Trochu historie
První sériově vyráběné remosky se začaly objevovat ve Zdicích, poté se výroba přestěhovala do Ondřejova a nakonec do Kostelce nad Černými lesy. Ochrannou známku získala remoska roku 1964. Okolo roku 1994 začíná být prostor v Kostelci stísněný, proto se výroba opět stěhuje – do Frenštátu pod Radhoštěm. Po roce 2000 zažívá remoska mohutný vzestup a to v Anglii, kde si ji lidé velice oblíbili. Dokonce jednu remosku dostal samotný princ Charles! V roce 2013 mění tvar i barvu a co je nejdůležitější, snižuje spotřebu! Za celou svou kariéru přistála na více než 5 miliónech kuchyňských linkách.
Pečené brambory s cibulí, bylinkami a směsí sýrů
Suroviny:
- máslo
- cibule
- brambory
- mozzarella
- feta
- parmazán
- pepř
- sůl
- tymián
- rozmarýn
Jak na to:
Nejprve si nachystejte sýry. Mozzarellu natrhejte na kousky, fetu rozdrobte a parmazán nastrouhejte. Brambory si oloupejte a nakrájejte je na tenké plátky.
Remosku si dokonale vymažte máslem a začněte vrstvit. Na dno vyskládejte plátky nakrájené cibule, pak rozprostřete polovinu brambor, malinko vršek brambor posolte, opepřete, zaházejte polovinou sýrů a na vrch vhoďte trochu bylinek. Další vrstva bude stejná. Pečte do té doby, až povrch zezlátne. Můžete servírovat přímo z remosky, anebo obsah vyklopit první vrstvou cibule vzhůru.
Pečené kuře na zelí
Potřebné suroviny:
- kuře
- cibule
- kysané zelí
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- několik plátků slaniny
Příprava:
Na dno remosky rozprostřete kysané zelí, na něj naaranžujte pokrájenou cibuli na kolečka, na ní naservírujte rozporcované kuře, okořeňte a na kuře vyskládejte několik plátků slaniny. Pečte na 180 °C, dokud nebude kuřátko měkké. Na podrobný návod se můžete podívat na tomto videu:
Bublanina
Co je potřeba:
- 140 g cukru
- 3 vejce
- 60 ml rozpuštěného másla
- 100 ml mléka
- 220 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- citronová kůra z jednoho citronu
- ovoce
Postup:
Oddělte si žloutky od bílků. Do žloutků si odvažte 140 g cukru krupice a utřete do pěny. Přidejte vlažné mléko. Do mouky si vsypte prášek do pečiva a vše opatrně postupně vmíchejte do směsi. Vlijte rozpuštěné máslo a přidejte citronovou kůru. Z bílků si ušlehejte sníh a jemně ho vmíchejte do těsta. Remosku si vymažte zbylým máslem (vysypávat výrobce nedoporučuje) a vlijte připravené těsto. Povrch bublaniny pocukrujte vanilkovým cukrem a na něj vyskládejte vámi vybrané ovoce. Pečte cirka 30 minut, zhruba v polovině času si povrch bublaniny překryjte alobalem, aby se ovoce nespálilo. Na přesný čas raději nespoléhejte a zjišťujte pomocí špejle, jestli už je bublanina propečená nebo ne. Jakmile bude dobrota hotová, špejlí jí propíchejte na několika místech, aby z ní vyšel vzduch a bublanina vám „nespadla“.
Související články
Zdroje: www.jidlo.cz, www.toprecepty.cz, www.prozeny.cz