Smetanová zmrzlina s rebarborou

Příslovečnou třešničku na dortu jsme nahradili zlatavou drobenkou. Výsledek posuďte sami.

6 porcí, příprava 45 minut + mražení

Zmrzlina

750 g rebarbory
100 g jahod 
500 ml smetany ke šlehání 
397 g salka 
semínka z 1 vanilkového lusku

Drobenka

75 g hladké mouky 
30 g třtinového cukru 
50 g studeného másla

1. Troubu předehřejte na 200 °C. V misce smíchejte mouku, cukr a máslo, vypracujte drobenku a rozprostřete ji na plech s pečicím papírem. Pečte 10 až 15 minut nebo až drobenka zezlátne.

2. Rebarboru i se slupkou nakrájejte na kousky. Nasypte na plech s pečicím papírem, vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 minut. Nechte lehce zchladnout a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

3. Salko, smetanu a semínka z vanilkového lusku vyšlehejte dotuha. Do směsi opatrně přidávejte rozmixovanou rebarboru a důkladně promíchejte. Jahody také rozmixujte, klidně však nechte i pár kousků, a přilijte do směsi. Do nádoby vhodné do mrazáku nalijte připravenou směs, posypte upečenou drobenkou – část můžete vmíchat dovnitř zmrzliny – a nech­te zamrazit, nejlépe přes noc.

Rebarborový koláč

Příprava 20 minut, pečení minut

2 stonky rebarbory
250 g hladké mouky
180 g krupicového  cukru + na posypání 
113 g změklého másla 
240 g bílého jogurtu
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu 
1 lžička prášku do pečiva 
po ½ lžičce jedlé sody
mletá skořice
špetka soli
plátky mandlí na ozdobu

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu o průměru 25 cm vymažte máslem a na dno položte kolečko pečicího papíru kopírující dno formy. 

2. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky o délce zhruba 7 cm. Máslo vyšlehejte do světlé pěny, postupně přisypávejte cukr a po jednom zašlehejte vejce. Do mísy nalijte vanilkový extrakt, promíchejte a nakonec přidejte jogurt. V druhé míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a špetku soli. Sypké suroviny nasypte do mísy s jogurtovou směsí a zamíchejte.

3. Polovinu těsta nalijte do formy, rozetřete, poklaďte většinou připravené rebarbory a tu nakonec přikryjte zbylým těstem. Uhlaďte povrch, ozdobte zbylou rebarborou a posypte plátky mandlí. Vložte do trouby a pečte 40 minut nebo až je koláč upečený lákavě dozlatova.

Rebarborový koláč se sněhem

Příprava 1 hodina

160 g hladké mouky + na vysypání formy
50 g mletých mandlí
2 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
110 g másla + na vymazání formy
150 g krupicového cukru
lžička vanilkového extraktu
600 g rebarbory
špetka soli

Sníh

4 bílky
150 g krupicového cukru
¼ lžičky soli
1 lžička citronové šťávy 

1. Formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Oloupanou rebarboru nakrájejte na zhruba 2cm špalíčky. Část cukru smíchejte s rebarborou a odložte stranou na 30 minut, poté rebarboru přendejte do síta a nechte okapat dalších 15 až 20 minut. Pak ji osušte.

2. V míse smíchejte mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a sůl. Cukr s máslem vyšlehejte do pěny a jedno po druhém vmíchejte vejce, až se suroviny dobře spojí. Přidejte vanilkový extrakt, postupně přisypávejte mouku a dál šlehejte. Těsto přeneste do formy a rovnoměrně rozprostřete, nahoru rozložte rebarboru a lehce ji do těsta vmáčkněte. Pečte zhruba 20 minut, až se těsto začne zbarvovat dohněda.

3. Zatímco se peče dort, připravte sníh: šlehejte bílky na střední rychlost, a když se začne tvořit pěna, přidejte sůl a citronovou šťávu. Postupně zvyšujte rychlost šlehání, až získáte pevný sníh. Poté přidejte cukr a vyšlehejte směs do lesklého sněhu. Rozprostřete ho na koláč, vraťte do trouby a pečte dalších 15 minut, až sníh začne zlátnout. Koláč nechte zcela vychladnout a podávejte.

Rebarbora s mandlovým krokantem

Tenhle dezert nás okouzlil.

4 porce, příprava 40 minut + chlazení

2 stonky rebarbory
2 lžíce sušených ibiškových květů
250 ml smetany ke šlehání
2 kardamomy
1 vanilkový lusk
250 g krupicového cukru
1 lžička moučkového cukru
500 ml vody

Krokant

100 g mandlí
100 g másla
100 g hladké mouky
100 g krupicového cukru

1. Na základ ochucené šlehačky přelijte smetanu do misky, přidejte kardamom, semínka z vanilkového lusku a promíchejte. Překryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc odležet v lednici.

2. Na krokant nasekejte mandle nahrubo a smíchejte s ostatními surovinami. Vypracujte hladké těsto, zabalte je do potravinářské fólie a nechte asi hodinu odležet v lednici. Pak těsto vyválejte na tenkou placku a v troubě předehřáté na 175 °C pečte 15 až 20 minut, až zezlátne. Zchladlý krokant rozdrobte.

3. Rebarboru očistěte a nakrájejte na špalíčky. V rendlíku svařte vodu s cukrem a ibiškovými květy, až se cukr rozpustí. Přeceďte, rozvarem přelijte rebarboru a nechte vychladnout. Pak rebarboru vyjměte a nálev svařte na sirup. Nakonec přeceďte smetanu, oslaďte ji moučkovým cukrem a vyšlehejte dotuha. Rebarboru podávejte přelitou sirupem, s kopečkem šlehačky a posypanou krokantem.

Rebarborová zavařenina s banánem a malinami

Maliny se postarají o úžasnou barvu.

4 porce lívanců, 4–5 skleniček zavařeniny, příprava 45 minut + odležení

800 g rebarborových stonků
2 banány 
80 g malin 
500 g krupicového cukru 
10 g pektinu
50 ml citronové šťávy

Lívance z ovesných vloček

100 g ovesných vloček 
100 g celozrnné mouky 
300 ml mléka
2 vejce 
3 lžíce medu 
1 lžička prášku do pečiva 
olej na smažení
zakysaná smetana k podávání

1. Rebarboru nakrájenou na kousky pokapejte citronovou šťávou a smíchejte s polovinou cukru. Zakryjte a nechte v chladu stát do druhého dne.

2. V den přípravy zavařeniny podlijte rebarborovou směs malým množstvím vody, přidejte zbývající cukr a dejte vařit. Zhruba po 5 minutách varu přidejte nakrájený banán, maliny a vařte dalších 10 minut, až ovoce změkne. Potom část nebo všechnu marmeládu rozmixujte – podle toho, zda ji chcete mít hladkou, nebo s hrubší strukturou.

3. Vločky na lívance rozmixujte na mouku. Smíchejte s celozrnnou moukou a práškem do pečiva. V mléce rozpusťte med a rozkvedlejte vejce. Směs nalijte k mouce a zpracujte na těsto. Nechte 30 minut stát. Na pánvi rozehřejte olej a usmažte lívance. Podávejte s rebarborovou zavařeninou a zakysanou smetanou.

Tip: Pokud chcete marmeládu zavařit, přidejte do ní pektin. Nejlepší je přisypat ho během vaření smíchaný s cukrem. Na 1 kg ovoce a 500 g cukru budete potřebovat 10 g pektinu.

Rebarborový koláč z křehkého těsta

Suroviny na 1 koláč

Těsto

300 g polohrubé mouky
150 g másla 
2 žloutky
1 lžíce citronové šťávy 
sůl

Náplň

500 g rebarbory
100 g krystalového cukru
50 g loupaných mandlí (nasekaných nahrubo)
0,5 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru (lze nahradit 1 lžičkou kandovaného zázvoru nakrájeného na malé kousky)
1 lžíce másla

1. Do prosáté mouky nasekejte nožem máslo. Přidejte 1 žloutek a citronovou šťávu a vypracujte hladké těsto. Pracujte rychle, aby se máslo nerozpouštělo. Hotové těsto odložte na 30 minut odpočinout do chladu.

2. Troubu rozehřejte na 180 °C. Rebarboru omyjte, osušte, oloupejte a nakrájejte na kousky dlouhé asi 3 cm. Na pánvi zahřejte máslo, přidejte rebarboru, cukr, mandle a zázvor a duste zhruba 10 minut ve šťávě, kterou rebarbora pustí. Podušené nechte vychladnout. 

3. Těsto rozválejte do tvaru kruhu o síle asi 0,5 cm. Kruh musí být o něco větší než forma, aby těsto šlo přehnout přes náplň. Koláč naplňte rebarborou. V mis­tičce rozmíchejte zbylý žloutek a potřete jím těsto přehnuté přes rebarboru. Ihned dejte do trouby a pečte dozlatova zhruba 25 až 30 minut.  

Tip: Přípravu koláče urychlíte, když si pořídíte hotové křehké těsto. To můžete koupit například v Bille nebo Tescu.

Související články

Zdroj: časopis Receptář