Cuperník
Zdroj: Shutterstock

Nejlepší recepty z přerostlých cuket: Vyzkoušejte cuperník našich babiček

V letošním roce se spousta zahrádkářů raduje z opravdu hojné úrody cuket. Hned co opadne radost však vyvstává otázka, jak vlastně veškerou nadílku zužitkovat. Tento druh zeleniny naštěstí nabízí obrovskou škálu zpracování a lze jej připravit i nasladko. Věděli jste, že z cukety můžete upéct perník nebo dort?

Zdroje: zeny.iprima.cz, a-z.recepty.cz, allrecipes.com

Společně s rajčaty, okurkami a paprikami patří mezi nejčastěji pěstované druhy zeleniny i cukety. Pravděpodobně nejvíce se připravují podobně jako řízky, tedy obalené v trojobalu a osmažené. Receptů z cuket ovšem existuje mnohem více. Dají se nakládat, lze z nich vykouzlit užasnou pomazánku na topinky a mnozí je také například plní masovou směsí. Málokdo však ví, že se cukety dají upravovat také nasladko. Se svou méně výraznou chutí se totiž skvělé hodí i do koláčů, buchet anebo perníků. Navíc jsou plné vody, díky čemuž moučníkům dodají úžasnou vláčnost a vy tak nebudete muset při pečení užívat mnoho tuku. 

Hrnečková cuketová bábovka s ořechy

Do cuketové bábovky můžete přidat i lesní ovoce. Do cuketové bábovky můžete přidat i lesní ovoce. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek nastrouhané cukety
  • 1/2 hrnku nasekaných ořechů
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 1 lžíce kakaa
  • špetku soli

Postup: 

V první řadě si rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Ve větší míse promícháme všechny suché suroviny a následně přimícháme vejce, mléko, olej a nastrouhanou cuketu. Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané bábovkové formy a vložíme do trouby. Zhruba po deseti minutách stáhneme teplotu na 160 stupňů a pečeme asi dalších 40 minut. Po této době špejlí zkuste, je-li bábovka hotová, a pokud se těsto na špejli nelepí, bábovku z trouby vytáhněte. Nechte krátce vychladnout a vyklopte na talíř. 

Cuperník (cuketový perník)

Cuketa dodá perníku vláčnost. Cuketa dodá perníku vláčnost. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 450 gramů polohrubé mouky
  • 200 gramů cukru
  • 3 vejce
  • 6 lžic mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 150 gramů tuku na pečení
  • 400 gramů nastrouhané cukety
  • 1 sáček kypřícího prášku do perníku
  • 1 sáček klasického kypřícího prášku 

Postup:

Rozehřejte si tuk na pečení a nechte jej krátce vychladnout, aby nebyl horký, ale zůstal vlažný. Následně jej rozmíchejte s vejci, mlékem, cukrem a kakaem. Do vzniklé směsi prosejte mouku s oběma kypřícími prášky a nakonec přidejte cuketu. Těsto dobře promíchejte a nalijte do vymazaného a vysypaného plechu či plechu vyloženého pečícím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte asi 40 minut. 

TIP: Upečený perník můžete vychutnávat jen tak. Úžasný je ale také politý čokoládovou polevou a posypaný kokosem či rozříznutý a promazaný marmeládou. 

Cuketové brownies s ořechy

Brownies můžete ozdobit malinami. Brownies můžete ozdobit malinami. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 rostlinného oleje
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1/2 hrnku hořkého kakaa
  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (lze použít i vanilkový cukr)
  • 1 sáček prášku na pečení
  • 1 lžičku soli

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů a v míse dobře promíchejte olej, cukr a vanilkový extrakt či vanilkový cukr. Následně přidejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. Nakonec jemně vmíchejte cuketu a ořechy a těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Vložte do trouby a pečte zhruba 25 až 30 minut. Při testu se špejlí by se brownies mělo lehce lepit a na dřívku zanechávat malé kousky těsta. 

Cuketový koláč s citronem a malinami

Vrcholí i sezóna malin, proto je správný čas na přípravu cuketového koláče s malinami. Vrcholí i sezóna malin, proto je správný čas na přípravu cuketového koláče s malinami. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2/3 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1 hrnek nastrouhané cukety
  • 1 citron
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek malin

Postup:

Troubu si rozehřejte na 175 stupňů a v míse vyšlehejte cukr s vejci a olejem. Přidejte podmáslí, šťávu a kůru z jednoho citronu a nastrouhanou cuketu. Nakonec prosejte do směsi mouku s kypřícím práškem a zlehka vmíchejte maliny, abyste je nepoškodili. 

Těsto nalijete do vymazané a vysypané formy a pečte zhruba 55 minut. Pro zjištění propečenosti těsta opět poslouží špejle. Nechte vychladnout a můžete podávat. 

Akční letáky