Maminčin recept

Očištěnou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, podlijeme asi polovičním množstvím vody a dáme vařit. Šťávu potom slijeme do pekáče, dáme na okraj plotny a na mírném ohni vaříme – odpařujeme přebytečnou vodu.

Hmotu musíme občas promíchat, protože se snadno připálí a potom zhořkne. Správně má mít sirup zlatohnědou barvu a hustotu medu.

Blažena Lebedová

Vzpomínka na dětství

Je mi 81 roků a pamatuji si vaření sirobu z cukrové řepy. Jsem z vesnice a jako děti jsme pomáhaly krájet. Cukrovka se okrájela, vyprala a nakrájela na slabé plátky. Ty se zalily studenou vodou a vařily, aby se vyluhovala sladká šťáva.

Po delším vaření se slila a zalila znovu vodou a ještě vařila.

Šťáva se nalila do širokého hrnce a při vaření na okraji plotny se odpařovala do zhoustnutí, ke konci vaření ale opatrně, aby sirob moc nevykypěl. To bylo ostatně znamení, že je hotový.

Milada Martíšková