Chutná jídla plná vůně můžete připravit i bez zdlouhavého vaření a hor špinavého nádobí! Naštěstí totiž existují recepty, kdy vám postačí buď jeden hrnec nebo jeden pekáček. Jsou rychlé a zaručeně potěší všechny strávníky.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Jak připravit dokonalou živáňskou pečeni z jednoho pekáče? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Těhotnej kuchař:

Zdroj: Youtube

Kotlíkový eintopf

Jedná se o hustou zeleninovou polévku, která patří k nejstarším tradičním pokrmům v Evropě. V Německu je považováno za národní jídlo. Pro vaření eintopfu lze použít veškeré druhy libovějšího masa, a to i mletého.

Stejně tak můžete využít uzeniny. V případě, že budete vařit eintopf z mletého, měli byste ho nejdříve dochutit solí a pepřem. Kromě kořenové zeleniny lze využít i zelí, kapustu, brambory, ale i fazole. Použít můžete cokoliv dle svých chutí. Zbylou chuť dělá samozřejmě kvalitní vývar, koření a čerstvé bylinky.

Osmažte v hrnci na sádle 2 velké pokrájené cibule, přidejte ½ kg pokrájeného nebo mletého masa, 2 pokrájené klobásy, orestujte a zalijte vývarem. Postupně pak dodávejte suroviny podle toho, jakou délku vaření vyžadují. Konkrétně 2 ks petržele, 3 ks mrkve, ½ až 1 hlávku zelí, 1 kg brambor a 2 hrsti kukuřice. Veškeré ingredience ještě trochu orestujte, přidejte 2 lžíce mleté papriky, 1 lžíci drceného kmínu a řádně promíchejte. Pak nechte polévku vařit cca 2 až 3 hodiny. Servírujte s čerstvě posekanou petrželkou a krajícem čerstvého chleba.

Rizoto z pomalého hrnce

Nejprve si oloupejte a pokrájejte 1 velkou cibuli a v hrnci ji zpěňte na 1 polévkové lžíci rozpuštěného sádla. Přidejte 250 g mletého vepřového masa a pár minut ho na cibulce opékejte. Poté přidejte 1 lžíci másla a vsypte 1 hrnek propláchnuté rýže. Stále míchejte a veškeré ingredience restujte, dokud rýže nebude lehce průhledná.

Pak přidejte 1 lžičku mleté papriky a opět chvilku za stálého míchání restujte. Vše zalijte hrnkem vývaru, přidejte 250 g pokrájené zeleniny, zamíchejte a nechte na mírném stupni plotýnky vařit pod pokličkou. Jakmile bude měkké maso i rýže, je pokrm hotov.

Zapečené kuřecí stehenní čtvrtky

Místo hrnce lze na přípravu i jeden jediný pekáč. Vyzkoušejte snadný recept na přípravu báječného kuřete. Nejprve si připravte kořenící směs. V misce či hrnku smíchejte ½ lžičky mletého kmínu s trochou soli a 1,5 lžičkou mleté papriky.

Dodejte ½ lžičky plnotučné hořčice, prolisované 2 až 3 stroužky česneku a 3 ž 4 lžíce olivového oleje. Veškeré ingredience řádně promíchejte a směsí potřete ze všech stran syrová kuřecí stehna. Rozložte je do pekáče a nechte péct v předem předehřáté troubě na 200 °C asi 20 až 25 minut.

V tomto čase si připravte přílohu, kterou dodáte v polovině pečení ke kuřecímu masu. Nakrájejte si omyté brambory na tenké plátky, stejně tak 1 až 2 červené cibule a ½ hrnku hrášku. Zeleninu osolte, přilijte trochu oleje a promíchejte. Přidejte k masu a dopečte společně, dokud nebudou mít stehna křupavou kůrku.

Související články

Zdroje: www.vareni.cz, www.vareni.cz, www.vareni.cz