Žmolenkový koláč s rebarborou je vynikající lahůdka.
Zdroj: Shutterstock

Rebarborový žmolenkový koláč hotový bleskem a nadýchaný jak obláček

Pokud jste nikdy neochutnali rebarboru, měli byste to napravit. Už naše babičky ji milovaly a často z ní pekly skvělý koláč s drobenkou. Rebarbora je navíc velmi zdravá, tudíž uděláte svému tělo službu a ještě si pochutnáte.

Přemýšlíte, jakým koláčem rodinu potěšit? Pak vsaďte na rebarboru. Nejenže je velmi zdravá a chutná, ale navíc originální a neotřelá. Dnes se totiž na rebarboru zapomnělo, přitom naše babičky z ní uměly vykouzlit zázraky.

Rebarbora je stará tradiční zelenina, kterou již Tibeťané považovali za léčivou. Tvrdili, že zlepšuje krev a čistí střeva. Obsahuje však hodně kyseliny šťavelové, proto ji nesmí jíst lidé s ledvinovými kameny, těhotné ženy a malé děti.

Do Evropy se rebarbora dostala ke konci středověku. V 18. století se začala pěstovat na Moravě. Velmi oblíbená je také v Anglii, kde se hojně využívá při pečení.

Rebarbora je zdravá i nebezpečná. Rebarbora je zdravá i nebezpečná. Zdroj: Profimedia

Rebarbora obsahuje málo vitamínu C

Rebarbora obsahuje jablečné a citrónové kyseliny. Je důležitým zdrojem vitamínů skupiny B, které posilují svaly, nervy a kosti. Také je v ní niacin, který stabilizuje krevní oběh a kyselina pantotenová, ta přispívá ke zdravé pleti a vlasům. Naopak rebarbora obsahuje jen malé množství vitamínu C.

Je v ní ale kyselina listová, jež je významná pro krvetvorbu. Další významnou látkou je vápník, draslík a vláknina. Vláknina pomáhá při problémech s trávením, ochablosti střev, zácpě. Rebarboru tvoří z 90 % voda, má tedy velmi nízké energetické hodnoty, proto se skvěle hodí při redukčních dietách.

Rebarbora je sice zelenina, ale ve většině případů se používá jako ovoce. Používáme ji při pečení koláčů, buchet, ale i džem či sirup z rebarbory jsou skvělé. My se dnes podíváme, jak si připravit rebarborový koláč s drobenkou.

Rebarbora roste velmi rychle Rebarbora roste velmi rychle Zdroj: Shutterstock.com / daseaford

Recept na rebarborový koláč s drobenkou

Na jeho přípravu budete potřebovat 

  • 15 lžic polohrubé mouky
  • 15 lžic mléka
  • 7 lžic oleje
  • 5 lžic cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 prášek do pečiva
  • rebarboru

Na drobenku

  • 2 lžíce másla
  • 12 lžic hrubé mouky 
  • 5 lžic moučkového cukru

Postup je velmi snadný. Všechny suroviny smícháme dohromady a nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Poklademe rebarborou.

Z hrubé mouky, cukru a másla uděláme drobenku. Tou koláč posypeme a dáme do trouby. Pečeme asi čtyřicet minut na 180 °C.

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.coopclub.cz, www.nkz.cz

Akční letáky