Čokoláda se dnes těší největší oblibě v podobě tabulek čokolády nebo bonbonů. Naši předkové ji však znali především jako tekutý nápoj. I dnes má tato její podoba mnoho zastánců. Šálek čokolády si můžete objednat v některých kavárnách, cukrárnách či luxusních restauracích. A nebo si na ní můžete pochutnat doma.

Někdo čokoládu velebí jako antidepresivum, další ji řadí mezi afrodiziaka, byť pro to neexistují vědecká zdůvodnění. Každopádně většina jejích milovníků ji má prostě ráda pro její chuť a vůni. Až budete přemýšlet, čím překvapíte svou lásku na svátek sv. Valentýna, tak pokud patří k milovníkům čokolády, zkuste ji na šálek lahodného nápoje pozvat. Záleží jen na vás, zda se vypravíte do některého vyhlášeného podniku a nebo ji připravíte doma. Poradíme vám co všechno byste neměli podcenit, aby výsledek dopadl podle vašich představ. Pokud si chcete na čokoládě opravdu pochutnat, věnujte dostatečný čas nejen nákupu kvalitní suroviny, ale i její přípravě.

Bez kvalitních surovin lahodnou čokoládu nepřipravíte

Horkou čokoládu můžete připravit z kakaového prášku, rozpustných kousků, dražé, ale i z celých tabulek čokolády. Velké oblibě se těší také čokoláda na dřívku, která je pro přípravu nápojů přímo určena. Nejrychleji připravíte čokoládový nápoj z instantních prášků, ale ty obvykle obsahují velmi málo kakaového prášku (jen 20-35%), zbytek dohánějí výrobci cukrem.

Hořká čokoláda by měla obsahovat nejméně 35 % kakaa. Pro přípravu horké čokolády se však doporučuje nejméně 50% čokoláda, jsou tací, kteří radí zvolit 70%. Pokud při výběru tápete, se poraďte s personálem ve specializovaných prodejnách čokolády. Většina prodavačů vám ráda a ochotně poradí s čím začít a nač si dát pozor. Moc dobře vědí, že když vám čokoláda zachutná, budete rádi objevovat další a další chutě.

Příchutě můžete vynechat a nebo zvolit klasické: vanilku a skořici. A nebo se můžete pustit do experimentování a sáhnout třeba po mátě, chilli koření, zázvoru, citrónové či pomerančové kůře. Někdy se do čokolád přidávají i méně obvyklé přísady jako chmel, slad, jinan či bergamot. V původní podobě prý horká čokoládu představovala nápoj z rozdrcených kakaových bobů s přidáním pálivého kajanského pepře. Aztécký panovník Montezuma prý nejraději popíjel čokoládu ochucenou medem, šťávou z agave a vanilkou.

Čemu se vyhnout, aby vám čokoláda chutnala:

  • Čokoládu nevařte - mezi lidmi koluje nespočet receptů na přípravu horké čokolády. Ty, které vás budou nabádat k dlouhému vaření, raději přeskočte. Z podobného důvodu se vyhněte i přípravě v mikrovlnné troubě. Čokoláda je choulostivá surovina a aby neztratila nic ze své chuti a nesrazila se, je vhodné ji zahřívat pomalu a šetrně. K tomu vám výborně poslouží hrnec s dvojitým dnem nebo nádoba umístěná ve vodní lázni. Pamatujte: čokoládu byste neměli zahřívat na teplotu vyšší než 65 oC.
  • Kakaový prášek nemíchejte s vodou - aby se kakaový prášek dobře rozpustil, musí přidávaná tekutina obsahovat tuk. Proto jej není možné zalévat pouze vodou. Postupovat můžete dvěma způsoby: buď rozpustíte kakaový prášek v troše mléka a pak směs rozmícháte v horké vodě, a nebo zvolíte takový produkt, který umožňuje přípravu čokolády ve vodě.
  • Zapomeňte na univerzální recept – každému vyhovuje čokoláda jinak hustá. Pro přípravu opravdu husté čokolády se doporučuje přibližně 100 g na porci. Většina receptů radí zahřát v jedné nádobě čokoládu, v další mléko či smetanu a pak smíchat dohromady. Zkusit to ale můžete i obráceně – do horkého mléka přidávat kousky čokolády tak dlouho, až dosáhnete kýžené hustoty nápoje. Podobně jako u mnoha jiných nápojů, i k té své ideální čokoládě se musíte propít. K zahuštění čokolády se někdy přidává škrob (bramborový, kukuřičný) rozmíchaný v troše vody (případně ho můžete nahradit pudinkovým práškem). Ozdobení nápoje kopečkem šlehačky působí efektně, ale vhodnější je nabídnout hostům šlehačku v samostatné nádobě. Každý si pak může přidávat podle chuti.