turecký med

Recepty na turecký med

Turecký med lze umíchat z bílků, ale také z rýžové mouky. Anna Špačková z Babic popisuje oba postupy a přidává vzpomínku, jak si její babička vypomohla v dobách, kdy se rýžová mouka nedala sehnat.

Turecký med z rýžové mouky

Potřebujeme

  • 250 g rýžové mouky
  • 1 kg jemného krystalového cukru
  • 1/4 lžičky kyseliny citronové
  • 250 g nasucho opražených vlašských ořechů (mohou být i lískové oříšky či mandle)
  • 3 lžíce růžové vody (z lékárny nebo z obchodu se zdravou výživou)
  • 1,25 l vody

turecký medturecký medAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Formu asi 25x25 cm (plech na buchty) vyložíme mušelínem tak, aby na všech stranách přesahoval okraje formy.

Posypeme polovinou odvážené rýžové mouky a zbytek rýžové mouky smícháme s cukrem a vodou. Přivedeme do varu, přidáme kyselinu citronovou a za stálého míchání pokračujeme ve vaření. Když směs začne pěnit, snížíme teplotu a pokračujeme v pomalém vaření. Častěji promícháme, aby cukr nezkaramelizoval.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Nevím, zda lze všude snadno koupit rýžovou mouku; moje babička rýži přebrala, oprala ji a na utěrce nechala do dalšího dne uschnout; pak ji pomlela v mlýnku na mák.

Asi po dvou hodinách sejmeme z ohně a vyzkoušíme hustotu – lžičku směsi vložíme do ledové vody a vytvoříme kuličku. Pokud je kulička pružná a lze ji zmáčknout, směs na turecký med je hotová.

Zbývá opražit ořechy, zamíchat je do hmoty a přilít růžovou vodu. Směs vlijeme do připravené formy, uhladíme povrch a necháme chladnout (asi 24 hodin).

Další den ztuhlý med vyklopíme na plech a ostrým nožem z něj nakrájíme čtverečky a obalíme je v cukru.

Turecký med z bílkového sněhu a medu

Potřebujeme

  • 5 bílků
  • 280 g moučkového cukru
  • 150 g medu
  • dortové oplatky
  • podle chuti lískové oříšky nebo vlašské ořechy a mandle

Jak na to

Z bílků ušleháme tuhý sníh a do něj zašleháme cukr.

Ve vodní lázni rozpustíme med a opatrně ho smícháme s připraveným sněhem.

Přidáme všechny druhy oříšků, hmotu necháme chladnout a až bude vlažná, natřeme ji na dortovou oplatku a druhou oplatkou ji přiklopíme.

Oplatky necháme v teple dosušit a pak je krájíme a namáčíme do rozpuštěné čokolády.

Anna Špačková, Babice