obrázek z archivu ireceptar.cz

Recept na pravé a nejlepší tiramisu

Kromě boloňské omáčky a pizzy je to právě tiramisu, které se stalo novodobým symbolem italské kuchyně. Dezert tak nadýchaný a lahodný, že všichni rádi přehlédnou jeho ne úplně prvotřídní formu. Na přípravě toho pravého bez náhražek přitom opravdu nic není. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, stane se vaší záchranou, když zrovna nebudete vědět, co nachystat na neděli ke kávě.

Tiramisu se totiž v Itálii tradičně podává právě po nedělním obědě. Pro tento vrstvený dezert je klíčových pár ingrediencí – aby ale bylo vaše tiramisu jako z Itálie, držte se kvality a zase jen kvality. Co to znamená? Čerstvá vajíčka z podestýlky nebo volného chovu, jedině mascarpone a především cukrářské piškoty. Cukrářské piškoty typu Savoiardi dnes seženete téměř všudy, jsou podlouhlé a lehce obalené v cukru. Mascarpone už je běžnou součástí všech supermarketů. Pokud koupíte jen o pár korun levnější krémový sýr a dětské piškoty, ošidíte sami sebe a vaše snažení přijde vniveč, protože na stole budete mít rozmočenou záležitost nevalné chuti.

Tiramisu

  • Na tiramisu potřebujete jen pár surovin.Na tiramisu potřebujete jen pár surovin.Autor: Shutterstock.com / Petrovich Nataliya

    4 vejce velikosti M
  • 4 lžíce cukru
  • 2 šálky espressa s trochou vody
  • 2 lžíce likéru amaretto
  • 250 g mascarpone
  • 30 cukrářských piškotů
  • špetka soli
  • holandské kakao na poprášení
  • zapékací skleněná nebo porcelánová mísa

TIP: To nejdůležitější pro úspěch je pevný sníh. Abychom ho dokázali ušlehat, co nejčerstvější vejce musí být vychlazená z lednice a musíme mít nejlépe nerezovou (chladnou) a dokonale čistou mísu.

Pokud chcete efektní vršek tiramisu, zbytek krému naneste zdobicím sáčkem.Pokud chcete efektní vršek tiramisu, zbytek krému naneste zdobicím sáčkem.Autor: Shutterstock.com / RossHelen

Nejprve si uvaříme co nejlepší kávu, jakou seženeme, ideálně na způsob espressa. Přilijeme pár lžic studené vody a amaretto a necháme vychladnout stranou. Pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do nerezové mísy, přidáme špetku soli a vyšleháme do pevného sněhu, začínáme na nižších otáčkách, které postupně zvyšujeme. Zvlášť vyšleháme žloutky s cukrem do světlého krému, do něj vzápětí přidáme předem rozmíchané mascarpone a spojíme metličkou. Poté po malém množství přidáváme sníh a vždy opatrně vmícháme ideálně ode stran mísy, aby se nám nadýchanost nezničila. Připravíme si zapékací mísu a piškoty. Každý piškot bleskově namáčíme do zchladlé kávy s likérem. Tento krok je velmi důležitý, aby se nám piškoty nerozmočily, stačí opravdu pár vteřin z každé strany. Piškoty vyskládáme na dno a překryjeme částí mascarponové směsi, na ní opět vyskládáme kávové piškoty a přidáme zbytek směsi tak, aby byl povrch uhlazený a piškoty zakryté. Přes hrubší sítko posypeme holandským kakaem, překryjeme potravinářskou fólií a necháme alespoň 3 hodiny odležet v chladničce, ideálně však přes noc.

Nepečený dezert, jaký zvládne každý.Nepečený dezert, jaký zvládne každý.Autor: Shutterstock.com / RossHelen