Základem pro výrobu rohlíků je kynuté těsto. Když do něj přidáte vajíčka a mléko, začíná se ubírat směrem k buchtám. Takové pečivo je po upečení skvělé, ale rychle ztrácí na vynikající chuti, kyprosti a nadýchanosti klasického tukového rohlíku.

Rohlíčky opravdu vypečené

Domácí pečivo není tak pracné jak by se mohlo zdát. Jeho příprava je sice zdlouhavá, ale většinu času představuje kynutí těsta, která to zvládne samo a vaši asistenci nepotřebuje. Kynuté těsto v jednoduché podobě dá vzniknout nadýchanému pečivu, o kterém bude básnit celá rodina. Samotná příprava pečiva včetně kynutí zabere přibližně hodinu a půl a výsledkem bude asi 20 kousků rohlíků či housek.

  • 1 kg hladké mouky
  • 500 ml vlažné vody
  • 130 g rozpuštěného sádla nebo oleje
  • 30 g droždí
  • 20 g soli
  • 25 g cukru
  • mák, sezam či kmín na posypání

Nejprve nechte vzejít kvásek. Rozdrobte kvasnice, přidejte k nim lžičku cukru a rozmíchejte je v trošce vlažné vody. Poprašte lžící mouky, zakryjte a nechte na teplé místě vzejít asi deset minut. Ve veliké míse smíchejte všechny suroviny a přidejte kvásek. Těsto potřebuje řádně prohníst, aby se ingredience dobře spojily. Při tom je neocenitelný kuchyňský robot, případně ponechte hnětení i kynutí na domácí pekárně. Pokud nic z toho nevlastníte, nezbývá než několik minut hníst těsto ručně. Zpracované těsto vložte do mísy, poprašte moukou aby neosychalo a nechte kynout na teplém místě nebo v troubě vyhřáté na 30 °C. Nakynuté těsto zpracujte do požadovaných tvarů. Rohlíky a housky nechte ještě na plechu 20 minut kynout, pak potřete slanou vodou a posypte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C deset minut, pak pečivo znovu potřete vodou, plechy otočte a vyměňte i jejich umístění v troubě. Dopřejte jim ještě deset minut v troubě, dokud se nezbarví do světle hnědé barvy.

Zapletené houstičky

Z těsta se dají vyčarovat nejrůznější tvary, klasické pletené housky, banketky, hvězdičky a další. Housky z jednoho pramene jsou úplně jednoduché, housku prostě zamotáte jako uzlík a protáhnete zbylé konce. Těsto si zformujte na přibližný tvar koule. Máte – li zkušenou ruku, rozdělte těsto na polovinu, čtvrtiny a tak pokračujte, dokud nedostanete kousky těsta o velikosti, kterou požadujete. Nebo se spolehněte na váhu a z těsta si odvažte kuličky o stejné hmotnosti, například 80 g. Kuličku rozválejte na hada. Z levého konce hada vytvořte očko, kterým protáhnete pravý konec. Zbylé očko přehněte směrem vzhůru a otvorem protáhněte zbytek pravého konce. Oba konce zahněte dospodu housky a uhlaďte.

Zamotané rohlíky

Kouli těsta o váze přibližně 320 g rozválejte na pracovní ploše na kruh o průměru asi 25 cm. Příborovým nožem rozdělte na čtvrtiny. Každou část srolujte na rohlík. Nejprve zahněte rohy na širším konci směrem dovnitř a těsto zaviňte. Zformujte špičky rohlíku a zahněte nebo nechte rohlíky rovné. I při přípravě rohlíků se můžete samozřejmě spolehnout na odhad a těsto porcovat podle oka. Jen nezapomeňte na to, aby jednotlivé kousky byly přibližně stejně velké a pekly se tak podobnou dobu.