Dýňový chléb
Potřebujeme
- 300 g hladké mouky
- 200 g žitné mouky
- 1,5 sáčku sušeného droždí
- lžičku soli
- 200 g dýňového kompotu
- 50 ml pšeničného sirupu
- 40 g vlašských ořechů
- hladkou mouku na posypání válu
Jak na to
Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme droždí, sůl, okapanou a drobně nakrájenou dýni, zalijeme 200 ml vlažné vody smíchané s pšeničným sirupem a vypracujeme vláčné středně tuhé těsto, do kterého zapracujeme hrubě nasekané ořechy. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme nakynout.
Poté je prohněteme, na pomoučněném vále z něj vyválíme šišku, kterou necháme půl hodiny kynout na plechu posypaném moukou. Chléb zvolna upečeme v předehřáté troubě.
Magda Slámová, Valašské Meziříčí
Podlistníky
Potřebujeme
- 600 g brambor
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 4 zelné listy
- sůl
Jak na to
Oloupané brambory nastrouháme, vymačkáme vodu, promícháme s vejci, mlékem, moukou a solí, těstíčko rozvrstvíme na listy, položíme je na plech a zvolna upečeme.
Ještě teplé placky sloupneme s listů a položíme na talíře tak, aby navrchu byla strana, kde se otiskl zelný list. Podáváme s podmáslím.
Olga Štěpničková, Praha
Frgály se zelím
Potřebujeme
- 300 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- 120 g krupicového cukru
- 120 g tuku
- 30 g droždí
- 2 žloutky
- 200 ml mléka
- sůl
na náplň
- 400 g nakrájeného spařeného hlávkového zelí
- 100 g rozinek
- lžičku skořice
- sůl
na drobenku
- 100 g másla
- 100 g hrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 4 lžíce rumu
Jak na to
Mouku prosejeme na vál, vmícháme sůl, cukr, vlijeme vlahé mléko, rozpuštěný tuk a žloutky. Rozdrobíme droždí a necháme je rozpustit. Vypracujeme hladké vláčné těsto a necháme přikryté nakynout asi 30 minut.
Rozdělíme na 4 až 5 dílů a ty rozložíme na vymazaný plech. Rukama potřenýma tukem vytvarujeme kruhy stejně silné, potřeme je náplní, posypeme drobenkou, pokapeme rumem, necháme krátce nakynout a upečeme v horké troubě.
Olga Štěpničková, Praha
Chamula
Potřebujeme
- 100 g křížal
- 1 litr mléka
- podle chuti krupicový cukr a skořici
- 1 lžičku hladké mouky
- 20 g másla
- 200 ml sladké smetany
Jak na to
Křížaly povaříme v mléce, přidáme jíšku z mouky a másla, osladíme, okořeníme skořicí a povaříme.
Foto Jiří Poláček