Cukety jsou dost možná tím vůbec nejoblíbenějším druhem zeleniny
Zdroj: profimedia.cz

Vynikající, rychlé a levné recepty z cuket na sobotní i nedělní oběd

Cukety jsou dost možná tím vůbec nejoblíbenějším druhem zeleniny, kterou zahrady vášnivých pěstitelů aktuálně nabízí. Jejich úroda bývá ve většině případů opravdu velká a mnozí se tak pouští do zpracovávání těchto zelených plodů, aby žádný z nich nepřišel nazmar. Receptů existuje spousta, za vyzkoušení ovšem rozhodně stojí i ty méně známé. 

Zdroje: spektrumzdravi.cz, carujeme.cz, prostreno.cz

Jsou zdravé, chutné a zároveň nabízejí širokou škálu využití. Cukety jsou zkrátka velmi vděčnou potravinou, kterou lze připravit na několik způsobů, a to jak nasladko, tak naslano. Snad nejčastěji se cukety obalují a smaží jako řízky, neobvyklá není ani příprava cuketové pomazánky na topinky. Pokud už ale máte právě těchto pokrmů až po krk, můžete vyzkoušet celou škálu jiných. Co takhle cuketové palačinky, studenou polévku anebo špagety? 

Cuketové palačinky se špenátem

Cuketové palačinky můžete naplnit svými oblíbenými surovinami. Cuketové palačinky můžete naplnit svými oblíbenými surovinami. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat: 

  • 2 vejce
  • 250 mililitrů vody
  • 100 gramů špaldové mouky (lze nahradit pšeničnou polohrubou)
  • 200 gramů najemno nastrouhané cukety
  • 1/2 lžičky soli
  • olej na smažení
  • pepř 

Na špenátovou náplň: 

  • 3 hrsti baby špenátu
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

Postup: 

Ve větší míse rozkvrdlejte dvě vejce se solí, přidejte mouku, nastrouhané cukety a vodu. Dobře promíchejte, aby vzniklo řidší lité těsto. Rozpalte na pánvi trochu oleje a z těsta smažte cuketové palačinky stejně, jako byste smažili ty klasické. 

Když jsou palačinky hotové, připravte si náplň. Na pánvi rozehřejte olej a nechte zkaramelizovat najemno nakrájenou cibuli. Přidejte špenát, krátce osmažte, česnek a dle chuti sůl a pepř. Na závěr naplňte palačinky směsí a podávejte. 

TIP: Palačinky po naplnění můžete ještě posypat sýrem a nechat krátce zapéct v troubě. 

Zdravé cuketové chipsy

Cuketové chipsy jsou skvělou alternativou klasických brambůrků. Cuketové chipsy jsou skvělou alternativou klasických brambůrků. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 cuketu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Rozehřejte si troubu na 100 stupňů a cuketu nakrájejte na tenké plátky. Na plech rozložte papír na pečení a vyskládejte plátky okurek. S pomocí papírové utěrky z nich odsajte přebytečnou vodu, potřete olivovým olejem a osolte. Následně cuketové chipsy pečte asi 3 hodiny, dokud nebudou křupavé. Nakonec podávejte jen tak anebo s dipem dle vlastních preferencí. 

Cuketové špagety se sýrovou omáčkou

Cuketové špagety lze připravit na mnoho způsobů. Cuketové špagety lze připravit na mnoho způsobů. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 cuketu
  • 2 žloutky
  • 50 gramů sýru gouda
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíci přepuštěného másla (postačí i klasické)
  • 1 rajče
  • zelenou petrželovou nať
  • chilli
  • sůl
  • pepř

Postup:

Cuketu řádně omyjeme, oloupeme a zbavíme obou konců. Následně z ní s pomocí škrabky na špagety anebo klasické škrabky uděláme špagety, které mírně posolíme, aby cuketa pustila vodu. Cuketu však nespotřebujeme celou a zbylou část nastrouháme na struhadle nahrubo a osmažíme na rozehřátém másle.

K opékané cuketě přidáme na kostičky nakrájené rajče, petržel a odstavíme z plotny. Nyní si připravíme omáčku na špagety. 

V menší nádobě si rozmícháme žloutky se zakysanou smetanou, které přidáme k osmažené cuketě s rajčaty a následně zasypeme chilli kořením. Celou směs nakonec promícháme se syrovými cuketovými špagetami a podáváme. Na talíři můžeme špagety ještě posypat sýrem. 

Studená cuketová polévka

Studená cuketová polévka je skvělým letním osvěžením. Studená cuketová polévka je skvělým letním osvěžením. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 cuketu
  • 300 mililitrů zeleninového vývaru
  • 4 snítky čerstvé meduňky
  • 100 gramů kozího sýru
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

Cuketu zbavte konců a nakrájejte na menší kostky. Následně ji v hrnci krátce osmažte na menším množství olivového oleje a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, dokud cuketa nezměkne. Pak polévku vymixujte v krém, dochuťte solí a pepřem a nadrobte do ní kozí sýr. Promíchejte a nechte vychladit. 

Na talíři ji pak dozdobte kapkami olivového oleje a lístky meduňky. 

Akční letáky