Dýňový chléb

Potřebujeme

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 1,5 sáčku sušeného droždí
  • lžičku soli
  • 200 g dýňového kompotu
  • 50 ml pšeničného sirupu
  • 40 g vlašských ořechů
  • hladkou mouku na posypání válu

Jak na to

Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme droždí, sůl, okapanou a drobně nakrájenou dýni, zalijeme 200 ml vlažné vody smíchané s pšeničným sirupem a vypracujeme vláčné středně tuhé těsto, do kterého zapracujeme hrubě nasekané ořechy. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme nakynout.

Poté je prohněteme, na pomoučněném vále z něj vyválíme šišku, kterou necháme půl hodiny kynout na plechu posypaném moukou. Chléb zvolna upečeme v předehřáté troubě.

Magda Slámová, Valašské Meziříčí

Podlistníky

Potřebujeme

  • 600 g brambor
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 4 zelné listy
  • sůl

Jak na to

Oloupané brambory nastrouháme, vymačkáme vodu, promícháme s vejci, mlékem, moukou a solí, těstíčko rozvrstvíme na listy, položíme je na plech a zvolna upečeme.

Ještě teplé placky sloupneme s listů a položíme na talíře tak, aby navrchu byla strana, kde se otiskl zelný list. Podáváme s podmáslím.

Olga Štěpničková, Praha

Frgály se zelím

Potřebujeme

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g tuku
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 200 ml mléka
  • sůl

na náplň

  • 400 g nakrájeného spařeného hlávkového zelí
  • 100 g rozinek
  • lžičku skořice
  • sůl

na drobenku

  • 100 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 lžíce rumu

Jak na to

Mouku prosejeme na vál, vmícháme sůl, cukr, vlijeme vlahé mléko, rozpuštěný tuk a žloutky. Rozdrobíme droždí a necháme je rozpustit. Vypracujeme hladké vláčné těsto a necháme přikryté nakynout asi 30 minut.

Rozdělíme na 4 až 5 dílů a ty rozložíme na vymazaný plech. Rukama potřenýma tukem vytvarujeme kruhy stejně silné, potřeme je náplní, posypeme drobenkou, pokapeme rumem, necháme krátce nakynout a upečeme v horké troubě.

Olga Štěpničková, Praha

Chamula

Potřebujeme

  • 100 g křížal
  • 1 litr mléka
  • podle chuti krupicový cukr a skořici
  • 1 lžičku hladké mouky
  • 20 g másla
  • 200 ml sladké smetany

Jak na to

Křížaly povaříme v mléce, přidáme jíšku z mouky a másla, osladíme, okořeníme skořicí a povaříme.

Foto Jiří Poláček