Zdroje: labuznik.cz, vareni.cz, toprecepty.cz

Vařit stále něco jiného a nového, aby obědy a večeře nezevšedněly, může být leckdy pořádně tvrdým oříškem. Kromě fantazie stojí jisté pokrmy i velké úsilí a nemalý peníz. I s pár korunami a na první pohled obyčejnými ingrediencemi se však dá vytvořit úžasné jídlo, které bude lahodit oku i jazyku. Stačí se zaměřit na mleté maso, které samo o sobě nabízí takřka nepřeberné množství možností, jak jej upravit. Dá se vařit, péct, smažit, rozumí si takřka s každou přílohou, a navíc je nesmírně rychle hotové. Vyzkoušejte některý z následujících tří receptů a překvapte sebe i svou rodinu!

Skvělé boloňské špagety

Mleté maso se častokrát objevuje v italské kuchyni, a tak nelze nezmínit recept na populární a všemi milované boloňské špagety. Jejich příprava vás vyjde jen na několik málo desítek korun a nad jejich výtečnou chutí budete přemýšlet ještě dlouho poté, co špagety dojíte.

Na 4 porce budete potřebovat:

balíček špaget či jiných těstovin

2 cibule

2 mrkve

4 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

1 konzervu krájených rajčat

500 gramů mletého masa (může být vepřové, hovězí i mix)

150 mililitrů suchého červeného vína

asi 3 řapíky řapíkatého celeru

sůl

pepř

bylinky dle chuti (oregano, bazalka, tymián..)

Postup:

Cibuli si nakrájíme nadrobno a česnek na malé kostičky. Případně jej můžeme i prolisovat.

Na menší kousky nakrájíme i mrkev s celerem. Ve větším hrnci si rozehřejeme olivový olej a krátce na něm osmažíme cibuli. Poté k ní přidáme česnek a necháme jej krátce rozvonět. Následně do hrnce přemístíme i všechnu zbývající zeleninu a necháme ji orestovat. Na zeleninu pak přijde mleté maso.

Všechno osolíme, opepříme a přidáme čerstvé či sušené bylinky. Maso opékáme, dokud nebude propečené. Když se vypaří všechna přebytečná tekutina, zalijeme směs masa a zeleniny červeným vínem a necháme jej krátce probublat, aby se vypařil všechen alkohol. Následně přidáme krájená rajčata z konzervy, všechno dobře promícháme a necháme boloňskou omáčku na mírném plameni dusit asi 40 minut. Po uvaření promícháme omáčku s uvařenými špagetami a podáváme.

Chilli con carne

Pikantní směs mletého masa, rajčat a fazolí ocení převážně muži. V „nepálivé” verzi ale potěší i ty nejmenší. Chilli con carne spadá do kategorie nejrychleji připravených pokrmů a podává se třeba i jen s chlebem. Úžasné je také s rýží či tortilla chipsy.

Na 4 porce budete potřebovat:

500 gramů mletého masa (ideálně hovězího)

2 cibule

1 konzervu krájených rajčat

1 rajský protlak

2 konzervy červených fazolí

2 stroužky česneku

2 čtverečky hořké čokolády

1 lžičku mletého chilli (lze vynechat)

oregano

olej

sůl

pepř

Postup:

Cibuli si nakrájíme nahrubo a dozlatova ji osmažíme na oleji. Přidáme k ní mleté maso, sůl, pepř a za stálého míchání maso restujeme do té doby, dokud nebude dobře opečené. Poté k masu přilijeme rajčata z plechovky, přidáme protlak a prolisovaný česnek. Všechno dobře promícháme a vaříme pod pokličkou na mírném plameni asi dvacet minut. Nakonec přidáme fazole bez nálevu, oregano podle chuti, čokoládu a případně chilli. A je hotovo!

Zapečené brambory s mletým masem

Zapečené brambory patří mezi vůbec nejoblíbenější pokrmy a není se čemu divit. S mletým masem pak dostávají docela jiný rozměr. Jejich příprava je nesmírně jednoduchá a do jedné hodiny budete mít na stole vynikající pokrm, kterého si každý velmi rád přidá.

Budete potřebovat:

500 g mletého masa

2 kilogramy brambor

5 stroužků česneku

2 cibule

3 bobkové listy

10 kuliček nového koření

250 gramů tvrdého sýru (například eidam)

2 lžíce kečupu

1 lžičku sladké mleté papriky

pepř

sůl

olej

Postup:

Cibuli si nakrájíme najemno a zlehka ji osmažíme na oleji ve větším hrnci. K cibuli prolisujeme česnek, přidáme maso, koření a kečup. Vše krátce orestujeme a přikryjeme poklicí. Ztlumíme plamen a necháme dusit doměkka. V mezičase si očistíme brambory a nakrájíme je na tenká kolečka. Rovněž si nastrouháme sýr.

Vezmeme si pekáček a vymažeme jej olejem. Na úplné dno dáme vrstvu brambor, na ni vrstvu masové směsi a na ni sýr. Takto pokračujeme, dokud nevyčerpáme všechny komponenty. Poslední vrstvu by měl tvořit nastrouhaný sýr. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.