Prozraďme to raději hned: Místo hada koupíme úhoře. Žabí stehýnka a šneky buď seženeme v prodejně francouzských lahůdek, nebo stravníkům podstrčíme kuřecí křídélka. Raky a vránu také nahradíme.
Nadívaní šneci
Šneky uvaříme ve slané vodě, vyjmeme z ulit, uřežeme ocásky, promneme v soli, očistíme a ještě jednou povaříme v rybím nebo hovězím vývaru. Ulity vymyjeme ve slané vodě a necháme je vyschnout.
Mezitím připravíme nádivku. Smícháme:
- kostku másla
- sardelovou pastu
- citronovou kůru
- 2 stroužky česneku
- majoránku
- podle potřeby strouhanku
- špetku muškátu.
Ulity plníme střídavě kouskem nádivky, šnečího masa a opět nádivkou.
šnek
Polévka z lišejníku
Potřebujeme
- 1 středně velkou rybu
- 1 cibuli
-
Mech islandský je přirozeně hořký. Abychom ho hořkosti zbavili, mácháme ho důkladně ve vodě smíšené s dřevěným, nejlépe bukovým popelem a několikrát důkladně opereme v čisté vodě. Mech může sloužit i jako špenát nebo zelí.
- sůl, pepř
Jak na to
Rybu vykucháme, očistíme, uvaříme ve vodě s nakrájenou cibulí.
Vyjmeme, do vývaru přidáme opraný a na kousky natrhaný mech nebo spařené kopřivy, osolíme, opepříme a za stálého míchání vaříme doměkka.
Pak přidáme na kousky nakrájenou rybu a ještě přihřejeme. Podáváme s chlebem.
Vrána v omáčce
obrázek z archivu ireceptar.cz
Potřebujeme
- 2 tučné vrány
- 200 g strouhanky
- 4 chlebové topinky
- 1/2 lžičky zázvoru
- 1 lžičku mletého bílého pepře
- libeček
- sůl
Jak na to
Vrány stáhneme i s peřím, vykucháme, žaludky uschováme, odstraníme hlavy a pařáty. Vně i uvnitř osolíme a maso s vypranými žaludky dlouho vaříme (až 12 hodin).
Uvařené vrány vyjmeme, odřízneme křídla a krky, maso obereme.
Žaludky umeleme a vmícháme k nim strouhanku, podle chuti dosolíme, směs propasírujeme do polévky, okořeníme a vyvaříme dohusta.
Ostatní maso naporcujeme a zalijeme vývarem. Podáváme s černým chlebem nebo vařenou pohankou.
Raci na pivě
Oloupané a očištěné raky narovnáme na pekáček, okmínujeme je a osolíme, přidáme oříšek másla, trochu zelené petrželky zalijeme vařícím pivem a povaříme dočervena. Podléváme masovým vývarem.
kapr
Kapří vejce
Potřebujeme
- 100 g kapra
- 300 g mandlí
- 20 g medu
- cukr
- pepř
- olej
Jak na to
Kapra očistíme, stáhneme kůži, maso odřežeme, rozsekáme na menší kousky. Kosti ovaříme, obrané maso přidáme k syrovému.
Oloupané mandle nastrouháme, okořeníme pepřem, přidáme med, dobře promícháme s masem.
Z hmoty vytvarujeme vejce a prudce je opečeme na oleji.
Při podávání je můžeme zalít smetanou.
Smažená žabí stehýnka
Potřebujeme
- 8 žabích stehýnek
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- olej na smažení
- sůl
Jak na to
Žabí stehýnka opereme, nasolíme, obalíme je v hladké mouce a vejci a rychle osmažíme. Podáváme se zeleninovou oblohou.
smažená žabí stehýnka
Žabí karbanátky
Potřebujeme
- 26 žabích stehýnek
- 100 g másla
- v mléce namočená žemle
- muškátový oříšek
- 1 vejce
- olej na smažení
Jak na to
Maso ze stehýnek obereme, smícháme s měkkým máslem, přidáme žemli, vejce, vytvarujeme placičky, které opečeme na oleji.
Bílý had v bylinkové omáčce
Hada stáhneme z kůže, vykucháme, rozkrájíme na plátky.
Potom nakrájíme nadrobno petrželku, mátu, rozmarýn a šalvěj. Bylinky smícháme s utřeným česnekem, strouhankou, solí, zázvorem a vmícháme do prohřátého rybího vývaru nebo polévky.
Hada vložíme do pekáčku vymazaného máslem, zalijeme vývarem z ryby a bylinek a pečeme doměkka.
hřib hnědý
Šišky z hřibů
Hříbky, smrže nebo špičky dobře opereme, nadrobno nasekáme a smícháme s moukou. Přidáme vejce a nadrobno nakrájenou petrželku. Okořeníme šalvějí a pepřem.
Ze směsi uválíme šišky, opečeme je na másle a zalijeme je omáčkou připravenou ze smetany a šafránu.
Šípkové cukroví
Šípky přešlé mrazem rozkrojíme, odstraníme jádřince, opereme. Uvaříme doměkka, propasírujeme a smícháme s cukrem na husté těsto.
Vytvarujeme ve formičkách vysypaných krystalovým cukrem, nebo uválíme kuličky. Sušíme v mírně vyhřáté troubě.
Magda Tománková, foto archiv