Ředkvičky jsou oblíbenou zeleninou nejen u dětí, ale milují ji i dospělí. Přestože už je k dostání po celý rok, nyní na jaře je vždy nejsvěžejší a nejšťavnatější. V případě, že nemáte vlastní zásobu na zahradě a ředkvičky si kupujete, vybírejte vždy jen čerstvé, neoschlé a pevné kusy s drobnými zelenými lístky.

Ředkvičky mohou být rychlou a praktickou svačinou, kdy je stačí omýt a jíst. Můžete je však také využít při přípravě studených i teplých pokrmů. Vyzkoušet můžete i ředkvičkovou polévku, která jistě vaše strávníky nadmíru uspokojí! Navíc posílí imunitu, zasytí a pomáhá zhubnout.

Jak připravuje studenou ředkvičkovou polévku šéfkuchař Roman Paulus se můžete podívat na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Pochoutka různých tvarů a barev

Ředkvička je zdravá kořenová zelenina s poměrně výraznou chutí, která bývá často i štiplavá. Původ této rostliny není zcela známý, ale údajně je její domovinou Blízký východ, snad i Japonsko. V současné době lze vybírat z mnoha druhů ředkviček, které jsou oválné nebo kulaté a mají bílou, červenobílou, červenou a tmavě fialovou barvu.

Nakopněte své zdraví ředkvičkami

Ředkvičky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Obsahují vitamíny C, K, vitamíny skupiny B, beta karoten a kyselinu listovou. Z minerálů jsou plnohodnotně zastoupeny draslík, selen a zinek. Přítomny jsou i síra a prospěšné hořčičné oleje. Navíc neobsahuje skoro žádný tuk a na 100 g má 80 kJ, proto je výbornou součástí každé redukční diety.

A další zdravotní přínosy?

Je jich mnoho, tak jen okrajově. Ředkvičky se podílejí na hubení střevních bakterií a díky obsažené vláknině nejen zasytí, ale podporují dobré trávení a zabraňují plynatosti a nadýmání. Stejně tak likvidují i bakterie a plísně na jazyku, na sliznici i v žaludku. Díky obsaženým látkám chrání ředkvičky vaše tělo před negativním působením volných radikálů a celkově posilují imunitu.

Jarní ředkvičková polévka

Jedná se o polévku, která je hotová jedna dvě a zvládne ji i každá začínající hospodyně. Polévka je plná vitamínů a zdraví prospěšných látek. V hrnci si nejprve nechte rozpustit lžíci másla a přidejte 1 najemno nakrájenou šalotku. Jakmile zesklovatí, přisypte 2 svazky omytých a pokrájených ředkviček i s listy a na malé kousky pokrájené 4 brambory.

Následně zeleninu zalijte 1 l horkého zeleninového vývaru a vařte pod pokličkou, dokud nezměkne. Pak vše rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a čerstvě utřeným česnekem. Na závěr vmíchejte 250 ml smetany ke šlehání a jakoukoliv nasekanou čerstvou bylinku.

Související články

Zdroje: www.bydlimekvalitne.cz, www.fresh.iprima.cz, www.vareni.cz