obrázek z archivu ireceptar.cz

Recepty z prareceptářů: sladké omáčky, kuba, krajáčky...

Také dobové kuchařky nebo vlatnoručně psané receptáře vyvolávají vzpomínku na blízké, často spojenou se svátky. Vánoční polévka naší babičky, adventní omáčka... Vybrali jsme několik z těch, které čtenáři Receptáře opatrují, ba i používají.

Vánoční polévka naší babičky

Potřebujeme 

Na 0,5 l vody dáme:

  • hrst sušených hub,
  • 2 lžíce švestkových povidel,
  • 1 cibuli,
  • sůl,
  • mletý pepř,
  • jíšku z hladké mouky,
  • 1 zakysanou smetanu,
  • lžičku sladké papriky,
  • trošku cukru,
  • citronovou šťávu či ocet.

Jak na to 

Na tuku osmahneme cibuli, přidáme mouku, papriku a uděláme řidší jíšku. Rozředíme vývarem, vložíme předem namočeného houby, vmícháme povidla, osolíme, opepříme. Na závěr přidáme ocet a smetanu. 

Polévku necháme půl dne rozležet, jíme ji hodně horkou. Na talířích zdobíme petrželkou či pažitkou.

Marta Vondrášková, Milevsko

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Ovocný kuba

Co moje paměť sahá připravoval se u nás na Vánoce ovocný kuba. Jeho příprava se u nás nijak neodbývá, trvá asi tři hodiny.

Do této pochoutky se používalo za dob chudoby všechno ovoce, které se vypěstovalo na zahrádce nebo rostlo v okolí, ale také spálené cukroví nebo to, které se při pečení polámalo.

Všechny tyto produkty používám stále, ale dnes mohu kubu vylepšit ještě o jižní sušené ovoce.

Na přípravu používám

  • vodu
  • ořechy
  • sušené ovoce
  • perník
  • povidla
  • rozinky
  • cukr a trošku sóji

Jak na to

Kubu vařím asi v šestilitrovém hrnci, do kterého dám 2 až 3 litry vody. Nasypu asi 4 až 5 druhů ořechů, od každého asi 10 dkg. Vařím asi hodinu.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Příprava je zdlouhavá, ale na Vánoce nikam nepospícháme a mezi vařením se klidně můžeme jít podívat třeba na pohádku.

Poté přidám namočený perník, zbytky cukroví, nakrájená jablka, doliji vodu, přidám cukr a špetku soli a opět na mírném ohni asi hodinu vařím.

Kubu podáváme před hlavním štědrovečerním jídlem. U našeho stolu nás sedí až deset jedlíků a chutná všem.

Antonín Krupice, Kněžice

Adventní jihočeská omáčka

Jí se k ní co je právě doma − brambory, vdolek, chleba, někdy i kynuté knedlíky. Dříve s k ní dělaly bosáky.

Potřebujeme 

  • 1 až 2 l vody
  • 0,25 kg oloupaných, drobně pokrájených jablek
  • kysané zelí
  • pepř, paprika, kmín a sůl

Jak na to 

Vše necháme povařit. Do kelímku smetany rozmícháme 1 až 2 lžíce polohrubé mouky a necháme v ní 15 minut namáčet, aby mouka nabobtnala. Pak vlijeme do omáčky a 5 minut povaříme. Dle chuti přidáme vodu, sůl, ocet.

Vlasta Vondrášková, Milevsko

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Sladká omáčka

Omáčku děláme ze všech druhů ovoce. Použijeme sušené švestky, jablka, hrušky, hroznové víno, banán, kiwi, pomeranč atd.

Vše rozvaříme, přidáme kokos, nahrubo nakrájené ořechy, nastrouhaný perník. Vše ještě přisladíme, přidáme trochu vody a přivedeme k varu. Můžeme přidat i rum. Je to velice dobré.

Josefa Bulíčková, Borohrádek

Valašské krajáčky

Na Valašsku bývaly Vánoce chudé, ale přesto na ně vzpomínám ráda. Na Štědrý den jsme měli k večeři krajáčky. To byly nakrájené rohlíky posypané mákem a cukrem a přelité máslem a medem.

Ludmila Jonášková, Tlumačov

Kapr na černo

Posílám vám kopii vlastnoručně psaného receptu na vánočního kapra na černo, který jsem zdědila po maminčině babičce Anně, narozené v roce 1901.

Recept na rybu 5 až 6 liber

Kapr se trhne, šupiny oškrabou, vnitřnosti opatrně (kvůli žluči) vyjmou, krev všechna octem vinným vypláchne a uschová.

Rozkrájí se na přiměřené kousky. Na kuthanu osmaží se na másle novém a kousku sádla (asi tak 10 minut) následující:

  • 1 velká cibule,
  • menší celer, petržel, mrkev, vše oškrabané a na tenčí koláčky nakrájené,
  • i se zázvorem (kousek),
  • 1 bobkovým listem, novým kořením (10 zrnek), pepřem (15 zrn), 1 spárkem česneku, kouskem citronové kůry (malým).

Do toho drobet hrozinek velkých neb asi 15 švestek, několik sladkých mandlí a jader z velkých ořechů.

Tato osmažená směs se osolí, nalije se na ni trochu vody (2 velké sběračky), krev s octem a půl litru piva.

Do toho urovnají se kousky kapra tak, aby byly skorem potopené a zvolna (při mírném ohni) se asi půl hodiny vaří pod přiléhavou poklicí.

Mezitím udělá se trochu hnědé máslové jíšky s páleným cukrem; ryba se opatrně vyndá (ne ji roztrhati), omáčka se přecedí, přidá se strouhaného perníku (za 6 haléřů), lžíce nějaké zavařeniny (maliny, bezinky neb jen povidla) a dobře se s onou jíškou a cukrem rozmíchá, přidá se dle chuti drobet citronové šťávy neb octa a povaří.

Kousky kapra dají se pak do omáčky prohřáti a ozdobí se nerozvařenými koláčky zeleniny, švestkami a ořechy.

Jaromíra Mikisková, Plzeň

Ilustrační foto Shutterstock

Akční letáky