a zbavený pecek. Rukama promněte plody, abyste narušili jejich slupky a šťáva se promísila s tekutinou. Přiveďte k varu a zhruba 10 minut nechejte ještě probublávat. Odstavte z plotny, ale nechejte ještě macerovat do druhého dne.

Sceďte pevné části přes plátýnko a do vzniklé šťávy vmíchejte cukr a opět zahřejte. Za občasného míchání přiveďte znovu k varu. Ujistěte se, že je všechen cukr rozpuštěný, a ještě horký med plňte do čistých uzavíratelných sklenic.

Chcete se podívat na přípravu v podání Chalupářky z Víkendového relaxu? V krátkém videu vám názorně ukáže, jak tento med uvařit.

Zdroj: Youtube

Včelí med s rakytníkem

Pokud však chcete snoubit pravý včelí med s blahodárnými látkami rakytníku, vyzkoušejte výrobu medu s rakytníkem. Možnosti přípravy jsou dvojí. Do medu můžete přidat šťávu z plodů anebo nasušené plody rozemlít a do mírně zahřátého medu vmíchat. Poměry surovin jsou následující.

Do 0,75 l medu vmíchejte hrnek čerstvě lisované šťávy z plodů rakytníku nebo smíchejte 100 g prášku ze sušených plodů do 1 litru medu.

Související články