obrázek z archivu ireceptar.cz

Recepty staročeské kuchyně

Couračka ze zelí, brambor, cibule, slaniny a dalších přísad posílí a zahřeje. V zimě patřívala k pilířům jídelníčku. Zkuste i další staročeské recepty na játrové pečenky, zeleninový guláš s uzeninou, králíka načerno, rybí polévku, meruňková žebírka či jablečný koláč.

Staročeská couračka

Potřebujeme

  • 1/2 kg kysaného zelí
  • 5 brambor
  • 1 cibuli
  • 60 g másla
  • 50 g slaniny
  • 30 g hl. mouky
  • pepř, sůl

 

Jak na to

Pokrájené zelí zalijeme 1,5 l osolené vody a dáme vařit. Z másla, mouky a drobně nasekané cibule připravíme zlatavou jíšku a vmícháme ji do zelí.

Když je měkké, přidáme zvlášť uvařené, na kostky nakrájené oloupané brambory, ještě společně povaříme, opepříme a nakonec zalijeme na kousky nakrájenou slaninou, kterou jsme opekli na teflonové pánvi. Ochutíme několika kapkami maggi.

staročeská couračkastaročeská couračkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Horkou polévku podáváme v nahřátých hlubokých miskách s chlebem jako rychlý jednoduchý oběd.

Ivan Veselý, Žebrák

Játrové pečenky

Potřebujeme

  • rohlíky nebo veku
  • 1 konzervu játrové paštiky
  • 1 vejce
  • pár lžic mléka
  • sůl
  • petrželku

Jak na to

Z uvedených surovin vypracujeme hustší hmotu a tvoříme z ní placičky, které opékáme na oleji. Máme-li více času, přidáme cibulku osmahnutou na slanině a strouhaný sýr.

Jitka Vlachová, Horní Štěpánov

Zeleninový guláš s uzeninou

Potřebujeme

  • 100 g anglické slaniny
  • 200 g uzeniny
  • 3 lžíce oleje
  • 2 větší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 6 paprik
  • 6 rajčat
  • 2 lžíce kečupu
  • 3 – 5 lžic smetany
  • sladkou papriku
  • vývar z kostky
  • pepř, sůl

Jak na to

Slaninu nakrájíme na kostičky, přilijeme olej a nakrájenou cibuli.

Po chvíli přisypeme na kostičky nakrájenou uzeninu, kterou orestujeme a přidáme jemně pokrájený česnek a sladkou papriku. Krátce osmahneme a podlijeme vývarem nebo vodou.

Po patnácti minutách vsypeme nakrájenou zeleninu a podusíme ji.

Před dokončením zahustíme kečupem a smetanou, případně guláš ještě lehce zaprášíme moukou. Necháme přejít varem, dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s opečenými bramborami.

Olga Valentová, Borotín

Staročeská rybí polévka

Potřebujeme

  • rybí hlavu, ocas, kosti, jikry, mlíčí
  • 1,5 až 2 l vody
  • špetku zázvoru, několik kuliček pepře a nového koření
  • 20 dkg zeleniny (petržel, mrkev, celer)
  • stroužek česneku
  • 1 lžíci soli
  • 5 dkg mouky
  • 1 lžíci oleje
  • sáček mraženého nebo předvařeného hrachu

rybí polévka s hráškemrybí polévka s hráškemAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Vše vaříme tak dlouho, dokud maso nejde oddělit od kostí. Zcedíme a do vývaru zavaříme jíšku a vsypeme hrách. Po odstavení vmícháme do polévky sekanou petrželku. Podáváme s osmaženou houskou.

Šárka Dufková, Mariánské Lázně

Meruňková žebírka

Potřebujeme

  • 2 kg žebíurek
  • 12,5 dkg meruňkové marmelády
  • 1 dl meruňkového džusu
  • 1 lžíci plnotučné hořčice
  • 6 lžic worcesterské omáčky
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • pepř, sůl

Jak na to

Maso nakrájíme na větší kousky, naložíme je do marinády a necháme přes noc proležet. Při grilování nebo během pečení v troubě maso marinádou potíráme.

Martina Bulíčková, Borohrádek

Králík načerno

Jak na to 

Na sádle osmažíme

  • petržel, mrkev, celer,
  • cibuli,
  • tymián, bobkový list
  • a citronovou kůru.

Po osmažení vše zalijeme octem a zasypeme práškovým cukrem.

Do hmoty vložíme naporcovaný a prosolený králičí předek, zalijeme červeným vínem, zakápneme citronovou šťávou a dusíme.

Pro zhoustnutí přidáme do omáčky strouhaný perník a ochutíme ji nasekanou citronovou kůrou.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Když maso změkne, vyjmeme je, v omáčce povaříme jíšku připravenou z téhož omastku a zcedíme ji. Vrátíme maso, prohřejeme a podáváme s knedlíkem.

M. Bartušková, Hněvkovice

Jablečný koláč se šlehačkou

Potřebujeme

  • 200 g hladké mouky
  • 1 kávovou lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • 90 g měkkého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • 80 g strouhaných mandlí
  • 2 vejce

na náplň

  • 700 g oloupaných a na malé kousky nakrájených jablek
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 balíček dortového želé
  • 1/2 balíčku skořicového cukru
  • 3 – 4 hřebíčky
  • 1 polévkovou lžíci rumu
  • 125 ml bílého vína
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy

na ozdobu a sypání

  • balíček šlehačky v prášku nebo 250 ml smetany ke šlehání
  • balíček ztužovače šlehačky 
  • 1/2 balíčku skořicového cukru
  • 150 ml mléka, kakao

Jak na to

Mouku prosejeme na vál, přidáme ostatní suroviny a ručně vypracujeme vláčné těsto. Těsto lehce vyválíme a vložíme do vysypané a vymazané formy. Upečeme a necháme vychladnout.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jablka na náplň vložíme do hrnce, postupně přidáváme další přísady a za stálého míchání přivedeme k varu. Podle tvrdosti jablek vaříme asi 8 – 10 minut. Odstavíme, občas zamícháme a necháme vychladnout.

Když začne náplň tuhnout, nalijeme ji na korpus. Uhladíme a uložíme do lednice ztuhnout.

Šlehačku a skořicový cukr ušleháme dotuha a zdobíme zdobícím sáčkem. Posypeme kakaem, necháme několik hodin uležet v chladu, nožem opatrně oddělíme okraj dortové formy a servírujeme.

Jan Štopl, Olomouc

Akční letáky