Vyrobit vlastnoručně upečený bochník domácího chleba není zas tak složité, jak by se mohlo zdát. I vy můžete mít dům provoněný chlebovou vůní, užít si skvělou chuť domácího chleba a sklízet obdivné pohledy všech členů domácnosti. Suroviny na tento domácí zázrak stojí doslova pár korun a celková doba vaší práce se pohybuje v minutách.

Chléb bez hnětení

Je to skutečně tak, bez zdlouhavého zpracovávání a hnětení těsta dosáhnete překvapivě dobrého výsledku při pečení domácího chleba. Jeho příprava je naprosto jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Cesta od zadělání těsta k voňavému výsledku sice trvá pár hodin, vyžaduje však pouze několik minut vaší práce. O zbytek se postarají kvasinky a trouba.

Na domácí chléb potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml vody
  • 4 g sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu

Vezměte mísu a vsypte dovnitř odměřené množství mouky. Do mouky vytvořte důlek, do kterého vložíte sušeného droždí. Sůl nasypte po vnějšího obvodu mouky, aby nepřišla ihned do styku s droždím. Přidejte drcený kmín, vodu pokojové teploty a vše promíchejte vařečkou, míchejte přibližně minutu, aby se všechny části směsi spojily. Nádobu s těstem přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte kynout. Dál už se o něj nemusíte starat, těsto bude kynout zhruba 12 hodin. K perfektnímu výsledku tedy stačí připravit těsto před odchodem do práce nebo večer, bude v klidu pracovat i ve vaší nepřítomnosti.

Po uplynutí příslušné doby vyklopte nakynuté těsto z mísy na vál posypaný moukou. Lepkavou hmotu roztáhněte do placky připomínající obdélník, pracujte dlaněmi, stěrkou nebo použijte váleček. Optimální výška těsta je asi 2 až 4 cm, ale nemusíte se trápit, pokud vaše placka nemá dokonalý tvar či tloušťku. Chléb se určitě povede i tak. V dalším kroku těsto několikrát přeložte. Horní třetinu těsta přeložte směrem do středu, stejně tak dolní část, podobně těsto zformujte i z pravé a levé strany. Systém překládání nehraje opět žádnou roli, s klidným srdcem těsto krátce zpracujte, dotvarujte na útvar připomínající kouli a vrhněte se na poslední fázi.

Kouli těsta zlehka poprašte moukou a umístěte do mísy nebo ošatky, přikryjte utěrkou. Dalších 30 minut odměřte těstu na kynutí. Jedinou prací během této doby je pro vás zapnout troubu a nastavit ji na 230 °C. Připravte si litinový hrnec s pokličkou, vhodný je i smaltovaný nebo keramický hrnec s poklicí, zapékací mísa či pekáč, který vydrží pobyt v troubě. Vhodnou nádobu nechte v troubě nahřívat 20 až 30 minut (pekáč ničím nevymazávejte ani nevysypávejte). Pak rozpálený pekáč opatrně vyjměte a připravte se na rychlou akci. Dovnitř pekáče či hrnce přendejte těsto, které dle libosti posypte kmínem, vločkami či semínky. Sůl na posyp raději nepoužívejte, jinak by povrch zvlhnul a kůrka by nebyla křupavá. Ihned přiklopte, vložte do rozpálené trouby a zakryté pečte 30 minut. Potom sejměte pokličku, ale chléb nechte ještě péct nezakrytý 15-20 minut, aby se kůrka vypekla do požadované barvy a křupavosti. Upečený chléb nechte chvilku vystydnout ve formě a vyklopte, nejlépe na mřížku, kde mu dopřejte čas na vychladnutí.

Tip: Chcete-li si stejně jednoduše připravit i náročnější recepty, stane se vaším neocenitelným pomocníkem domácí pekárna. S jejím výběrem vám může pomoci srovnávací test domácích pekáren.

  • Variací na tento vynikající chléb je nespočet, experimentovat se dá s různými druhy mouky (výborná je pšeničná chlebová, žitná, špaldová), dovnitř těsta se mohou přidávat nejrůznější přísady (semínka, vločky, ořechy, bylinky i koření, ale i slanina, česnek či cibulka) a pohrávat si tak s výslednou chutí. Takové pochutiny však raději přidávejte až po vykynutí, aby ho nijak neovlivňovaly.