Z diabetiků se často stanou odborníci na potraviny. Musí se totiž naučit zacházet se sacharidy a rozlišovat je. Zatímco těm jednoduchým se musí spíš vyhýbat, složených sacharidů (škrobů) by ve svém v jídelníčku měli mít každý den totéž předepsané množství.

Kolik sacharidů by měl pacient s cukrovkou každý den sníst, to určuje ošetřující lékař. Dávku je třeba rozložit na celý den, proto patří k diabetu pravidelné stravování! Výši plánované dávky sacharidů ovlivńuje mj. předpokládaný příjem zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků.

Vedle toho mají diabetici jíst co nejzdravěji.

Velkou pomocí pro diabetiky jsou údaje o množství sacharidů na 100 g potravin, které se dají vyčíst z obalů. Pak lze spočítat, kolik sacharidů bude to které jídlo obsahovat.

To znamená

  • dávat rostlinným tukům před před živočišnými,
  • poskytovat tělu přiměřené množství bílkovin,
  • omezit kuchyňskou sůl,
  • svůj jídelníček zaplnit potravinami s tzv. antioxidanty.

Tedy například bramborami, rajčaty, červenými plody, citrusy, brokolicí, zelím, koprem, česnekem i jinou zeleninou, ovocem a bylinkami.

Ale pozor, také ovoce a sladidla obsahují sacharidy!

S ovocem musí diabetik zacházet jako matematik se vzorcem a počítat obsah sacharidů v rámci svého denního jídelníčku.

Ovoce obsahuje jednoduché sacharidy, například glukózu, hroznový cukr. Jednoduché sacharidy rychle zvyší hladinu cukru v krvi.

Z toho pohledu je pro diabetika přijatelnější zelenina. Má minimální obsah sacharidů, navíc obsahuje vlákninu důležitou pro pocit nasycení i pro trávení.

Sladké výrobky označené jako diabetické obsahují místo cukru sladidlo. Ovšem i dávku sladidla si nemocný cukrovkou musí hlídat, aby předešel problémům. Jde o to, aby sacharidy obsažené ve sladidle zapadaly do celkového denního množství předepsané denní dávky sacharidů.

V samoobsluhách bývají sladidla umístěna v oddělení s bílým cukrem nebo v dia koutku, zatímco např. čokoládu Dianella Classic najdete spíš v dia koutku nebo oddělení (obchodě) se zdravou výživou.

Některá sladidla zvyšují hladinu cukru v krvi sice pomaleji než řepný cukr, ale přece. Překročení maximální denní dávky přivodí například průjem či plynatost. Diabetik často bezděky vypije další sladidla v dia nápojích, sní je ve žvýkačkách, bonbonech, osladí si s nimi kávu nebo čaj. I proto je třeba preventivně se sladidly šetřit.

Důležitou pomůckou je přesná váha

Složené sacharidy tvoří 50 až 60 % denní dávky stravy a uhlídat jejich spotřebu není úplně snadné. Lékaři doporučují, aby si pacienti, zejména ti, kteří s léčbou cukrovky začínají, sacharidy pečlivě odvažovali pomocí přesné kuchyňské dietní váhy.

Které potraviny obsahují sacharidy

  • všechny moučné výrobky
  • rýže
  • brambory
  • ovoce
  • luštěniny
  • oříšky
  • mák
  • mléko a mléčné výrobky
  • výrobky slazené řepným cukrem i náhradními sladidly

Už z výčtu je jasné, že diabetik se nemůže vzdát sacharidů. Musí se však naučit vyhledávat vhodné kombinace potravin podle obsahu sacharidů, aby dodržel jejich možnou gramáž, která odpovídá jeho výdaji energie.

6x denně

Takto vyvážený jídelníček by měl být rozdělen do 6 jídel (porcí) denně. Malé porce snížují nebezpečí hypoglykémií. U diabetiků 2. typu šetří toto opatrné stravování slinivku.

Lékaři radi: Na začátku svého života s diabetem by si každý nemocný měl vážit porce rýže, brambor, luštěnin, chleba, aby si zvykl, že nejsou velké!

Pomoci s nácvikem stravování by při zjištění onemocnění měla diabetická sestra. Lékař stanoví dietu, tedy denní rozpis přijmu sacharidů v gramech. Nejčastěji se jedná o diety o celkovém obsahu 175 g nebo 225 g sacharidů. Tak lze udržet vyrovnanou glykemii a odpovídající hmotnost.

Jak by měl vypadat recept vhodný pro diabetiky

  1. Každé sladidlo stejně jako každý jiný výrobek by mělo mít na obale uvedeno množství sacharidů, které obsahuje ve 100 g. Hořká čokoláda není totéž co dia čokoláda, obsahuje poměrně velké množství cukru a malé menší množství tuku, není pro diabetiky vhodná. Množství surovin použitých při přípravě pokrmu musí být uvedeno v gramech, aby bylo možné spočítat množství sacharidů v pokrmu a jeho jedné porci.
  2. Neměl by být použit řepný, třtinový cukr (sacharóza) ani med.
  3. Množství umělých sladidel použitých při přípravě pokrmu by mělo být co nejmenší.
  4. Pokrm by měl obsahovat co nejmenší množství složených sacharidů, zejména se toto týká moučníků. Proto bývají používány v maximální možné míře suroviny neobsahující žádné sacharidy nebo jen malé množství, například tvaroh, bílý jogurt, cuketa, jablka, apod.