obrázek z archivu ireceptar.cz

Recepty na postní jídla

Pozoruhodné pokrmy z luštěnin, zeleniny a bylinek připravujeme dnes hlavně kvůli jejich významu pro zdraví. Kdysi se vařily, protože v zimě zůstával ve spíži omezený výběr potravin. Některé z receptů jsou v tomto ohledu současné a obsahují i jiné než postní suroviny.

Hrachová postní polévka

Pro pět osob potřebujeme

  • 150 g zeleného hrachu
  • 250 g brambor
  • 30 g rostlinného tuku
  • 30 g hladké mouky
  • půl mrkve, půl petržele a kousek celeru
  • 2 stroužky česneku
  • pepř, sůl, majoránku

hrachová polévkahrachová polévkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Přebraný hrách vypereme a necháme ho přes noc nabobtnat ve studené vodě. Ráno ho uvaříme doměkka a prolisujeme.

Oloupané uvařené brambory rovněž prolisujeme a smícháme je s hrachem.

V 1,5 litru vody uvaříme nastrouhanou zeleninu, zahustíme ji světlou jíškou z tuku a mouky, přidáme brambory a hrách, se solí rozetřený česnek a polévku ochutíme pepřem a majoránkou.

Ivan Veselý, Žebrák

Polévka z bezpluchého ovsa

Co je oves bezpluchý (Avena nuda), nazývaný též evropská rýže?

Obilky, plody obilovin, chrání mj. plucha, jakýsi květní listen. Pluchy jsou buď přirostlé k obilce — tzv. pluchaté, nebo ne a lze je snadno odstranit. Tyto tzv. nahé obilky má například pšenice, žito, kukuřice, nahý, tj. bezpluchý oves a nahý ječmen. (Pluchaté obilky má oves setý, rýže, proso aj.)

Potřebujeme

  • 200 g bezpluchého ovsa
  • 1 lžíci oleje
  • 1 cibuli
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 100 g pórku
  • sůl, pepř
  • majoránku
  • česnek

bezpluchá polévkabezpluchá polévkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Oves propláchneme studenou vodou, dáme do hrnce, zalijeme 1 l vody a necháme půl hodiny bobtnat. Pak ho uvaříme doměkka.

Na oleji zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu, pórek a společně lehce opečeme.

Zalijeme uvařeným ovsem i s vývarem, osolíme, opepříme, podle chuti přidáme majoránku a utřený česnek a společně krátce povaříme.

Můžeme přidat pár kapek polévkového koření.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Zelná sekaná

Potřebujeme

  • Větší hlávku zelí
  • 8 až 10 rohlíků
  • 2 vejce
  • 200 g uzeného sýra
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • majoránku
  • sůl
  • koření do mletých mas
  • olej

Jak na to

V osolené vodě uvaříme nakrájené nebo nastrouhané zelí. Scedíme a vymačkáme.

Přidáme nakrájené rohlíky, vejce, nastrouhaný uzený sýr, pokrájené a osmažené cibule, rozmačkané stroužky česneku, majoránku, sůl, případně koření do mletých mas. Vše důkladně promícháme v míse.

Rozprostřeme na vymazaný pekáč a upečeme dozlatova. Je to výborné třeba s bramborovou kaší a kyselými okurkami.

Eva Mikysková, Třebíč

Čočka se zeleninou

Potřebujeme

  • 250 g čočky
  • 1 kostku zelenino­vého bujonu
  • mrkev
  • celer
  • menší cibuli
  • trochu hladké mouky
  • citronovou šťávu
  • sůl, pepř
  • zelenou petržel
  • kelímek zakysané smetany
  • olej

Jak na to

Předem namočenou čočku uvaříme do poloměkka s kostkou bujonu.

Později k ní přidáme nahrubo nakrájenou mrkev a o něco méně celeru.

Na oleji osmahneme cibulku a zaprášíme ji moukou.

Přebytečnou vodu z čočky slijeme a čočku zahustíme cibulovou zásmažkou. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a zelenou petrželkou. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

Celerové placičky

Potřebujeme

  • 250 g celeru
  • 100 g šunky
  • 100 ml sladké smetany
  • 3 vejce  
  • lžíce jemně nasekané celerové nebo petrželové natě
  • sůl, pepř, koření podle vlastní chuti 
  • strouhanku podle potřeby
  • tuk na smažení

celerové placičkycelerové placičkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Hrubě nastrouhaný celer zalijeme vodou, osolíme, povaříme doměkka, scedíme, dáme do misky.

Vmícháme žloutky rozmíchané se smetanou, koření, jemně nakrájenou šunku a nať. Zahustíme strouhankou do kašovité konzistence, podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

Lžící děláme na pánvi hromádky, lehce je stlačíme na placičky a zvolna po obou stranách usmažíme.

Podáváme samotné se salátem, s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Marie Radová, Žacléř

Česnečka trochu jinak

Na 4 až 6 talířů polévky potřebujeme

  • hrnec vody
  • asi 8 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • pórek
  • asi 200 g sýra (nejlépe cihly)
  • 200 až 300 g šunky (může být i šunkový salám)
  • 2 až 3 mladé cibulky
  • housku

Jak na to

Do vroucí osolené vody prolisujeme stroužky česneku, přidáme na jemné kostičky nakrájenou, lehce opepřenou šunku, na kolečka nakrájený pórek a cibulky. Povaříme asi jen 5 minut. Poté servírujeme na talíře, kam přidáme nastrouhaný sýr a kostičky osmahnuté housky. Dochutíme solí, pepřem, případně magi.

Jaroslava Mudrochová, Dolníky

Klouzáky

Potřebujeme

  • 1 kg oloupaných syrových brambor
  • 1 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 60 g strouhanky
  • 1 menší cibuli
  • 30 g másla
  • sůl

Jak na to

Oloupané syrové brambory nastrouháme, polovinu vyloučené tekutiny slijeme, do brambor přidáme vejce, strouhanku, mouku, směs osolíme a pečlivě ji promícháme.

Lžící, kterou vždy namočíme do vroucí vody, vykrajujeme noky, které vkládáme do hrnce s osolenou vařící vodou. Podle velikosti je vaříme 8 až 10 minut.

Podáváme je polité osmaženou cibulkou a případně se syrovým kysaným zelím.

Ivan Veselý, Žebrák

Hrachovec

Potřebujeme 

  • 140 g hrachu
  • 140 g krup
  • 1 cibuli
  • 50 g tuku
  • česnek podle chuti
  • majoránku
  • sůl

Jak na to 

Kroupy a hrách uvaříme a smícháme s osmaženou cibulí. Osolíme, okořeníme česnekem, majoránkou a zapečeme.

Podáváme se salátem nebo zelným salátem.

Marie Miková, Opatov

Škubánky neboli kucmoch

Potřebujeme

  • 1 kg brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 lžičku soli
  • 100 g sádla (másla)
  • 5 lžic cukru
  • mák

Jak na to

Oloupané a na kostky nakrájené brambory vaříme v mírně osolené vodě, a když jsou téměř měkké, polovinu vody slijeme, odložíme, a do brambor až ke dnu hrnce obrácenou vařečkou uděláme několik otvorů.

Brambory zasypeme moukou, je-li třeba, zalijeme je částí bramborového vývaru a vše necháme v zakrytém hrnci chvíli propařit.

Poté brambory rozšťoucháme a důkladně prohněteme, až se vytvoří hladké těsto.

Lžící namočenou v rozpuštěném sádle vykrajujeme škubánky, které klademe na talíř a sypeme mletým mákem či tvarohem a cukrem. Lehce pokapeme sádlem nebo máslem.

Milena Novotná, Olešnice, foto Jiří Poláček