Základem pro opravdu kvalitní jogurt je samozřejmě kvalitní mléko. I když můžeme použít běžné kupované mléko v krabici, samozřejmě raději plnotučné, tak ale bude určitě lepší to od místního farmáře, ovšem od ověřeného, jehož kvalitu práce znáte. Jestliže se rozhodnete pro dietnější variantu z polotučného mléka, také na tom není nic špatného. Opravdu záleží jen na vašem vlastním rozhodnutí. 

Pojďme se podívat, jak vyrobit domácí jogurt podle videa na youtube z kanálu ČeskoTurecko / ÇekTürk:

Zdroj: Youtube

Investujte do posledního jogurtu

K tomu, abychom nemuseli v budoucnu kupovat jogurty, budeme kromě mléka potřebovat jogurtovač a také jeden, opravdu poslední, kupovaný jogurt. Ten se stane základem pro další nekonečnou výrobu, protože obsahuje bakterie mléčného kvašení, jež se postarají o proměnu mléka ve vynikající hustou pochoutku.

Na jeho pořízení proto nešetřete a pořiďte skutečně kvalitní jogurt, který zrál přímo ve sklenici. Tak si zajistíte ideální očkovací látku, kterou budete pro příště již jen udržovat při životě. 

Zahřívat – nevařit!

Jak na výrobu jogurtu? Opravdu jednoduše. Použijeme přibližně jeden a půl litru mléka, které bychom nejprve měli zbavit co největšího podílu vody, abychom ve výsledku dosáhli skutečně hustého jogurtu.

O to se postará sporák a půl hodinka trpělivosti. Mléko budeme za stálého míchání zahřívat téměř k bodu varu, ale pokusíme se jej udržet na teplotě kolem osmdesáti stupňů. V té chvíli již bude z hrnce stoupat pára, ale mléko ještě nebude “bublat”. To je přesně stav, který chceme udržet co nejdéle. 

Naočkovat a odložit

Jakmile bude mléko alespoň částečně zahuštěné, přijde na řadu další, a vlastně již poslední, krok. Část mléka odebereme do hrnku, přidáme asi tři lžíce jogurtu a vše dobře rozmícháme.

Zbytek mléka již můžeme nalít do jogurtovače, směs z hrnku k němu přidáme a znovu opatrně, ale poctivě, promícháme. Pro tuto chvíli budeme mít hotovo, další práci obstará přístroj sám a po půl dni čekání si budeme moci pochutnat na vynikajícím domácím jogurtu. 

Zařiďte si vlastní "chov bakterií"

Jestliže jsme se v úvodu zmínili o tom, že jogurt, který pro tyto účely koupíme, bude tím posledním, je to proto, že nyní již můžeme používat část vlastního výrobku jako očkovací látku. Bakterie se budou množit a tvořit další a další jogurty podle našeho přání.

Změna je jen na vás

A kdo by si chtěl dopřát ještě větší lahůdku, může část mléka nahradit smetanou nebo do směsi na výrobu jogurtu přimíchat také trochu mléka kondenzovaného. Uvidíte, jak snadno si poradíte s mnoha variantami tak zdánlivě obyčejného jídla, jako je jogurt, do něhož navíc můžeme nakonec přidat ovoce (jak čerstvé, tak v podobě zavařeniny nebo kompotu), ale i další dobroty podle vlastní chuti. Nic nezkazíme nastrouhanou čokoládou, kokosem nebo třeba rozpuštěnou karamelou. Tak tedy: dobrou chuť! 

Související články

Zdroje: www.ceskoturecko.cz, frenchwomendontgetfat.com, www.thekitchn.com