obrázek z archivu ireceptar.cz

Recepty z Vysočiny a Horácka s brambory, rajčaty, se zelím...

Českomoravská vrchovina, Vysočina, Moravské a České Horácko, tak různě se říká oblasti a jejím částem na rozhraní Čech a Moravy. Zdejší venkovské a zemědělské tradice dokládají i regionální speciality.

Třebíčská roštěnka s okem

Potřebujeme 

  • 800 g roštěnky
  • sůl a pepř
  • 40 g hladké mouky
  • 35 g oleje
  • 30 g sádla
  • 1 větší cibuli
  • 1 natvrdo uvařené vejce
  • 4 kuličky nového koření

Jak na to 

Roštěnku nakrájíme na plátky, jemně naklepeme, nařízneme na okrajích, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a na pánvi s olejem opečeme z obou stran.

Ve větším hrnci na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, zalijeme vývarem nebo horkou vodou, přidáme opečené roštěnky a přikryté dusíme doměkka.

Měkké roštěnky klademe na talíře, polijeme šťávou a zdobíme plátkem vejce a kuličkou nového koření.

Jako příloha se hodí vařená rýže zdobená nasekanou petrželkou nebo pažitkou a nakládanou okurkou, ale i knedlík nebo bramborová kaše.

Jarka Bernatíková, Havířov  

Selské bramborySelské bramboryAutor: Archiv ireceptar.cz

Selské brambory z Vysočiny

Potřebujeme 

  • 1 kg brambor
  • 200 g kysaného zelí
  • 1 lžíci sádla
  • 2 cibule
  • drcený kmín
  • 1 lžičku cukru
  • 100 g uzeniny
  • 100 g slaniny
  • petrželovou nať
  • sůl

Jak na to 

Oloupané a na plátky nakrájené brambory uvaříme v osolené a okmínované vodě.

Zelí propláchneme, vložíme na 1 nakrájenou a na sádle osmaženou cibuli, vše osolíme, okmínujeme, podlijeme troškou vody a půl hodiny podusíme. Podušené zelí osladíme.

V pánvi rozškvaříme kostky slaniny, přidáme druhou nakrájenou cibuli, na proužky nakrájenou uzeninu a vše opečeme.

Uvařené brambory rozšťoucháme, přelijeme tukem vyškvařeným ze slaniny a vmícháme dušené zelí. Porce na talíři posypeme slaninovými škvarky, opečenou uzeninou a cibulí. Ozdobíme petrželkou.

Luboš Dupač, Nesvačily  

Houbové placičkyHoubové placičkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Houbové placičky

Potřebujeme

  • 100 g bílého pečiva
  • 80 ml mléka
  • olej
  • 100 g libové anglické slaniny
  • 1 větší cibuli
  • 400 g pevných hub (hříbky, růžovky)
  • sůl a pepř
  • 1 lžičku kmínu
  • 2 vejce
  • pažitku

Jak na to

Drobně nakrájené pečivo přelijeme mlékem a necháme je vsáknout.

Na lžičce oleje zpěníme na nudličky nakrájenou anglickou slaninu a drobně nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné na plátky nakrájené houby, lehce je opečeme, osolíme, opepříme, okmínujeme a podusíme doměkka, dokud se neodpaří šťáva.

Zchladlé houby pak smícháme s namočeným pečivem, vejci a jemně nasekanou pažitkou. Z těsta lžící odebíráme hrudky, z nichž na olejem potřené pánvi děláme placičky, které zvolna opečeme z obou stran. Podáváme je samotné nebo se zeleninovým salátem

Martin Horský, Jesenice

Červená omáčka

Výborné využití přebytků rajčat a mrkve

V hrnci rozvaříme rajčata a mrkev. Při vaření přidáme nové koření a bobkový list. Rozvařenou zeleninu, ze které jsme vyjmuli koření, rozmixujeme ručním mixérem, přidáme rajský protlak, kysanou smetanu, trošku vody, ve které jsme rozmíchali 2–3 lžíce hladké mouky.

Za stálého míchání povaříme asi 5 minut od bodu varu, pak vypneme a podáváme s knedlíky. Množství volíme podle chuti a potřeby.

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

Fazolová omáčka

Nadrobno pokrájené fazolové lusky povaříme. Když změknou, přidáme několik nahrubo nastrouhaných zavařených octových okurek.

Omáčku osolíme, zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a přidáme smetanu.

Omáčku podáváme s knedlíky a vařeným vejcem, můžeme ji podávat i s bramborami.

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

ŘepáčkyŘepáčkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Vdolečky − řepáčky

Potřebujeme 

  • 200 g grahamové pšeničné mouky
  • 300 g hladké mouky
  • lžičku soli
  • 1 kostku kvasnic (stačí i méně)
  • asi 50 g cukru
  • 70 g rozpuštěného másla nebo rostlinného másla na pečení
  • 1 žloutek
  • mléko podle potřeby

na náplň

  • 1 bulvu cukrové řepy
  • kousek másla
  • mletý mák nebo mleté ořechy
  • 1 lžičku mleté skořice

Jak na to 

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, mléka dáme tolik, aby těsto mělo hustotu těsta na koláče. Necháme vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme kousky, které klademe na pomoučněný vál, na němž těsto rukama roztáhneme, lžičkou na něj dáme náplň, zabalíme ji a vdolečky rovnáme na plech, kde je necháme ještě několik minut kynout; poté je upečeme.

Příprava náplně

Řepu oloupeme a jemně nastrouháme, poté ji podusíme doměkka na másle. Do vroucí změklé řepy vmícháme mletý mák (mleté ořechy), aby se spařil a směs dochutíme skořicí. Nesladíme! Řepa je sladká.

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

Jáhlový nákyp s ovocemJáhlový nákyp s ovocemAutor: Archiv ireceptar.cz

Jáhlový nákyp s ovocem

Potřebujeme 

  • 200 g jáhel
  • 100 g krátkozrnné rýže
  • 600 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • máslo
  • strouhanku na vysypání formy
  • čerstvé nebo kompotované ovoce

Jak na to 

Jáhly a rýži několikrát spaříme vroucí vodou a propláchneme, dáme je do kastrolu, zalijeme mlékem, které uvedeme do varu a poté zakryté na velmi mírném ohni dusíme 10 až 15 minut.

Poté do směsi vmícháme máslo, oba druhy cukru a vše necháme trochu zchladnout.

Umícháme žloutky, z bílků ušleháme sníh, obojí vmícháme do směsi a polovinou hmoty naplníme máslem vymazanou a strouhankou vysypanou dortovou formu.

Směs pokryjeme vrstvou ovoce, přidáme na ně zbytek těsta a nákyp pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Podáváme s ovocem nebo přelitý ovocnou šťávou.

Blanka Poláčková, Křivoklát 

Horácké recepty od Drahomíry Pavlíkové

Bramborové těsto, základ slaných i sladkých jídel

V nesolené vodě uvaříme asi 0,8 kg okrájených brambor, slijeme je, rozmačkáme a necháme vychladnout. Přidáme do nich 100 g hrubé krupice, asi 200 g hrubé mouky, sůl, 1 vejce a 1 žloutek, můžeme přidat lžičku škrobové moučky. Množství mouky se řídí typem brambor a velikostí vajíček.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Knedlíky můžeme naplnit uzeným masem podušeným na cibulce, salámem i škvarky. Podáváme je s dušeným kysaným nebo hlávkovým zelím. Doba varu plněných knedlíků je kratší, 7 až 10 minut podle náplně.

Z těsta připravíme například knedlíky: Pro Horácko jsou typické kulaté, které podle velikosti vaříme v osolené vodě asi 15 minut.

Cmunda  čili bramborák

Potřebujeme 

  • 1 kg brambor
  • po 1 hrsti hrubé krupice a hladké mouky
  • sůl
  • 2 nebo 3 vejce
  • majoránku
  • česnek podle chuti
  • špetku pepře
  • sádlo či olej na smažení

Jak na to 

Brambory nastrouháme, smícháme s uvedenými surovinami (česnek prolisujeme) a na tuku smažíme z těsta placky. Na Vysočině se dělá cmunda bez mléka, a proto je tak dobrá. 

Foto Jiří Poláček