Ve většině případů k domácí výrobě nevede cenová kalkulace (u kupovaného cukroví je třeba započítat i práci cukrářů), či snaha mít pod kontrolou základní suroviny, ale především chuť na cukroví podle receptů předávaných z generace na generaci. Těžko někdo cizí vyrobí cukroví, které bude chutnat a vypadat jako když ho pekla naše maminka nebo babička.

V průměrné domácnosti v České republice se peče 8 druhů cukroví. Ale jsou i hospodyňky, jejichž seznam vánočních dobrot překračuje dvě desítky druhů. Jakýmsi kompromisem je výměna cukroví, případně společné pečení více druhů, které se rozdělí mezi zúčastněné.

Většinou však nezáleží na počtu, ale na oblibě toho kterého druhu cukroví jednotlivými členy rodiny. Recepty na nejoblíbenější cukroví se většinou v rodině dědí. Pokud se přece jen odhodláme k nějaké změně, bývá nejčastějším impulsem ochutnání cukroví od známých.

Nejoblíbenější cukroví v českých a moravských domácnostech

Mezi stálicemi vánočního cukroví dlouhodobě září linecká kolečka a vanilkové rohlíčky. V těsném závěsu jsou pak včelí úly (vosí hnízda), plněné ořechy a rumové kuličky.

  • linecké těsto – je základem pro více druhů cukroví
  • pracny (medvědí tlapky)
  • perníčky s polevou
  • Ischelské dortíčky (často uváděné také jako išelské, išlské) - cukroví zdobené vlašskými ořechy prý měl nejraději už císař pán Franz Josef. Z rakouských lázní Bad Ischl si jej prý odvážel po krabicích.
  • kokosové cukroví ze strojku – mlýnek na maso se v předvánočním období snadno jediným nástavcem změní na nástroj na výrobu kokosového cukroví, které je charakteristické svým roztřepaným tvarem. Příprava tvarů je velmi snadná a rády se do jeho tvoření zapojí i děti.
  • zázvorky - společně s perníčky připravujeme co nejdříve, aby stačily změknout.
  • sněhové pusinky – sněhové cukroví se ve formě pusinek, které se stříkají na nit, může snadno proměnit v lákavé jedlé řetězy na vánoční stromeček.

Cukroví neprávem zapomínané

  • Masarykovo cukroví – zatímco císař pán si liboval v Ischelských dortíčcích, tohle cukroví měl prý v oblibě náš první prezident.
  • podvodnice – ne až tak často připravované, ale velmi chutné cukroví. Název dostalo podle zvláštního způsobu kynutí – pod vodou.
  • žloutkové cukroví – díky amoniu tenhle druh cukroví při pečení výrazně „povyskočí“
  • kokosové pusinky