Už vás pár hezkých a teplých dní vyprovokovalo k tomu, udělat si malé zahradní posezení s fajn jídlem z grilu? Není divu, po dlouhé zimě je to skvělé probuzení. Na příští takovou prima chvíli můžete své menu rozšířit o dva skvělé pomazánkové dipy, tradiční delikatesy z Řecka. Hodí se nejen k masu, ale i čerstvé zelenině a pečivu. Navíc je jejich příprava rychlá, nenáročná a jsou chuťově naprosto jedinečné a zdravé. Dejte vale jen klasické plnotučné hořčici a kečupu.

Pomazánka Chtipiti

Na variantu dipu ze sýru feta se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Tato pomazánka se řadí ke klasickým řeckým předkrmům a je postavena na principu „za málo práce s málo surovinami, hodně muziky“. Je však nutné použít jen kvalitní ingredience. V tomto případě budete potřebovat vynikající tiri feta sýr, nejjemnější, jemně ovocný řecký olivový olej, řecký jogurt a dochucovací koření.

Rozmačkejte 100 g řecké fety vidličkou, přimíchejte 200 g řeckého jogurtu, trochu olivového oleje, špetku sladké červené papriky a 50 g jemně nasekané červené cibulky. Veškeré suroviny promíchejte. Vzhledem k tomu, že sýr feta je již slaný, je případné dosolení na vás. Pokud chcete mít tento dip jako v Řecku, dochuťte pomazánku místo papriky 1 až 1, 5 lžičkou 100 % řecké Obazdy. Jedná se o namíchanou směs koření, která má pikantní chuť.

V sezóně můžete přidat i jemně nasekanou jarní cibulku, nebo lze přidat i trochu čerstvě rozmačkaného česneku. Podávejte na plochém talíři nebo misce a ozdobte čerstvými bylinkami, špetkou obazdy a pár kapkami olivového oleje.

Pomazánka Taramas

V Řecku také na každém kroku narazíte na studený oblíbený pokrm taramas neboli taramasalata. Na první pohled vypadá jako sladká ovocná pěna, protože má zajímavou růžovou barvu. Ve skutečnosti má naprosto jinou, ovšem famózní chuť. Byla by škoda taramas nezkusit vyrobit a ochutnat. Z čeho tedy je a co obsahuje? Napoví vám už samotný název, který je vlastně složeninou dvou slov. Taramas znamená jikry a salata salát.

Základní surovinou jsou uzené nebo nasolené jikry z mořských ryb, ale ve vnitrozemí se často využívá i kapr obecný. Rozmixujte je se střídkou chleba, kterou jste předem namočili ve vodě, s drobně nasekanou cibulí, trochou mořské soli, olivového oleje a citronovou šťávou na hladkou pastu.

Taramas s bramborami

Uvařte do měkka 200 g pokrájených brambor a nechte je vychladnout. Přidejte do nich 50 g najemno nakrájené šalotky, zakápněte olivovým olejem a osolte. Přidáme 40 g tresčích jiker nebo červený kaviár a vše pečlivě promíchejte. Na závěr zalijeme přidejte 50 g řeckého jogurtu a vymíchejte tak, aby se veškeré ingredience vzájemně propojily.

Související články

Zdroje: www.pardubice.rozhlas.cz, www.labuznik.cz, www.wikifood.cz