Přestože byla rebarbora dlouhou dobu v zapomnění, opět se pravidelně objevuje na stolech mnoha domácností. Dá se říct, že zažívá parádní comeback. A není divu! Je možné ji použít na koláč, kompot, čatní (chutney), zavařeninu či marmeládu. Možností je mnoho. A navíc má skvělou jedinečnou chuť a je plná vitamínů. Tak toho plně využijte, její období trvá pouhé dva měsíce.

Chcete znát recept na skvělý jahodovo-rebarborový džem? Podívejte se na toto video:

Zdroj: Youtube

Rebarbora neboli reveň kadeřavá

Rostlina, která patří do čeledi rdesnovitých se vyznačuje masitými řapíky a rozložitými listy. Její původní domovinou je Čína, do Evropy se dostala až během novověku. Protože má poměrně bohatě vyvinutý kořenový systém s dřevnatými oddenky, dorůstá často značných rozměrů.

Nejprve lék, pak až potrava

Původně se planě rostoucí rebarbora používala jako lék, který zklidňoval trávení. Po objevení Brity se začala používat i jako zelenina.

Co se z rebarbory konzumuje

Z rebarbory se využívají řapíky, které se tepelně zpracovávají. Listy obsahují jedovaté sloučeniny a kyselinu šťavelovou.

Sezóna rebarbory je krátká

Přestože rebarbora zatahuje listy do země až na podzim, řapíky lze sklízet pouze v jarním období od května do konce června. Později obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové. Ta našemu organismu nesvědčí, protože likviduje iontovou rovnováhu vápníku a z těla je pak vápníku vylučováno nadměrné množství.

Marmeláda podle našich babiček

Řapíky rebarbory pečlivě omyjte, oloupejte a nakrájejte zhruba na 2 cm kousky. Následně je v misce promíchejte s želírovacím cukrem, trochou medu a citronovou šťávou. Pak tuto směs uveďte do varu a na mírném stupni vařte asi 5 až 10 minut. Nechte chvíli vychladnout, ale ještě teplou směs naplňte do sklenic. Uzavřete je, obraťte dnem vzhůru, dokud není marmeláda naprosto studená.

Rebarborový džem se zázvorem

Nakrájejte si 800 g omyté a oloupané rebarbory na menší kousky. V hlubší míse ji zasypte 800 g želírovacího cukru pro zavařování jemného ovoce, které má málo pektinů. Následně přidejte nastrouhanou kůru z citrónu a také vymačkanou citronovou šťávu. Přidejte také šťávu z jednoho pomeranče, nejlépe červeného.

Oloupejte 50 g čerstvého zázvoru a najemno ho nastrouhejte do směsi. Pak všechny ingredience promíchejte, zakryjte potravinovou fólií a nechte asi 2 až 3 hodiny odstát. Díky cukru rebarbora změkne a pustí šťávu.

Posléze směs v hrnci přiveďte k varu a provařujte za občasného míchání na velmi mírném plameni zhruba 8 až10 minut.

TIP: Jak poznáte správnou konzistenci?

Nejprve vložte talířek do mrazáku. Lžičkou na něj pak dejte trochu džemu - pokud rychle tuhne, máte hotovo. Pokud ne, ještě ho nějakou dobu povařte. Nechte džem 15 minut odstát a následně jím plňte předem sterilizované sklenice.

Související články

Zdroje: www.atyanaseverydayfood.com, www.ceskatelevize.cz, www.magazin.recepty.cz