obrázek z archivu ireceptar.cz

Recepty pro čarodějnice aneb menu báby na koštěti

Prozraďme to raději hned: Místo hada koupíme úhoře. Žabí stehýnka a šneky buď seženeme v prodejně francouzských lahůdek, nebo stravníkům podstrčíme kuřecí křídélka. Raky a vránu také nahradíme.

Nadívaní šneci

Šneky uvaříme ve slané vodě, vyjmeme z ulit, uřežeme ocásky, promneme v soli, očistíme a ještě jednou povaříme v rybím nebo hovězím vývaru. Ulity vymyjeme ve slané vodě a necháme je vyschnout. 

Mezitím připravíme nádivku. Smícháme:

  • kostku másla
  • sardelovou pastu
  • citronovou kůru
  • 2 stroužky česneku
  • majoránku
  • podle potřeby strouhanku
  • špetku muškátu.

Ulity plníme střídavě kouskem nádivky, šnečího masa a opět nádivkou.

hlemýžďšnekAutor: Archiv ireceptar.cz

Polévka z lišejníku

Potřebujeme 

  • 1 středně velkou rybu
  • 1 cibuli
  • Mech islandský je přirozeně hořký. Abychom ho hořkosti zbavili, mácháme ho důkladně ve vodě smíšené s dřevěným, nejlépe bukovým popelem a několikrát důkladně opereme v čisté vodě. Mech může sloužit i jako špenát nebo zelí.
    islandský mech nebo kopřivy 
  • sůl, pepř

Jak na to

Rybu vykucháme, očistíme, uvaříme ve vodě s nakrájenou cibulí.

Vyjmeme, do vývaru přidáme opraný a na kousky natrhaný mech nebo spařené kopřivy, osolíme, opepříme a za stálého míchání vaříme doměkka.

Pak přidáme na kousky nakrájenou rybu a ještě přihřejeme. Podáváme s chlebem.

Vrána v omáčce

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Potřebujeme 
  • 2 tučné vrány
  • 200 g strouhanky
  • 4 chlebové topinky
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1 lžičku mletého bílého pepře
  • libeček
  • sůl

Jak na to 

Vrány stáhneme i s peřím, vykucháme, žaludky uschováme, odstraníme hlavy a pařáty. Vně i uvnitř osolíme a maso s vypranými žaludky dlouho vaříme (až 12 hodin).

Uvařené vrány vyjmeme, odřízneme křídla a krky, maso obereme.

Žaludky umeleme a vmícháme k nim strouhanku, podle chuti dosolíme, směs propasírujeme do polévky, okořeníme a vyvaříme dohusta.

Ostatní maso naporcujeme a zalijeme vývarem. Podáváme s černým chlebem nebo vařenou pohankou.

Raci na pivě

Oloupané a očištěné raky narovnáme na pekáček, okmínujeme je a osolíme, přidáme oříšek másla, trochu zelené petrželky zalijeme vařícím pivem a povaříme dočervena. Podléváme masovým vývarem.   

vánoční kaprkaprAutor: Archiv ireceptar.cz

Kapří vejce

Potřebujeme 

  • 100 g kapra
  • 300 g mandlí
  • 20 g medu
  • cukr
  • pepř
  • olej

Jak na to

Kapra očistíme, stáhneme kůži, maso odřežeme, rozsekáme na menší kousky. Kosti ovaříme, obrané maso přidáme k syrovému.

Oloupané mandle nastrouháme, okořeníme pepřem, přidáme med, dobře promícháme s masem.

Z hmoty vytvarujeme vejce a prudce je opečeme na oleji.

Při podávání je můžeme zalít smetanou.

Smažená žabí stehýnka

Potřebujeme 

  • 8 žabích stehýnek
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • olej na smažení
  • sůl

Jak na to 

Žabí stehýnka opereme, nasolíme, obalíme je v hladké mouce a vejci a rychle osmažíme. Podáváme se zeleninovou oblohou.

smažená žabí stehýnkasmažená žabí stehýnkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Žabí karbanátky

Potřebujeme 

  • 26 žabích stehýnek
  • 100 g másla
  • v mléce namočená žemle
  • muškátový oříšek
  • 1 vejce
  • olej na smažení

Jak na to 

Maso ze stehýnek obereme, smícháme s měkkým máslem, přidáme žemli, vejce, vytvarujeme placičky, které opečeme na oleji.

Bílý had v bylinkové omáčce

Hada stáhneme z kůže, vykucháme, rozkrájíme na plátky.

Potom nakrájíme nadrobno petrželku, mátu, rozmarýn a šalvěj. Bylinky smícháme s utřeným česnekem, strouhankou, solí, zázvorem a vmícháme do prohřátého rybího vývaru nebo polévky.

Hada vložíme do pekáčku vymazaného máslem, zalijeme vývarem z ryby a bylinek a pečeme doměkka.

obrázek z archivu ireceptar.czhřib hnědýAutor: Archiv ireceptar.cz

Šišky z hřibů

Hříbky, smrže nebo špičky dobře opereme, nadrobno nasekáme a smícháme s moukou. Přidáme vejce a nadrobno nakrájenou petrželku. Okořeníme šalvějí a pepřem.

Ze směsi uválíme šišky, opečeme je na másle a zalijeme je omáčkou připravenou ze smetany a šafránu.

Šípkové cukroví

Šípky přešlé mrazem rozkrojíme, odstraníme jádřince, opereme. Uvaříme doměkka, propasírujeme a smícháme s cukrem na husté těsto.

Vytvarujeme ve formičkách vysypaných krystalovým cukrem, nebo uválíme kuličky. Sušíme v mírně vyhřáté troubě. 

Magda Tománková, foto archiv

Akční letáky