Podzimní večery jsou nejen ideální dobou pro pečení, ale právě toto období je i časem zralých švestek. Využijte jejich chuti i výživných látek a použijte toto ovoce jako jednu ze základních surovin na bábovku. Stačí přidat ještě tvaroh a mák a vznikne vám dokonalá souhra chutí.
Chcete znát recept na vláčnou sváteční makovou bábovku provoněnou skořicí, která oslní každou návštěvu? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Toprecepty:
Proč je bábovka výjimečná
Kombinace máku, tvarohu a švestek vytváří jedinečnou chuť, která potěší i ty nejnáročnější gurmány. Díky tvarohu a oleji je bábovka krásně vláčná a vydrží déle čerstvá. Bonusem je i velice snadná příprava, kterou zvládne naprosto každý.
Potřebné ingredience
Než se pustíte do samotné přípravy receptu, nachystejte si nejprve všechny suroviny. Budete potřebovat 3 ks vejce, 200 g cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru,1 vaničku měkkého tvarohu, 180 g oleje, 1 lžíci rumu, 200 g mletého máku, 200 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 1 lžičku citronové kůry, špetku soli, 1 lžíci másla na vymazání, 1 lžíci mouky na vysypání a 10 ks švestek.
Maková bábovka s tvarohem a švestkami
Nejprve pečlivě ušlehejte syrové vaječné žloutky společně s oběma cukry do pěny. Za stálého šlehání přidejte tvaroh, olej, rum, mák, citronovou kůru a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a pak jej opatrně vmíchejte do těsta.
Pak si omyjte a vypeckujte švestky, pokud jsou větší, rozpulte je. Následně vymažte bábovkovou formu pečlivě máslem a vysypejte moukou. Nalijte do ní polovinu těsta, pak v něm rovnoměrně rozprostřete švestky a dolijte zbylou částí.
Bábovku vložte do předem ohřáté trouby na 170 °C a pečte cca hodinu. Abyste poznali, že je uvnitř těsto pečené, proveďte test špejlí. Jakmile bábovka vystydne, můžete ji pocukrovat a podávat nejen k čaji, ale i kávě.
Tip
Pokud byste chtěli bábovku někdy chuťově obměnit, lze mák nahradit mletými ořechy.
Zdroje: www.prozeny.cz, www.varimedoma.cz, www.apetitonline.cz