Potřebujeme

  • čistý vývar z masa, případně kostí
  • svazek čerstvého kopru
  • cibuli
  • lžíci másla
  • citron (není nutný)
  • 1 až 2 dcl mléka
  • 1 až 2 dcl smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • ocet
  • cukr

Jak na to

Opranou nať i se stonky najemno pokrájíme.

Na rozehřáté máslo a cibulku dáme nejprve podusit kolečka nakrájených stonků, přitom směs mírně podlijeme vodou, abychom získali voňavý koprový základ. Lze do něj přidat lžičku citronové šťávy.

V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme masový i koprový vývar, mléko a chvíli povaříme.

Pak přidáme smetanu a naseknou koprovou nať, kterou můžeme předem lehce spařit v octové vodě. Osladíme, okyselíme a znovu necháme přejít varem. Poté podle svého vkusu znovu dochutíme.

Koprovka, nejlépe hustá jako krém, se dá přidat třeba k pečenému lososu. Nebo můžeme chuť tradičního omáčkového jídla obohatit na talíři čerstvou zeleninovou oblohou.

Na talíři můžeme omáčku ještě posypat spařenými drobnými koprovými lístky.

Podáváme zpravidla s vařeným hovězím masem nebo s vejcem natvrdo.

Obvyklé přílohy jsou brambory nebo houskový knedlík.