Mleté maso je možné zakomponovat do mnoha receptů
Zdroj: Sea Wave / Shutterstock.com

Tři vynikající levné recepty z mletého masa. Ideální na rychlé rodinné obědy

Příprava masitých pokrmů je ve většině případů poněkud zdlouhavá, neboť je nutné maso dobře propéct či povařit, aby bylo krásně měkké. Výjimkou je ovšem maso mleté, který bývá zpravidla hotové během několika málo minut. A co víc, oproti klasickému „fláku" masa je jeho mletá podoba o poznání levnější. Toužíte-li po rychlém a chutném obědě, kvůli kterému nebudete muset sáhnout hluboko do kapsy, je mleté maso tou ideální surovinou. 

Zdroje: labuznik.cz, vareni.cz, toprecepty.cz

Vařit stále něco jiného a nového, aby obědy a večeře nezevšedněly, může být leckdy pořádně tvrdým oříškem. Kromě fantazie stojí jisté pokrmy i velké úsilí a nemalý peníz. I s pár korunami a na první pohled obyčejnými ingrediencemi se však dá vytvořit úžasné jídlo, které bude lahodit oku i jazyku. Stačí se zaměřit na mleté maso, které samo o sobě nabízí takřka nepřeberné množství možností, jak jej upravit. Dá se vařit, péct, smažit, rozumí si takřka s každou přílohou, a navíc je nesmírně rychle hotové. Vyzkoušejte některý z následujících tří receptů a překvapte sebe i svou rodinu!

Skvělé boloňské špagety

Boloňské špagety jsou naprostou klasikou. Boloňské špagety jsou vynikající italskou klasikou. Zdroj: Shutterstock

Mleté maso se častokrát objevuje v italské kuchyni, a tak nelze nezmínit recept na populární a všemi milované boloňské špagety. Jejich příprava vás vyjde jen na několik málo desítek korun a nad jejich výtečnou chutí budete přemýšlet ještě dlouho poté, co špagety dojíte. 

Na 4 porce budete potřebovat:

balíček špaget či jiných těstovin

2 cibule

2 mrkve

4 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

1 konzervu krájených rajčat

500 gramů mletého masa (může být vepřové, hovězí i mix)

150 mililitrů suchého červeného vína

asi 3 řapíky řapíkatého celeru

sůl

pepř

bylinky dle chuti (oregano, bazalka, tymián..)

Postup:

Cibuli si nakrájíme nadrobno a česnek na malé kostičky. Případně jej můžeme i prolisovat.

Na menší kousky nakrájíme i mrkev s celerem. Ve větším hrnci si rozehřejeme olivový olej a krátce na něm osmažíme cibuli. Poté k ní přidáme česnek a necháme jej krátce rozvonět. Následně do hrnce přemístíme i všechnu zbývající zeleninu a necháme ji orestovat. Na zeleninu pak přijde mleté maso. 

Všechno osolíme, opepříme a přidáme čerstvé či sušené bylinky. Maso opékáme, dokud nebude propečené. Když se vypaří všechna přebytečná tekutina, zalijeme směs masa a zeleniny červeným vínem a necháme jej krátce probublat, aby se vypařil všechen alkohol. Následně přidáme krájená rajčata z konzervy, všechno dobře promícháme a necháme boloňskou omáčku na mírném plameni dusit asi 40 minut. Po uvaření promícháme omáčku s uvařenými špagetami a podáváme. 

Chilli con carne

Chilli con carne potěší hlavně pány. Chilli con carne potěší hlavně pány. Zdroj: Shutterstock

Pikantní směs mletého masa, rajčat a fazolí ocení převážně muži. V „nepálivé” verzi ale potěší i ty nejmenší. Chilli con carne spadá do kategorie nejrychleji připravených pokrmů a podává se třeba i jen s chlebem. Úžasné je také s rýží či tortilla chipsy. 

Na 4 porce budete potřebovat:

500 gramů mletého masa (ideálně hovězího)

2 cibule

1 konzervu krájených rajčat

1 rajský protlak

2 konzervy červených fazolí

2 stroužky česneku

2 čtverečky hořké čokolády 

1 lžičku mletého chilli (lze vynechat)

oregano

olej

sůl

pepř

Postup:

Cibuli si nakrájíme nahrubo a dozlatova ji osmažíme na oleji. Přidáme k ní mleté maso, sůl, pepř a za stálého míchání maso restujeme do té doby, dokud nebude dobře opečené. Poté k masu přilijeme rajčata z plechovky, přidáme protlak a prolisovaný česnek. Všechno dobře promícháme a vaříme pod pokličkou na mírném plameni asi dvacet minut. Nakonec přidáme fazole bez nálevu, oregano podle chuti, čokoládu a případně chilli. A je hotovo! 

Zapečené brambory s mletým masem

Zapečené brambory chutnají malým i velkým. Zapečené brambory chutnají malým i velkým. Zdroj: Shutterstock

Zapečené brambory patří mezi vůbec nejoblíbenější pokrmy a není se čemu divit. S mletým masem pak dostávají docela jiný rozměr. Jejich příprava je nesmírně jednoduchá a do jedné hodiny budete mít na stole vynikající pokrm, kterého si každý velmi rád přidá. 

Budete potřebovat:

500 g mletého masa

2 kilogramy brambor

5 stroužků česneku

2 cibule

3 bobkové listy

10 kuliček nového koření

250 gramů tvrdého sýru (například eidam)

2 lžíce kečupu

1 lžičku sladké mleté papriky

pepř 

sůl

olej

Postup:

Cibuli si nakrájíme najemno a zlehka ji osmažíme na oleji ve větším hrnci. K cibuli prolisujeme česnek, přidáme maso, koření a kečup. Vše krátce orestujeme a přikryjeme poklicí. Ztlumíme plamen a necháme dusit doměkka. V mezičase si očistíme brambory a nakrájíme je na tenká kolečka. Rovněž si nastrouháme sýr. 

Vezmeme si pekáček a vymažeme jej olejem. Na úplné dno dáme vrstvu brambor, na ni vrstvu masové směsi a na ni sýr. Takto pokračujeme, dokud nevyčerpáme všechny komponenty. Poslední vrstvu by měl tvořit nastrouhaný sýr. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut. 

Akční letáky