Sladký velikonoční beránek, nejlepší ozdoba stolu

Velikonoční jidáš, mazanec a beránek podle kulináře Stupky

Svátky jara zdobí kromě květů, proutků a výhonků také sladkosti na svátečním stole. Mezi ty nepostradatelné patří nadýchaný mazanec, sladký beránek a lahodný jidáš.

Zapletené tvary jidášů připomínají provaz, na kterém skončil svůj život zrádný Jidáš. Při podávání se mají pomazat medem, aby byl člověk chráněný proti pomluvám a rodina držela pohromadě. Kulatý tvar mazance zase symbolizuje sílící slunce a naši předkové do pečiva z kynutého těsta zapichovali mladé proutky s pentlemi. Tyto ozdoby posílily magickou moc mazanců, které pak lidem dodávaly životní sílu na celý další rok. V dřívějších dobách se v chudších rodinách, kde neměli na pečínku z jehněte či kůzlete, pekl jako symbol oběti a vítězství věčné duše sladký beránek z třeného nebo piškotového těsta. 

Tradiční Jidáši

400 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 50 g cukru, 100 g másla, 2 žloutky, 30 g droždí, 2 lžíce medu, špetka soli, citronová kůra, vejce na potření

Mléko zahřejte, rozdrobte do něho droždí, přidejte cukr, špetku soli, cukr a polohrubou mouku. Vše rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo a v něm rozmíchejte med, strouhanou citronovou kůru a žloutky. Pak už zbývá jenom vše promíchat a do směsi zapracovat hladkou mouku abychom získali hladké měkké těsto. Nechte je vykynout a poak jej tozválejte do dlouhých pramenů, které podle libosti stočte a propleťte do spirálek a dalších různých tvarů. Ty rozložte na plech, potřete je rozšlehaným vejcem, nechte vykynout a upečte je v troubě vyhřáté na 170 °C (asi 20 minut).

Velikonoční beránek

na běžnou „beránkovou“ formu: 6 vajec (nejlépe domácích), 250 g másla, 250 g cukru moučka, 200 g polohrubé mouky, 100 g kandovaného a sušeného ovoce

Změklé máslo třete s polovinou cukru, postupně přidejte vaječné žloutky a vše zvolna šlehejte do hladké hmoty. Bílky ušlehejte s trochou soli nebo několika kapkami citronové šťávy na pevný sníh. Do něho pak zvolna vmíchejte druhou polovinu cukru. Sníh zpevní a měl by se matně lesknout. Obě hmoty zvolna promíchejte na stejnorodou hmotu a do ní postupně po lžících přidávejte mouku. Nakonec vmíchejte nakrájené ovoce obalené v polohrubé mouce. Těsto vložte do formy pečlivě vymazané rozpuštěným sádlem nebo ztuženým tukem a poté vysypané polohrubou moukou, a pečte je 30-40 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Záleží na vás, zda pečeného beránka jen pocukrujete či přelijete polevou.

Piškotový beránek

5 vajec, 160 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 50 g bramborového škrobu, 60 ml oleje, tuk a polohrubá mouka na formu

Bílky ušlehejte se špetkou soli na hustý sníh. Do něho potom zvolna po lžících přidávejte cukr. Když hmota za stálého míchání zahoustne a cukr se v ní rozpustí, přidávejte opět postupně po troškách žloutky vyšlehané s olejem a poté mouku důkladně promíchanou se škrobovou moučkou. Stejnorodé těsto pak vlijte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. 

Do zlatova upečený mazanec s mandlemi potěší celou rodinuDo zlatova upečený mazanec s mandlemi potěší celou rodinuAutor: muuraa/Shutterstock.com

Mazanec

Jeho oblý tvar má symbolizovat slunce, které je od pradávna hlavním nositelem jarního zázraku. Nabízím dva recepty na vyzkoušené těsto. První je lehčí, které snáze kyne. Druhé je na tradiční máslový mazanec.

lehčí varianta: 500 g polohrubé mouky, 70 g cukru krupice, 70 g másla, 5 žloutků, 70 ml mléka, 2 vanilkové cukry, kůra z 1 citronu, 30 g droždí, 50 g rozinek a 50 g mletých mandlí, 10 g soli

hutnější mazanec: 400 g hladké a 250 g hrubé mouky, 120 g cukru krupice, 150 g másla, 6 žloutků, 100 ml mléka, 2 vanilkové cukry a kůra z velkého citronu, 60 g čerstvého droždí, 100 g rozinek, 50 g strouhaných mandlí, 10 g soli, vejce na potření, sekané mandle na posypání

Do zahřátého mléka dejte sůl, trochu cukru a mouky a rozdrobené droždí. Důkladně vše rozšlehejte, povrch zaprašte moukou, zakrajte a nechte vzejít kvásek. Žloutky a cukr důkladně vyšlehejte do pěny a do hmoty postupně přidejte rozpuštěné máslo, vanilkový cukr a citronovou kůru. V zadělávací míse smíchejte vzešlý kvásek se žloutkovou hmotou a postupně do směsi zapracujte mouku. Nejlepší je nejprve vmíchat asi třetinu mouky a pak přidávat další. Těsto hněťte tak dlouho až je hladké a přestane se lepit na stěny zadělávací díže. Teprve nyní do něj vmíchejte mleté mandle a rozinky, přikryté těsto nechte vykynout. Pak z něj vyválejte kulatý bochánek, položte ho na pomaštěný plech či pečicí papír, potřete rozšlehaným vejcem, posypte sekanými mandlemi a opět nechte kynout. Když nakyne, upečte ho v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160–170 °C (asi 45 minut).

Akční letáky