Zdroje: zeny.iprima.cz, a-z.recepty.cz, allrecipes.com
Společně s rajčaty, okurkami a paprikami patří mezi nejčastěji pěstované druhy zeleniny i cukety. Pravděpodobně nejvíce se připravují podobně jako řízky, tedy obalené v trojobalu a osmažené. Receptů z cuket ovšem existuje mnohem více. Dají se nakládat, lze z nich vykouzlit užasnou pomazánku na topinky a mnozí je také například plní masovou směsí. Málokdo však ví, že se cukety dají upravovat také nasladko. Se svou méně výraznou chutí se totiž skvělé hodí i do koláčů, buchet anebo perníků. Navíc jsou plné vody, díky čemuž moučníkům dodají úžasnou vláčnost a vy tak nebudete muset při pečení užívat mnoho tuku.
Hrnečková cuketová bábovka s ořechy
Budete potřebovat:
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 1/4 hrnku oleje
- 1 hrnek nastrouhané cukety
- 1/2 hrnku nasekaných ořechů
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček kypřícího prášku
- 1 lžíce kakaa
- špetku soli
Postup:
V první řadě si rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Ve větší míse promícháme všechny suché suroviny a následně přimícháme vejce, mléko, olej a nastrouhanou cuketu. Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané bábovkové formy a vložíme do trouby. Zhruba po deseti minutách stáhneme teplotu na 160 stupňů a pečeme asi dalších 40 minut. Po této době špejlí zkuste, je-li bábovka hotová, a pokud se těsto na špejli nelepí, bábovku z trouby vytáhněte. Nechte krátce vychladnout a vyklopte na talíř.
Cuperník (cuketový perník)
Budete potřebovat:
- 450 gramů polohrubé mouky
- 200 gramů cukru
- 3 vejce
- 6 lžic mléka
- 2 lžíce kakaa
- 150 gramů tuku na pečení
- 400 gramů nastrouhané cukety
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku
- 1 sáček klasického kypřícího prášku
Postup:
Rozehřejte si tuk na pečení a nechte jej krátce vychladnout, aby nebyl horký, ale zůstal vlažný. Následně jej rozmíchejte s vejci, mlékem, cukrem a kakaem. Do vzniklé směsi prosejte mouku s oběma kypřícími prášky a nakonec přidejte cuketu. Těsto dobře promíchejte a nalijte do vymazaného a vysypaného plechu či plechu vyloženého pečícím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte asi 40 minut.
TIP: Upečený perník můžete vychutnávat jen tak. Úžasný je ale také politý čokoládovou polevou a posypaný kokosem či rozříznutý a promazaný marmeládou.
Cuketové brownies s ořechy
Budete potřebovat:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 rostlinného oleje
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1/2 hrnku hořkého kakaa
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky vanilkového extraktu (lze použít i vanilkový cukr)
- 1 sáček prášku na pečení
- 1 lžičku soli
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů a v míse dobře promíchejte olej, cukr a vanilkový extrakt či vanilkový cukr. Následně přidejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. Nakonec jemně vmíchejte cuketu a ořechy a těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Vložte do trouby a pečte zhruba 25 až 30 minut. Při testu se špejlí by se brownies mělo lehce lepit a na dřívku zanechávat malé kousky těsta.
Cuketový koláč s citronem a malinami
Budete potřebovat:
- 2 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2/3 hrnku cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 hrnku podmáslí
- 1 hrnek nastrouhané cukety
- 1 citron
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek malin
Postup:
Troubu si rozehřejte na 175 stupňů a v míse vyšlehejte cukr s vejci a olejem. Přidejte podmáslí, šťávu a kůru z jednoho citronu a nastrouhanou cuketu. Nakonec prosejte do směsi mouku s kypřícím práškem a zlehka vmíchejte maliny, abyste je nepoškodili.
Těsto nalijete do vymazané a vysypané formy a pečte zhruba 55 minut. Pro zjištění propečenosti těsta opět poslouží špejle. Nechte vychladnout a můžete podávat.